Η απάντηση του ΣΕΓΑΣ για τους Παραολυμπιονίκες

Gazzetta team
Η απάντηση του ΣΕΓΑΣ για τους Παραολυμπιονίκες

bet365

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία του στίβου με την οποία απαντά στις κατηγορίες ότι δεν επέτρεψε σε δύο Παραολυμπιονίκες να πάρουν μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο.

Με αφορμή αναφορές σχετικά με το θέμα της μη συμμετοχής Παραολυμπιονικών στο Μαραθώνιο της Αθήνας, ο ΣΕΓΑΣ ανακοινώνει τα εξής:

Το θέμα δεν αφορά «απαγόρευση συμμετοχής Παραολυμπιονικών στον ΚΜΑ», αλλά το αν υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής στο πλαίσιο του ΚΜΑ ειδικού αγώνα για αγωνιστικά χειρήλατα αμαξίδια.

Το σχετικό θέμα έχει πολλές φορές εξεταστεί από την Οργανωτική Επιτροπή του ΚΜΑ, με βασικό κριτήριο την ασφάλεια όλων των αθλητών, και έχει αποδειχτεί ότι η δυνατότητα αυτή, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί:

i. Δεν το επιτρέπει η ιδιαιτερότητα της κλασσικής διαδρομής (πολλές κατωφέρειες και στροφές), η οποία απαιτεί ειδική διαμόρφωση με εξοπλισμό προστασίας για την ασφάλεια των αγωνιζομένων (όπως κατά την διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων).

ii. Δεν το επιτρέπει η ταχύτητα των χειρήλατων αμαξιδίων που είναι πολύ μεγάλη (ενδεικτικά στο μαραθώνιο του Βερολίνου οι επιδόσεις άγγιξαν τη μία ώρα), σε συνδυασμό με το ότι ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει παιδικούς αγώνες σε 5 σημεία της μαραθώνιας διαδρομής με περισσότερα από 3.000 παιδιά πριν περάσουν οι πρώτοι μαραθωνοδρόμοι, αλλά και τους αγώνες των 5 και 10 χλμ.

iii. Δεν είναι (συνεπώς) δυνατόν να διασφαλιστεί η διεξαγωγή ειδικού αγώνα με τρόπο ώστε τα αμαξίδια να μην κινούνται ανάμεσα σε χιλιάδες δρομείς.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι απαραίτητες για την ασφάλεια των αθλητών, αλλά και των άλλων συμμετεχόντων, προϋποθέσεις, ΔΕΝ μπορούν να εξασφαλιστούν - για την ώρα, - στο πλαίσιο του ΚΜΑ και αυτό καθιστά αδύνατη τη διοργάνωση ΑΣΦΑΛΟΥΣ αγώνα για αγωνιστικά αμαξίδια.

Ο ΣΕΓΑΣ και η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ βρίσκονται σε ανοικτή συνεργασία και διαρκή συζήτηση μέσω των τεχνικών τους συμβούλων και έχουν συμφωνήσει ότι με βάση την παραπάνω τεκμηρίωση δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη διοργάνωση τέτοιου αγώνα. Κατανοώντας όμως το πλήρες δικαίωμα της συμμετοχής των ΑΜΕΑ στο Μαραθώνιο, ο ΣΕΓΑΣ με χαρά αποδέχθηκε τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ατόμων με Προβλήματα Όρασης της ΕΑΟΜ – ΑμεΑ, παράλληλα με το φετινό ΚΜΑ. Με βάση το δεδομένο αυτό, η όποια εξέλιξη στο θέμα θα προέλθει μέσα από το διάλογο των αρμόδιων θεσμικών φορέων και όχι βεβαίως από μεμονωμένες κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Και βεβαίως, δεν θα προέλθει από σχόλια καλοπροαίρετων αλλά άσχετων με το θέμα ανθρώπων, που ασκούν κριτική χωρίς να γνωρίζουν τους κανονισμούς ασφάλειας και χωρίς να υπολογίζουν τους μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων αθλητών που μπορεί να προκαλέσει μια πρόχειρη απόφαση.

Επίσης, ο ΣΕΓΑΣ, πρωτοπόρος όπως πάντα, μέσω του Μαραθωνίου έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης με τη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Τυφλών, τη διοργάνωση ειδικού αγώνα 1000μ. για Διανοητικά Ανάπηρους Αθλητές (Special Olympics Hellas), την υποστήριξη και ανάδειξη της συμμετοχής παραπληγικών συμμετεχόντων στο γεγονός, τη συλλογή χρημάτων μαζί με την Ομοσπονδία Δρομέων για κοινωνικούς φορείς, την υποστήριξη ΜΚΟ με τη συλλογή χρημάτων γι’ αυτές, τη διευκόλυνση ΜΚΟ για τη συλλογή χρημάτων μέσω του ΚΜΑ και άλλες δεκάδες πρωτοβουλίες.

Σε ότι αφορά τέλος, κάποιες δηλώσεις που αποδίδονται σε στελέχη ή συνεργάτες του ΚΜΑ, αυτές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Ο ΣΕΓΑΣ σέβεται και τιμά την προσπάθεια των αθλητών ΑμεΑ. Όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να μελετούμε, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία τους, την πρακτική δυνατότητα να γίνουν οι πολλές και σημαντικές αλλαγές που χρειάζονται ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή τους στον ΚΜΑ, εφ’ όσον αποδειχτεί ότι αυτό θα μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια για τους ίδιους, αλλά και για όλους τους δρομείς και χωρίς να ακυρώσει το αγωνιστικό πρόγραμμα του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος που πραγματοποιείται με απόλυτη επιτυχία στη χώρα μας και προβάλλει την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα