Κορονοϊός: Το σχέδιο Μάρσαλ του Μαυρωτά και το αύριο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Αντώνης Πατσούρας
Κορονοϊός: Το σχέδιο Μάρσαλ του Μαυρωτά και το αύριο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

bet365

Η πρόταση του Γιώργου Μαυρωτά, ο Τζορτζ Μάρσαλ και η τραγική εικόνα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Ένα σχέδιο Μάρσαλ για τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό ζητάει ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, ο οποίος είναι και καθηγητής στο Πολυτεχνείο και έχει διαγράψει σπουδαία καριέρα ως ερασιτέχνης αθλητής (πολίστας) με την εθνική ομάδα και την Βουλιαγμένη είναι ίσως από τους λίγους ανθρώπους που έχει κάποια θέση εξουσίας και ξέρουν τι θα επακολουθήσει στην χώρα μας όσο αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Ένα πεδίο που το κράτος ποτέ δεν ασχολήθηκε όσο έπρεπε, ένα πεδίο που το κράτος άρχιζε και τελειώνε με το να ελέγξει τα πρόσωπα που διοικούν τις ομοσπονδίες.

Το κύτταρο του αθλητισμού δεν είναι η ομοσπονδία αλλά το σωματείο. Οι ζημιές για τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι τεράστιες λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού (covid-19) όχι μόνο στη βάση αλλά και στην κορυφή.

Ο Ολυμπιακός, που κάθε χρόνο κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων τίτλων στην Ελλάδα και έχει σημαντικές επιτυχίες και στην Ευρώπη, από που έχει να λαμβάνει;

Ο μεγαλύτερος χορηγός του ΟΣΦΠ είναι ο κόσμος που δίνει τον οβολό του για να είναι ο σύλλογος στην κορυφή. Στη λίστα με τα έσοδα, οι κούπες δεν δίνουν σχεδόν τίποτα. Για παράδειγμα η ομάδα πόλο ανδρών μπορεί να κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ και θα εισπράξει 20.000 ευρώ ενώ μόνο τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο σαφώς και έχουν μεγαλύτερο κόστος.

Στη λίστα με τα έσοδα οι χορηγοί (οι διαφημίσεις) είναι πολύ χαμηλά. Τα εισιτήρια επίσης δεν αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Μέσα σ' όλα αυτά έφτασε και ο κορονοϊός (covid-19) για να βάλει το ... λουκέτο.

Οι αγώνες στα ερασιτεχνικά αθλήματα (βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ, στίβος, κολύμβηση) κανείς δεν ξέρει πότε θ΄αρχίσουν αλλά και εάν θα τελειώσουν τα πρωταθλήματα που έχουν αρχίσει.

Τα πάντα σταμάτησαν στα μέσα Μαρτίου και εάν η κυβέρνηση εισιγηθεί να διακοπούν όλα εδώ και τώρα αυτό θα σημαίνει ότι οι αθλητές πέρα από τα 800 ευρώ (για 45 μέρες) που δεν θα τα πάρουν και όλοι ίσως έως τον Σεπτέμβριο να μην πάρουν σεντ!

Χιλιάδες είναι οι αθλητές. Ο Γιώργος Μαυρωτάς στο μήνυμα του στο twitter γράφει και για τις Ακαδημίες. Προέρχεται από ένα σωματείο που έχει μεγάλη παράδοση στις Ακαδημίες και δεν είναι άλλο από τη Βουλιαγμένη, η οποία χρόνια στηρίζεται στα δικά της παιδιά.

Είναι δύσκολο έως τις αρχές καλοκαιριού αφού δεν θα έχουν ανοίξει τα σχολεία να δουλέψουν οι Ακαδημίες στη Βουλιαγμένη, στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό, στον Πανιώνιο, στο Πανελλήνιο, στην Κηφισιά.

Τα παιδιά απομακρύνονται από τον αθλητισμό και τα σωματεία χάνουν έσοδα. Σαφώς και γι' αυτό και δεν φταίει το κράτος. Το κράτος όμως φταίει διαχρονικά γιατί έχει παραδώσει τον αθλητισμό στα χέρια των παραγόντων οι οποίοι με την εμπειρία τους συνεχίζουν να διοικούν.

Οι νέες ιδέες δεν ακούγονται από πολλές ομοσπονδίες αλλά το κακό είναι ότι δεν ακούγονται από αθλητές, από προπονητές και από εκείνους που θέλουν να διοικήσουν μια ομοσπονδία ή καλύτερα να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

Στην Ουγγαρία, που έχει τεράστια παράδοση στην υδατοσφαίριση, το "σχέδιο Μάρσαλ" ήρθε από την κυβέρνηση. Άνοιξε την πόρτα να εισέλθουν στο άθλημα οι χορηγοί. Έφτιαξαν κολυμβητήρια, πλήρωσαν παίκτες και προπονητές και το αντάλλαγμα ήταν οι φοροαπαλλαγές.

Εδώ κανένας χορηγός δεν θα επενδύσει σ' ένα βαρέλι δίχως πάτο. Πολλοί ισχυροί οικονομικοί παράγοντες αποφάσισαν να βάλουν χρήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά έφυγαν ... βράδυ όταν κατάλαβαν πως κανείς βασικά δεν ενδιαφέρεται για το προϊόν.

Όλα είναι προϊόν. Η Ελλάδα έχει την αθλητική τεχνογνωσία γι' αυτό και βγάζει μεγάλους αθλητές αλλά στο κομμάτι του αθλητικού μάρκετινγκ δεν έχει πλάνο και θα έλεγε κανείς ότι είναι στο νηπιαγωγείο. Αλήθεια πόσοι αγώνες στίβου ή κολύμβησης δίνουν σοβαρά χρήματα στους νικητές όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό;

Αλήθεια που είναι τα "Τσικλητήρεια", τα "Βενιζέλεια", το "Ακρόπόλις"; Γιατί να έρθει και ο καλός ξένος αθλητής ν΄αγωνιστεί στην Ελλάδα σ' ένα μίτινγκ; Τι φτάνει μόνο ο ήλιος και η θάλασσα;

Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι ένας αθλητής που έχει ζήσει στα δύσκολα χρόνια της εθνικής ομάδας. Ξέρει από μέσα τον αθλητισμό και σαφώς και έχει ιδέες για το αύριο.

Δεν φτάνει όμως ο έλεγχος προς τα σωματεία και τις ομοσπονδίες αλλά πρέπει να φτιάξει το κράτος κεντρικά ένα σχέδιο. Κάτι σαν το ΕΣΥ στην υγεία που ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80.

Το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα και να πιέσει χορηγούς να μπουν στο παιχνίδι. Το βασικότερο είναι να απαντήσει στην ερώτηση των χορηγών «γιατί να δώσω στον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

Στην Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Ο στίβος, η κολύμβηση, το πόλο αθλήματα με τεράστια παράδοση στη χώρα δεν έχουν τα "σπίτια" τους.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία υγρού στίβου (LEN) γελάει κάθε φορά που πχ ο Ολυμπιακός ζητάει να διοργανώσει ένα Final-4 στο πόλο στο εθνικό κολυμβητήριο του Πειραιά αφού σε σχέση με τις πισίνες που έχουν οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί μόνο ως μουσείο μπορεί να σταθεί εάν το γυαλίσεις.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, που έχει τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να μιλήσει με ανθρώπους κλειδιά στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Κροατία, στη Σερβία, στην Ουγγαρία, στη Γερμανία.

Τι κάνουν εκείνοι και πως τα καταφέρνουν; Πως στην Ιταλία κάθε χωριό έχει μια μεγάλη ομάδα βόλεϊ και την συντηρεί; Το σχέδιο Μάρσαλ στην εποχή μας θα πρέπει να βασιστεί σε χρήματα ιδιωτών.

Ιδιώτες που θα καταλάβουν πως υπάρχει προοπτική και αυτή την προοπτική μπορεί να την δώσει το κράτος. Αλλιώς θα γίνει ότι έγινε και στην Ελλάδα του εμφυλίου όταν ο Πρόεδρος Τρούμαν είχε το όραμα και ο υπουργός εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ ξεκίνησε να μοιράζει το χρήμα για να ελέγξει και τις χώρες που είχαν ροπή προς τον κομμουνισμό.

Στην Ελλάδα της μετά κατοχής εποχής φυσικά και φαγώθηκαν από διάφορους κάποια χρήματα από το σχέδιο Μάρσαλ αλλά οι Αμεριανοί έλεγχαν τα πάντα και έβαζαν τους δικούς τους κανόνες.

Έτσι και σήμερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό το κράτος και τα σωματεία ας δουλέψουν το πλάνο και θα έρθουν και οι ιδιώτες. Να πάψει πια να δείχνει η τηλεόραση παιχνίδια ερασιτεχνικών αθλημάτων σε άδεια γήπεδα και στάδια.

"Δυστυχώς & ο αθλητισμός θα "γονατίσει" απ'τον κορονοϊό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Και δεν μιλάω για την κορυφή της πυραμίδας,αλλά για τη βάση. Τα σωματεία θα χρειαστούν στήριξη για να ξανασταθούν στα πόδια τους ώστε ν'αθλούνται τα παιδιά. Ένα σχέδιο Μάρσαλ & για τον αθλητισμό", ανέφερε ο Γιώργος Μαυρωτάς στο tweet του.

Ας φτιάξει αυτή η κυβέρνηση ένα σχέδιο, όχι τετραετίας, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ας το ονομάσουν "Σχέδιο Μαυρωτά", "Σχέδιο Αυγενάκη" ή όπως θέλουν...

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα