Ανασκόπηση σπορ 2014

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Ανασκόπηση σπορ 2014

bet365

Τι κι αν μειώθηκαν κι άλλο οι επιχορηγήσεις στις μικρές ομοσπονδίες το 2014, οι Έλληνες αθλητές συνέχισαν να κυνηγούν τα όνειρα τους και τα κατάφεραν. Ηλιάδης, Γκιώνης, Νικολαΐδου, Κοσμίδης, Κοκκαλάνης, Βουγιούκα, Μίτας και τόσοι άλλοι ξεχώρισαν στις μεγάλες διοργνώσεις.

ΤΖΟΥΝΤΟ

Ο Ηλίας Ηλιάδης φρόντισε να βρεθεί στο προσκήνιο και φέτος κατακτώντας για τρίτη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας. Με το μετάλλιο αυτό συμπλήρωσε τα έξι σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ενώ παράλληλα φιγουράρει στην 5η θέση με τους αθλητές που έχουν παηγυρίσει τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής κατέκτησε επίσης το χρυσό μετάλλιο στο γκραν πρι του Ντίσελντορφ. Αξιόλογη ήταν και η εμφάνιση του Αλέξη Ντανατσίδης ο οποίος πήρε την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Όπεν της Σόφιας.
Στις μικρότερες κατηγορίες ξεχώρισε ο Ρομάν Μουστόπουλος, ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης κάτω των 23 ετών στην Πολωνία, ενώ παράλληλα, κατέκτησε το χρυσό στο γκραν πρι της Τασκένδης και το χάλκινο σε αυτό της Βουδαπέστης.
Ένα από τα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον θα είναι σίγουρα αυτό της Ελισάβετ Τελτσίδου, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κατω των 21 και 23 ετών, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Θεσσαλονίκης, της Λα Κορούνια και ήρθε δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Όπεν της Πράγας.
Παρασκευή Εδιρνελή και Αθανασία Ζαριώτη πήραν τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο κάτω των 21 ετών της Θεσσαλονίκης.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Το άθλημα των επιτυχιών πανηγύρισε με την Κατερίνα Νικολαΐδου την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο σκιφ ελαφρών βαρών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι. Παράλληλα, η Νικολαΐδου πήρε τη δεύτερη θέση στο ίδιο αγώνισμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ και ένα ακόμη ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών στο Βαρέζε της Ιταλίας. Επίσης βρέθηκε και στο βάθρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Λουκέρνης, κατακτώντας ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο.

Λευτέρης Κόνσολας, Σπύρος Γιάνναρος, Παναγιώτης Μαγδάνης και Γιώργος Κόνσολας αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές στο τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών στο Παγκσόμιο Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ. Μάλιστα, οι δύο πρώτοι κατέκτησαν το χρυσό στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σίδνεϊ.

Τη δεύτερη θέση του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βελιγραδίου κατέκτησαν οι: Διονύσης Αγγελόπουλος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου, οι οποίοι τερμάτισαν δεύτεροι στον τελικό της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου.

Αξιόλογη ήταν και η παρουσία της Αθηνάς Αγγελοπούλου, η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες νέων στο Ναντζίνγκ της Κίνας. Με ζευγάρι την Κατερίνα Ζέρβα κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων του Αμβούργου.

ΠΙΝΚ ΠΟΝΓΚ
Ο Παναγιώτης Γκιώνης μετείχε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο τοπ-12, στο οποίο κατέλαβε την 7η θέση. Παράλληλα, ο Ελληνας πρωταθλητής, κατέκτησε το Κύπελλο Γερμανίας με την Μπορούσια Ντίσελντορφ, συμβάλλοντας τα μέγιστα, αφού πέτυχε δύο νίκες. Μάλιστα, οι συναθλητές του, του έκαναν την τιμή να κρατήσει το τρόπαιο πρώτος. Στον τελικό η ομάδα του επικράτησε 3-2 της Φούλντα ενώπιον 3.000 φιλάθλων, σε μία μαγική βραδιά όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος.
Παράλληλα, το Νοέμβριο του 2014 ο Γκιώνης για πρώτη φορά στην καριέρα του βρέθηκε στην πρώτη 20άδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Το 2014 ήταν η χρονιά που ο τεράστιος Γουάνγκ Χάο αποφάσισε να ρίξει την αυλαία στην καριέρα ως μέλος της εθνικής ομάδας της Κίνας έπειτα από 16 χρόνια. Ο ασυναγώνιστος Γουάνγκ Χάο αποχωρεί έχοντας στο παλμαρέ του 18 παγκόσμιους τίτλους! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το …αθλητικό απωθημένο του, αφού βρέθηκε σε τρεις σερί τελικούς του απλού (2004, 2008, 2012). Τα χρυσά μετάλλια, που τόσο άξιζε, τα πήρε εν τέλει στο ομαδικό στο Πεκίνο και στο Λονδίνο.
Ο Γουάνγκ Χάο είναι από τους αθλητές που εξέλιξαν το παιχνίδι με το ασιατικό πιάσιμο (penhold grip), καθώς έδειξε μεγάλες ικανότητες χτυπώντας και με τις δύο πλευρές της ρακέτας.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Ο Αντώνης Μαρτασίδης κατέκτησε την 9η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζακστάν στο ζετέ. Ο Ελληνας πρωταθλητής αγωνιζόταν στο β' γκρουπ. Σε λιγότερο από ένα μήνα ο Μαρτασίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια κίνηση σηκώνοντας 196 κ. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων ανδρών της Κύπρου. Στην ίδια διοργάνωση διακρίθηκε και η Κωνσταντίνα Μπεντέλη κατακτώντας την τρίτη θέση στο αρασέ στην κατηγορία των 58 κιλών, σηκώνοντας 84 κιλά.

Ένα γεγονός που δημιούργησε μία σχετική αναστάτωση στην ΕΟΑΒ ήταν οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της αλβανικής ομοσπονδίας άρσης βαρών, Ελέζ Γκιόζα προς τον Λεωνίδα Σαμπάνη. Εν ολίγοις επέρριψε τις ευθύνες για τα τρία θετικά δείγματα των αθλητών της χώρας του στον έλληνα ομοσπονδιακό προπονητή, επισημαίνοντας ότι είχε αναλάβει να προετοιμάσει τους αθλητές ήδη από το καλοκαίρι όταν πραγματοποιούσαν κοινή προετοιμασία με την εθνική ομάδα στον Άγιο Κοσμά. Μάλιστα, έκανε λόγο και για συμβόλαιο των δύο πλευρών, το οποιό ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τέλος, ο Πύρρος Δήμας μετά την πρόταση μομφής, εξελέγη ομόφωνα από το σύνολο των σωματείων και παραμένει στην προεδρεία της ΕΟΑΒ.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Ο κορυφαίος Έλληνας γυμναστικής δεν έλειψε ούτε το 2014 από το βάθρο των μεγάλων διοργανώσεων. Ο Λευτέρης Κοσμίδης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σόφιας τον περασμένο Μάιο. Ο σπεσιαλίστας των ασκήσεων εδάφους κατέλαβε την 7η θέση στο ίδιο αγώνισμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας τον Οκτώβριο.

H γυμναστική και ο ελληνικός αθλητισμός θρήνησαν τη χρονιά που έφυγε, το χαμό της Άννας Πολλάτου. Η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στο ανσάμπλ έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα τον περασμένο Μάιο. Η 31χρονη κινούνταν με το ΙΧ αυτοκίνητο της υπό έντονη χαλαζόπτωση στην εθνική οδό Πύργου – Πατρών, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος της.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Ο Βύρων Κοκκαλάνης κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον τελικό παγκοσμίου Κυπέλλου του Άμπου Ντάμπι στην κατηγορία RS:Χ, καταλαμβάνοντας παράλληλα την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Στο βάθρο του Άμπου Ντάμπι βρέθηκαν και οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, οι οποίοι απίσης κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατηγορία σκαφών 470.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ
Η Βάσω Βουγιούκα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών του Ιουνίου στο Στράμπουργκ της Γαλλίας, στο αγώνισμα της σπάθης. Μάλιστα, το 2014 αποχαιρετά, βρίσκοντας την Ελληνίδα πρωταθλήτρια στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 158 βαθμούς, πίσω από τις Καρλάν (Ουκρανία) 272 π., Ζαγκούνις (ΗΠΑ) 239π. και Ντιατσένκο (Ρωσία) 169 π.
Στις μικρότερες κατηγορίες ξεχώρισε ο Μάριος Γιακουμάτος, ο οποίος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων της Βουλγαρίας κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη σπάθη. Ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε όμως και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων του Ισραήλ.

ΠΑΛΗ
Η Μαρία Πρεβολαράκη έσωσε τα προσχήματα σε ένα άθλημα που παραδοσιακά είχε χώρα μας είχε διακρίσεις. Η πρωταθλήτρια του ΕΓΣ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών της Φινλανδίας στην κατηγορία των 53 κιλών.
Στις μικρές κατηγορίες αξιόλογη παρουσία είχε ο Δημήτρης Τσεκερίδης, ο οποίος στην ελληνορωμαϊκή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημμα εφήβων στην κατηγορίατ των 84 κ., που πραγματοποιήθηκε στον Κροατία.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Ο Ευθύμης Μίτας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα του Σκητ ανδρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πήλινου στόχου τον περασμένο Ιούνιο στη Βουδαπέστη. Στο τελικό εναντίον του Ιταλού Λουίτζι Λόντε φάνηκε άστοχος (11/16), με τον αντίπαλο του να σημειώνει 13/16 και τελικά να παίρνει την πρώτη θέση.
Ο Μίτας είχε κατακτήσει το ασημένιο στην ίδια διοργάνωση πριν δυο χρόνια στη Λάρνακα της Κύπρου, ενώ ως έφηβος το 2003, το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπρνο.
Το στόχο της πέτυχε και η Αννα Κορακάκη όμως, αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του αεροβόλου πιστολιού, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ τελικών του αγωνίσματος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αεροβόλων όπλων νεανίδων τον περασμένο Μάριο στη Μόσχα. Παράλληλα, κατετάγη 4η στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων στο Ναντζίνγκ της Κίνας. Η χρονιά έκλεισε για την Κορακάκη ιδανικά με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων στη Γρανάδα.

ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ
Άξιος εκπόσωπος του αθλήματος που η χώρα μας στο παρελθόν πανηγύρισε σπουδαίες επιτυχίες είναι ο Γιώργος Σιμιτσής. Ο Ελληνας πρωταθλητής πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 54 κιλών στου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανδρών του Μπακού. Παράλληλα, πανηγύρισε το χρυσό στο όπεν Ουκρανίας και τρία ασημένια στα όπεν της Σερβίας, Ισπανίας και Βελγίου.
Στις μικρότερες κατηγορίες ξεχώρισαν η Ανδριάνα Ασπρογέρακα, η οποία κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων γυναικών (53 κ.), η Αναστασία – Δαληδημήτρη, η οποία πανηγύρισε το χάλκινο στην ίδια διοργάνωση (63 κ.) και η συνονόματη της, Ζαμπουρά η οποία ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των 73 κ. επίσης στο Ευρωπαϊκό νέων γυναικών. Στην κατηγορία νεανίδων οι Αναστασία Κωνσταντινίδου και Μαρία Μωϋσίδου κατέκτησαν την τρίτη θέση στις κατηγορίες των +68 και 59 κιλών αντίστοιχα στο Παγκ΄σομιο Πρωτάλημα της Ταϊπέι.

ΙΠΠΑΣΙΑ
Η Αθηνά Ωνάση συμμετείχε τη χρονία που πέρασε για πρώτη φορά στους Παγκόσμιους Ιππικούς Αγώνες της Νορμανδίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιππασίας, όπου αποκαλούνται κατ' εφημισμό. Η Ελληνίδα αμαζόνα προ ημερών αναγκάστηκε να θανατώσει το άλογο με το οποίο πραγματοποίησε τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα της, καθώς στην διάκρεια του 54ου Διεθνούς αγώνα της Γενεύης είχε μία πτώση με αποτέλεσμα το άλογο της «Camille Z-Zang» να τραυματιστεί σοβαρά και η ίδια να αναγκαστεί να δώσει τη συγκατάθεση της για ευθανασία του.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Η Νέα Ιωνία για πρώτη φορά αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδας στην Α1 γυναικών επικρατώντας στη σειρά των τελικών με 2-0 της Αναγέννησης Άρτας. Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του το γυναικείο τμήμα του ΠΑΟΚ κατέκτησε το θεσμό του Κυπέλλου, επικρατώντας 22-20 της Αναγέννησης Άρτας.
Στους άνδρες η ΑΕΚ κατέκτησε τον 3ο τίτλο Κυπέλλου στην ιστορία της, με τον Διομήδη Άργους να πανηγυρίζει το πρωτάθλημα για δεύτερη φορά επικρατώντας στον τρίτο τελικό τη Νέα Ιωνία.

Οι Κιτρινόμαυροι μπροστά σε 5.000 φιλάθλους της στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, η ΑΕΚ νίκησε τον Διομήδη με 18-16 και πανηγύρισε το Κύπελλο. Η εικόνα των κερκίδων στο γυμναστήριο, αλλά και των δύο παθιασμένων ομάδων μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ήταν από τις καλύτερες στιγμές του αθλήματος μέσα στο 2014. Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας Κώστας Τσιλιμπάρης που είχε 18 αποκρούσεις.
Από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν ήταν σίγουρα ο Γιώργος Πέρρος, ο οποίος στα 35 του αναδείχθηκε για 4η φορά στην καριέρα του πρώτος σκόρερ της Α1 ανδρών. Ο πλέι μέικερ του Ποσειδώνα Λουτρακίου πέτυχε 160 γκολ και οδήγησε την ομάδα του για πρώτη φορά στην Ευρώπη!

Σε ότι αφορά στον Πρωταθλητή Ελλάδας, Διομήδη Άργους επιβλήθηκε της ΑΕΚ με 27-25, χωρίς τον Τάσκοβιτς και έχοντας τον Χάρη Μάλλιο σε φοβερή μέρα με 12 γκολ. Ο Μάλλιος αναδείχθηκε παράλληλα πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος μετά τον αγώνα, έπειτα από ψηφοφορία των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο Γιώργος Πέρρος του Ποσειδώνα Λουτρακίου με 185 γκολ.
Στις γυναίκες ξεχωρίζει κανείς την 17χρονη Νίκη Ράτσικα, η οποία αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια στον τελικό του Κυπελλου γυναικών. Η μαθήτρια του Λυκείου του Δικεφάλου με τις καίριες επεμβάσεις της συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τροπαίου.

Τέλος εποχής για Καρυπίδη και Αλβανό. Μετά από μία μεγάλη καριέρα γεμάτη επιτυχίες, ένας από τους κορυφαίους αθλητές που ανέδειξε το ελληνικό χάντμπολ στα 37 χρόνια ιστορίας του, ο Σάββας Καρυπίδης αποφάσισε να μην αγωνιστεί ξανά με την Εθνική Ελλάδος. Ο 35χρονος δεξιός εξτρέμ που διετέλεσε και αρχηγός της ομάδας, ήταν μέλος της πιο επιτυχημένης γενιάς του ελληνικού χάντμπολ που χάρισε στην χώρα μας τις σπουδαιότερες επιτυχίες σε Εθνικό επίπεδο, τις δύο 6ες θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005.

Ένας αθλητής «κόσμημα», παράδειγμα για τους νεότερους, ένας από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε το ελληνικό χάντμπολ στα 37 χρόνια ιστορίας του και το διαφήμισε σε όλον τον κόσμο, ο Αλέξης Αλβανός αποφάσισε επίσης να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα. Μετά από 16 χρόνια προσφοράς στην Ανδρική ομάδα και 22 χρόνια σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες, έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στις μεγαλύτερες επιτυχίες του αθλήματος, όπως οι δύο έκτες θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005.
Είναι ο μοναδικός Έλληνας χαντμπολίστας που κατάφερε με ομάδα του εξωτερικού -την Γερμανική Γκούμερσμπαχ- να κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, το EHF cup το 2009.

 

Τελευταία Νέα