Απάντηση Μαυρωτά στον ΑΣ ΠΑΟΚ: «Η τύχη των πρωταθλημάτων θ' αποφασιστεί από τις οικείες ομοσπονδίες»

Gazzetta team
Απάντηση Μαυρωτά στον ΑΣ ΠΑΟΚ: «Η τύχη των πρωταθλημάτων θ' αποφασιστεί από τις οικείες ομοσπονδίες»

bet365

Ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς απάντησε στην από 12/5 επιστολή του ΑΣ ΠΑΟΚ στον Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, που εκτός από ΓΓΑ είναι και συντονιστής Υγιεινομικής Επιστημονικής Επιτροπής, απάντησε στην επιστολή του ΑΣ ΠΑΟΚ η οποία εστάλη στον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στις 12/5.

Στην επιστολή που δημοσιοποίησε ο ΠΑΟΚ ο Γιώργος Μαυρωτάς εξηγεί πως κάθε άθλημα είναι διαφορετικό και έχει άλλο βαθμό επικινδυνότητας απέναντι στον covid-19 ενώ ξεκαθάρισε την θέση της πολιτείας σχετικά με το αίτημα του ΠΑΟΚ να αποφασίσει η κυβέρνηση για την τύχη όλων των πρωταθλημάτων (ερασιτεχνικών) και όχι οι ομοσπονίες.

Ο ΓΓΑ τονίζει χαρακτηριστικά πως πρέπει ν' αποφασίσουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες διοίκησεις των ομοσπονδιών και οτιδήποτε άλλο «θα συνιστούσε παρέμβαση στο εσωτερικό των συγκεκριμένων οργανισμών».

Αναλυτική η επιστολή του ΓΓΑ:

«Αγαπητέ κ. Κατσαρή,

Σε απάντηση της από 12/5/2020 επιστολής σας που μου κοινοποιήθηκε από τον Υφυπουργό προκειμένου, ως συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να απαντήσω, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

Η πανδημία του COVID-19 είναι για μας σε πρώτο πλάνο όσον αφορά την αντιμετώπισή της στον ελληνικό αθλητισμό, ο οποίος προσπαθεί να επανεκκινήσει τη δραστηριότητα του υπό δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, όπου η κατάσταση είναι ρευστή και πρέπει να προχωρήσουμε με μικρά, σταθερά βήματα.

Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υφυπουργείου Αθλητισμού εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να επιτύχουν αυτή την επανεκκίνηση με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των αθλητών/αθλητριών και όλων των μελών της ενεργής αθλητικής
οικογένειας σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας μέλημα, χωρίς εκπτώσεις και ελλείμματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κινείται και το σταδιακό άνοιγμα της αθλητικής δραστηριότητας υπό τις σαφείς οδηγίες της Επιτροπής η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ, η οποία διαχειρίζεται τα θέματα της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας.

Καταλαβαίνω τις αγωνίες σας και σας διαβεβαιώ ότι η ασφάλεια των αθλητών και συντελεστών των αθλημάτων είναι το πρώτο μας μέλημα. Πιστεύουμε όμως ότι για να επιτευχθεί αυτή η ασφάλεια, δεν πρέπει να νεκρώσει ο αθλητισμός στη χώρα μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συνέχιση ή η διεξαγωγή διοργανώσεων, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα των Ομοσπονδιών και διοργανώτριων αρχών να ανταποκριθούν στα αγωνιστικά πρωτόκολλα τα οποία θα συνταχθούν σε δεύτερη φάση. Πάντα με γνώμονα την υγεία των αθλητών/αθλητριών και τη διεθνή εμπειρία και σε απόλυτη συνεργασία της κάθε διοργανώτριας αρχής και την υγειονομικής της επιτροπής με την αντίστοιχη της ΓΓΑ.

Όπως θα γνωρίζετε ως εκπρόσωποι ενός ιστορικού Σωματείου, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα αθλήματα λόγω της φύσης τους. Υπάρχουν αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας ως προς τον COVID-19 και άλλα υψηλότερης με βάση και πρόσφατες, διεθνείς βιβλιογραφικές αναφορές. Με άλλα λόγια ο βαθμός
επικινδυνότητας κάθε αθλήματος διαφέρει. Άλλος είναι στο τένις, άλλος είναι στο πόλο, άλλος στο μπάσκετ.

Άρα είναι και διαφορετική η προσέγγιση ανάμεσα στα αθλήματα στο αγωνιστικό τους κομμάτι, ειδικά υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην εποχή της πανδημίας COVID-19. Ως εκ τούτου η πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, προκειμένου η τύχη των πρωταθλημάτων να αποφασιστεί από τις οικείες Ομοσπονδίες και Διοργανώτριες αρχές, είναι η αυτή που όφειλε να πάρει η Πολιτεία προκειμένου η τύχη κάθε αθλήματος να ορίζεται από τη διοίκηση την οποία έχουν εκλέξει δημοκρατικά τα μέλη της. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θεωρούμε πως θα συνιστούσε παρέμβαση στο εσωτερικό των συγκεκριμένων οργανισμών και τουλάχιστον αυτήν την ώρα, δεν βρισκόμαστε στο σημείο για μια εκ των άνω οδηγίας παγώματος των πάντων και ελπίζουμε να μην φτάσουμε ποτέ. Σε αυτήν τη φάση λοιπόν η Πολιτεία βάζει το (αυστηρό) πλαίσιο και η κάθε ομοσπονδία ή διοργανώτρια αρχή αποφασίζει αν μπορεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο να διεξάγει τις διοργανώσεις της.

Η πρότασή σας για διακοπή όλων των πρωταθλημάτων των ερασιτεχνικών αθλημάτων (φαντάζομαι εννοείτε και τα ηλικιακά πρωταθλήματα και όχι μόνο ανδρών-γυναικών γιατί με τις ίδιες περίπου συνθήκες γίνονται και αυτά) είναι κάτι το οποίο η κάθε Ομοσπονδία θα το εξετάσει ανάλογα με το άθλημά της τηρώντας όμως απαρέγκλιτα το πλαίσιο που θα θέσει η Πολιτεία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω άλλη μια φορά για την επιστολή σας και τη γόνιμη συμβολή σας στη συζήτηση που υπάρχει, καθότι δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, στην ίδια ομάδα απέναντι στον κορονοϊό και με πειθαρχία και υπομονή πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές με τον αθλητισμό μας όρθιο όπως στάθηκε και τις μέρες της οικονομικής κρίσης».

Μπες στο Fantasy του Gazzetta για το ελληνικό πρωτάθλημα, εντελώς δωρεάν. Φτιάξε την δική σου ομάδα, αγόρασε τους κατάλληλους παίκτες και κέρδισε μεγάλα δώρα. Κάνε τις μεταγραφές που πιστεύεις, δημιούργησε το δικό σου πρωτάθλημα και ταυτόχρονα μπορείς να συμμετέχεις στη συνολική βαθμολογία για τα έπαθλα. 

 

Στο Transfer Center του Gazzetta θα μάθεις για όλες τις μεταγραφές που έχουν γίνει το καλοκαίρι για να μην πιαστείς αδιάβαστος στο νέο Fantasy.

NEWS FEED