Η ηθική υποχρέωση του Ολυμπιακού προς τους παίκτες, τον κόσμο και την ιστορία του

Αντώνης Πατσούρας
Η ηθική υποχρέωση του Ολυμπιακού προς τους παίκτες, τον κόσμο και την ιστορία του

bet365

O ερασιτεχνικός αθλητισμός «βουλιάζει» στις ημέρες του κορονοϊού και ψάχνει σανίδα σωτηρίας στην επιστροφή στη δράση.

Θα τελειώσουν ή δεν θα τελειώσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα; Θα μπουν παύλες δίπλα στο 2020; Θα συμβεί ότι και στην περίοδο της γερμανικής κατοχής; Οι αθλητές τι λένε για όλα αυτά;

Ο κορονοϊός (covid-19) έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στα ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία είχαν από πριν μειωμένα έσοδα και τώρα θα ψάχνουν το ευρώ με το... τουφέκι.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει πλάνο για την επόμενη ημέρα. Οι ομοσπονδίες ψάχνουν λύσεις. Καμία δεν θέλει να διακόψει τα πρωταθλήματα της. Αυτό είναι σίγουρο.

Ήδη έχουν αρχίσει κουβέντες για το ...τέλος των πρωταθλημάτων. Ο Παναθηναϊκός και εν συνεχεία και ο ΠΑΟΚ ζήτησαν να διακοπούν εδώ και τώρα τα πάντα και να μην αναδειχθούν πρωταθλητές.

Στην Γαλλία η λίγκα του χάντμπολ αποφάσισε να διακόψει εδώ και τώρα και έδωσε το πρωτάθλημα στην Παρί Σεν Ζερμέν που ήταν στο +6 από την 2η Ναντ.

Στην Ιταλία, την "μαμά" του βόλεϊ στην Ευρώπη τα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών διακόπηκαν αλλά στις επόμενες εβδομάδες θα παρθούν οριστικές αποφάσεις και ίσως δούμε και πλέι οφ!

Στην Ελλάδα και στο βόλεϊ γυναικών είχαμε το πρώτο ... ίχνος απόφασης. Η ΕΟΠΕ κάλεσε τα σωματεία να πουν την γνώμη για το εάν θα πρέπει να διακοπεί το πρωτάθλημα της Α1 και να μπει .... παύλα ή να διακοπεί και να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο πρώτος. Με 9-2 οι ομάδες ψήφισαν το δεύτερο σενάριο.

Βέβαια αυτό θ' αποφασιστεί στο ΔΣ που θα συγκαλέσει ο πρόεδρος Γιώργος Καραμπέτσος και φυσικά θα πρέπει όλα αυτά να έχουν την σφραγίδα της πολιτείας.

Στη διάρκεια της ψηφοροφίας ο Ολυμπιακός εξέφρασε διά του εκπροσώπου του Νίκου Κατσιούρα τη θέση του συλλόγου να συνεχιστεί το πρωτάθλημα όταν επιτρέψουν οι συνθήκες και να έχουμε πρωταθλητή.

Είναι αυτή η πάγια θέση του Ολυμπιακού για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό; Είναι. Ισχύει για όλα τα σπορ. «Δεν θέλουμε παύλες, θέλουμε λύσεις. Το να διαλύσω ένα άθλημα δεν είναι λύση. Οι ομάδες και οι αθλητές πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι μπορεί να νικήσουν τον κορονοϊό», μας είπε διοικητικό στέλεχος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.

Όπως μας τόνισε η ίδια πηγή: «Η ζημιά είναι μεγάλη για όλους. Αυτό είναι σίγουρο».

Ο Ολυμπιακός τονίζει πως πάσα κατεύθυνση πως θέλει να τελειώσουν τα πρωταθλήματα σ' όλα τα αθλήματα και να έχουμε πρωταθλητές για τη σεζόν 2019-20.

Βέβαια αυτό που τονίζουν διοικητικά στελέχη του είναι ότι: «Η κάθε ομοσπονδία θα πάρει την απόφαση και εμείς θα την σεβαστούμε. Θέλουμε σωστή και ηθική λύση».

Ο Ολυμπιακός στην ψηφοφορία για το βόλεϊ γυναικών αφού εξέφρασε την θέση του ψήφισε στο... δίλημμα και ζήτησε να υπάρξει πρωταθλητής.

«Θα ήταν ανήθικο για τους αθλητές μας αλλά και για τον κόσμο να πούμε κάτι άλλο. Τι θα πούμε στον κόσμο που είναι η δύναμη του Ολυμπιακού; Ότι τα χρήματα που έδωσε και δίνει από το υστέρημα του για να βλέπει πρωταθλητή τον Ολυμπιακό θα πάνε στα ... σκουπίδια; Τι να πούμε στους παίκτες; Να πάνε στα σπίτια τους και να τους φωνάξουμε ξανά τον Σεπτέμβριο; Για τον Ολυμπιακό αυτός δεν είναι λύσεις», μας λέει η ίδια πηγή.

Ο Ολυμπιακός αυτή την περίοδο είναι στην 1η θέση στα πρωταθλήματα πόλο (άνδρες-γυναίκες), μπάσκετ (γυναίκες), βόλεϊ (άνδρες-γυναίκες) αλλά και πρώτος μαζί με την ΑΕΚ στη Handball Premier.

Παράλληλα έχει τρεις ομάδες που έχουν εκκρεμότητες στην Ευρώπη. Στο πόλο ανδρών και γυναικών αλλά και στο βόλεϊ γυναικών.

Στον Ολυμπιακό θεωρούν ανήθικο για τους παίκτες και τον κόσμο να μην τελειώσουν κανονικά τα πρωταθλήματα. Ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια κατακτά τους περισσότερους τίτλους σε κάθε σπορ ενώ έχει και σπουδαία ευρωπαϊκή παρουσία.

Από το 2014 έως το 2019 ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει στην Ευρώπη: Το Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο ανδρών, το Τσάμπιονς Καπ, το Λεν Τρόφι, το Σούπερ Καπ Ευρώπης στο πόλο γυναικών αλλά και Τσάλεντζ Καπ στο βόλεϊ γυναικών.

Έχει να επιδείξει και μια ακόμη σειρά ευρωπαϊκών τελικών ενώ την περίοδο 2019-20 στην Ευρώπη συμμετείχαν ή συμμετέχουν ακόμη οι παρακάτω ομάδες: Βόλεϊ (άνδρες-γυναίκες), Πόλο (άνδρες-γυναίκες), Μπάσκετ (γυναίκες).

Φυσικά και ο Ολυμπιακός έχει εκφράσει και προς τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες των αθλημάτων πως επιθυμεί να συνεχιστούν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις για να μην μείνουν χωρίς αντίκρισμα τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν και φυσικά οι κόποι των αθλητών και αθλητριών σε πισίνες και γήπεδα.

Όπως τονίζουν στον Ολυμπιακό κρατούν χαμηλούς τόνους, γι' αυτό δεν έχουν εκδώσει κάποια ανακοίνωση για το θέμα, και στους παίκτες που με αγωνία ρωτούν τι θα γίνει αύριο απαντούν πως πρέπει να τελειώσουν τα πρωταθλήματα.

Αυτή είναι και η άποψη των περισσοτέρων παικτών και παικτριών.

Είναι σίγουρο πως ότι και να ξεκινήσει θα ξεκινήσει χωρίς κόσμο αλλά κανείς δεν περιορίζει για παράδειγμα την ΚΟΕ να κάνει το πρωτάθλημα τον Ιούλιο και τη LEN τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τον Αύγουστο.

Στον Ολυμπιακό θίγουν άλλα δυο θέματα. Το πρώτο είναι το αύριο και των εθνικών ομάδων. Ο σύλλογος είναι βασικός "αιμοδότης" των εθνικών ομάδων και ειδικά στο πόλο όπου οι ομάδες είναι σε τροχιά Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εάν σταματήσουν όλα εδώ αυτό θα είναι επιζήμιο για την εθνική ομάδα.

Επίσης ένα σημαντικό θέμα που δεν έχει αναδειχθεί είναι το θέμα των πρωταθλημάτων υποδομών. Εδώ σαφώς είναι πιο εύκολη η παύλα. Τι θα πουν όμως οι ομοσπονδίες και τα σωματεία προς τους γονείς για τα παιδιά εκείνα που όλη τη χρονιά δεν έχουν χρόνο για διάβασμα αφού κάνουν πρωταθλητισμό και εάν δεν διεξαχθούν πρωταθλήματα δεν θα πάρουν μόρια για ΤΕΙ και ΑΕΙ;

Η αγωνία στον Ολυμπιακό και σ' όλους τους συλλόγους είναι μεγάλη και γι' αυτά τα παιδιά που είναι το αύριο του ελληνικού αθλητισμού και ίσως έτσι ν' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν αυτό που αγαπούν.

Τελικά μια παύλα δεν φέρνει την ...άνοιξη.

ΥΓ: Μετά το Πάσχα οι ομοσπονδίες θα κληθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους...

ΥΓ2: Τα δύσκολα θα είναι για τη νέα χρονιά.

ΥΓ3: Ο Ολυμπιακός έχει ηθική υποχρέωση προς παίκτες, κόσμο και την ιστορία του να πράξει το σωστό.

ΥΓ4: Η ζωή και ο αθλητισμός συνεχίζονται... Όπως έγινε μετά από τους Παγκόσμιους πολέμους, το Χέιζελ, το Χίλσμπορο...

NEWS FEED