Σανίκης: «Υπήρχαν κραυγαλέες αλλοιώσεις στη Handball Premier»

Αντώνης Πατσούρας
Σανίκης: «Υπήρχαν κραυγαλέες αλλοιώσεις στη Handball Premier»

bet365

Ο αθλητικός διεθυντής του Ολυμπιακού και μεγάλη δόξα του ελληνικού χάντμπολ, Γρηγόρης Σανίκης, μιλάει στο gazzetta.gr για τους λόγους που οδήγησαν την ομάδα του στην απόφαση ν' αποχωρήσει από τη Handball Premier.

Είναι ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία του χάντμπολ στην Ελλάδα. Με παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις με την εθνική ομάδα, με τίτλους με τους συλλόγους που αγωνίστηκε, με θητεία στο πρωτάθλημα Γερμανίας.

Ο Γρηγόρης Σανίκης έκλεισε την καριέρα του στον Ολυμπιακό και είναι εδώ και αρκετούς μήνες αθλητικός διευθυντής χάντμπολ στον σύλλογο του Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρηση του από τη Handball Premier και ο Γρηγόρης Σανίκης μίλησε στο gazzetta.gr για τα γεγονότα που οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση, την επόμενη ημέρα, την ανακοίνωση της ΟΧΕ, αλλά και τα κακώς κείμενα του χάντνπολ στη χώρα μας.

Η ΟΧΕ στην ανακοίνωση της έκανε λόγο για κακή εξέλιξη όσο αφορά την αποχώρηση του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα. Θεωρείς ότι εξάντλησε κάθε δυνατότητα που είχε για να την αποτρέψει;
«Είναι όντως μία πολύ κακή εξέλιξη τόσο για το τμήμα όσο και για το ίδιο το το άθλημα στο σύνολό του. Αναφορικά δε στους εκατέρωθεν χειρισμούς, πολιτείας και ομοσπονδίας, κρίνονται αν μη τι άλλο ανεπαρκείς και κατώτεροι των περιστάσεων».

Ο Ολυμπιακός φωνάζει από πέρσι για το πρωτάθλημα που δόθηκε στην ισοβαθμία στην ΑΕΚ με απόφαση της ΟΧΕ. Ως ένας αθλητής που έχει «φάει» τη ζωή του μέσα στα γήπεδα θεωρείς ότι ήταν δίκαιη αυτή η απόφαση; Πιστεύεις ότι εάν δινόταν η δυνατότητα στις ομάδες να παίξουν όπως στο βόλεϊ και στο πόλο ανδρών θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα;

«Ένας ακόμα πραγματικά ατυχής χειρισμός εκ μέρους της ομοσπονδίας. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο, απεναντίας μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έληξαν πρωταθλήματα ως μη γενόμενα ακόμα με σαφείς πρωτοπόρους και διαφορετική δομή διεξαγωγής (χωρίς play off). Προσωπικά αδυνατώ ακόμα να καταλάβω τα πραγματικά κριτήρια βάσει των οποίων ενήργησε το αρμόδιο θεσμικό όργανο και οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση. Ειδικά από τη στιγμή που, η ίδια η πολιτεία, έδωσε το κατ' εξαίρεση δικαίωμα σε όλες τις ομοσπονδίες, να τροποποιήσουν τις αρχικές προκηρύξεις κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοκρατική διεκπεραίωση όλων των εθνικών διοργανώσεων. Τα χρονικά περιθώρια ήταν επαρκέστατα και απ' όσο γνωρίζω, κατόπιν ενημέρωσης από τα μέλη της διοίκησης που ήταν παρόντα στο σχετικό Δ.Σ, ο Ολυμπιακός τουλάχιστον, ήταν θετικός ως προς όλες τις πιθανές εναλλακτικές.

Οπότε η ομολογουμένως, αγωνιστική ανωτερότητα της ΑΕΚ μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο (επιχείρημα σκοπιμότητας που είθισται να χρησιμοποιείται από οπαδούς ομάδων) δεν μπορούσε επ' ουδενί να ληφθεί από μια ολόκληρη ομοσπονδία, ως αδιάσειστο τεκμήριο επικύρωσης μιας τέτοιας απόφασης! Το οτι η ΑΕΚ ήταν το φαβορί βάσει στατιστικών πιθανοτήτων ισχύει επίσης κατά την προσωπική μου άποψη, επ' όλων αυτών όμως θα κάνω τις παρακάτω υπενθυμίσεις από προσωπικές μου εμπειρίες.

Η πρώτη ως θύμα των περιστάσεων, το 2014 όντας παίκτης της ΑΕΚ και σε μια σεζόν κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε κερδίσει 5 συνεχόμενες φορές, μέχρι και τον 1ο από τους 3 τελικούς, τον τότε συνδιεκδικητή Διομήδη Άργους, αλλά μαζί με τα 2 τελευταία παιχνίδια που χάσαμε, χάθηκε συνάμα και ο τίτλος. Τη δεύτερη φορά με τον ίδιο αντίπαλο αλλά ως παίκτης του Φιλίππου Βέροιας πλέον, έχοντας ηττηθεί επίσης σε όλες τις μέχρι και τον 1ο τελικό μεταξύ μας αναμετρήσεις (3 τον αριθμό αν δεν κάνω λάθος) κερδίσαμε τα 2 τελευταία κρίσιμα παιχνίδια και στεφθήκαμε πρωταθλητές στο νήμα. Οι κατά προσέγγιση εκτιμήσεις λοιπόν ουδεμία σχέση έχουν με τον πρωταθλητισμό».

Η ΟΧΕ στην ανακοίνωση της τόνισε ότι τα επεισόδια δεν είναι συνηθισμένα στο χάντμπολ. Βέβαια έχουμε δει πολλά παιχνίδια τα τελευταία 10 χρόνια να «ταυτίζονται» με επεισόδια. Θεωρείς ότι υπάρχει ατιμωρησία ή ανοχή από την πλευρά της ΟΧΕ και της Πολιτείας;
«Άστοχη ανακοίνωση, δεν χρίζει περαιτέρω ανάλυσης. Σίγουρα ισχύουν και τα δυο και για του λόγου το αληθές, το πρόβλημα ξεκινάει πρωτίστως από την πολιτεία, με το ασαφές θεσμικό πλαίσιο κυρώσεων και την κατά το δοκούν ερμηνεία ομοίων περιστατικών και δευτερευόντως από την οικεία ομοσπονδία και την αποτυχία αποτροπής η έστω σωστής διαχείρισης ανάλογων κρίσεων ως αρμόδιο θεσμικό όργανο».

Ο Ολυμπιακός αποχώρησε από το φετινό πρωτάθλημα. Υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή τη νέα χρονιά και από τι θα εξαρτηθεί;
«Απ' όσα μπορώ να γνωρίζω, όλα είναι ανοιχτά και όλα θα εκτιμηθούν εκ νέου με την πρέπουσα σοβαρότητα. Είναι μια απόφαση η οποία θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση πολλών διαφορετικών παραμέτρων».

Θεωρείς ως αθλητικός διευθυντής που είσαι στον Ολυμπιακό ότι η ομοσπονδία προστάτεψε τις ομάδες στους 5 μήνες αποχής λόγω του covid19; Μετά από την πολύμηνη απουσία και πιθανές αλλαγές στα ρόστερ μπορεί να πούμε ότι υπάρχει μια κάποια αλλοίωση στους όρους του πρωταθλήματος;
«Πιστεύω ότι σε αυτό το διάστημα των 5 μηνών αγωνιστικής απραξίας, οι ομάδες ήταν αφημένες στην τύχη τους από όλους τους αρμόδιους φορείς, χωρίς κάποια ουσιαστική στήριξη. Η έλλειψη της οποίας οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία σωματείων και των παικτών, στα όρια της οικονομικής και αγωνιστικής εξαθλίωσης.

Το κυρίως πρόβλημα έγκειται στις επί μέρους κραυγαλέες αλλοιώσεις μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου και όχι στις αναπόφευκτες αλλοιώσεις του συστήματος διεξαγωγής της Handball Premier λόγω της πανδημίας.Το πιο ξεκάθαρο και κυριότερο στοιχείο της αλλοίωσης του φετινού πρωταθλήματος έγκειται στο γεγονός ότι εμείς μείναμε πάνω από δυο μήνες χωρίς προπόνηση την στιγμή που ο βασικός ανταγωνιστής μας, έκανε προπονήσεις έπαιζε φιλικά και αγωνιζόταν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Επομένως βρισκόταν σε πολύ καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από εμάς. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί πουθενά στην Ευρώπη, μεταξύ δυο ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο. Είναι πρωτοφανές η μια να παραμένει άπραγη και η άλλη σε αγωνιστική ετοιμότητα. Το διευκρινίζω προς αποφυγήν παρερμηνειών».

Ήταν σωστή η κίνηση του Ολυμπιακού να επενδύσει στο χάντμπολ; Κατέκτησε τίτλους, έπαιξε στην Ευρώπη. Έχει τελικά ανάγκη το ελληνικό χάντμπολ τον Ολυμπιακό;
«Το brand name του Ολυμπιακού είναι τέτοιο που τον καθιστά αυτομάτως game changer στο σύνολο του Ελληνικού αθλητισμού, πολλώ δε μάλλον στο χάντμπολ. Το οποιοδήποτε σπορ στο οποίο συμμετέχει ο Ολυμπιακός, αποκτά τελείως διαφορετικό ειδικό βάρος με την εν γένει παρουσία του, ανεξαρτήτως δημοφιλίας του εκάστοτε αθλήματος. Το ορθό της απόφασης να επενδύσει στο χάντμπολ παρ' όλα αυτά, θα φανεί στην πορεία».

Κάποιοι παρά τα γεγονότα αυτά υποστηρίζουν ότι ο Ολυμπιακός πέταξε «λευκή πετσέτα» αυτή τη σεζόν. Θέλω την άποψη σου ως αθλητικός διευθυντής που έφτιαξες το ρόστερ της ομάδας.
«Αυτή είναι η εύκολη πρόφαση όλων αυτών που προσπαθούν είτε να απεκδυθούν των ευθυνών τους και να βολέψουν τη συνείδησή τους η να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Υπάρχουν σίγουρα και αυτοί οι οποίοι προσπαθούν απλά να μειώσουν το εκτόπισμα και το μέγεθος του σωματείου με επιπόλαιες διαπιστώσεις. Γεγονός αποτελεί η ζημία και το κόστος που προκλήθηκε σε σωματεία όπως ο Ολυμπιακός από την πανδημία του κορωνοίου. Παρ' όλα αυτά με πολύ κόπο, αίσθημα ευθύνης και αγάπη στην ομάδα προσαρμοστήκαμε άμεσα στην καινούρια πραγματικότητα. Με τελείως διαφορετικά οικονομικά δεδομένα πλέον αλλά και απέναντι σε ποικίλους αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες που συστηματικά μέχρι και σήμερα πολεμούν με κάθε τρόπο το τμήμα χάντμπολ του Ολυμπιακού, καταφέραμε να χαράξουμε μια διαφορετική σχεδιαστική πολιτική η οποία δεν παρέκκλινε ποτέ από τα προβλεπόμενα μέχρι να φτάσουμε στην παύση του Οκτωβρίου και τις γνωστές παλινωδίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι μετέπειτα χειρισμοί τους είχαν ως αποτέλεσμα τον πλήρη πλέον αποπροσανατολισμό μας με τα γνωστά αποτελέσματα για τα οποία κανείς δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις και κανείς δεν ανέλαβε την παραμικρή ευθύνη».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού χάντμπολ;
«Το χάντμπολ έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εσωστρέφεια και παρατηρείται μια διαρκής συρρίκνωση σε καίριους τομείς του αθλήματος. Το επίπεδο των εθνικών μας ομάδων σε όλες τις κατηγορίες, το επίπεδο των πρωταθλημάτων και των ομάδων αλλά και οι υποδομές φθίνουν με σταθερή πορεία. Δυστυχώς η ευτυχώς, στο χώρο του αθλητισμού καθρέφτης είναι το γήπεδο και δείκτες ανάπτυξης τα αποτελέσματα και οι αριθμοί. Εδώ και πολλά χρόνια τα παραπάνω δεν δικαιώνουν τους αρμοδίους παράγοντες και όπως η επιτυχία έτσι και η αποτυχία έχουν ονοματεπώνυμα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Α1 ΑΝΔΡΩΝ Τελευταία Νέα