Ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου πάει... Χαβάη!

Ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου πάει... Χαβάη!

bet365

O πρωταθλητής του τριάθλου Γρηγόρης Σουβατζόγλου μιλά στο gazzetta.gr για την πρόκριση στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος XTERRA που διεξάγεται στη Χαβάη, για τον εαυτό του και το αγαπημένο του άθλημα.

Η «Μέκκα» του Τριάθλου, η Χαβάη, περιμένει τον κορυφαίο Έλληνα πρωταθλητή Τριάθλου & Διάθλου, Γρηγόρη Σουβατζόγλου, για να συμμετάσχει στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος XTERRA που διεξάγεται στο Μάουι, στις 29 Οκτωβρίου 2017. Πρόκειται για το κορυφαίο off-road τρίαθλο του κόσμου που συνδυάζει 1,5 χλμ κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα, 32 χλμ ορεινό ποδήλατο και 10,5 χλμ τρέξιμο σε δασικά μονοπάτια και παραλία. Φέτος θα συμμετέχουν 800 αθλητές από 46 χώρες και ένας από αυτούς θα είναι ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου. που μίλησε στο gazzettaγια το μεγάλο του στόχο, το τρίαθλο και τη ζωή του,

Όπως παραδέχεται ο ίδιος, το τρίαθλο το ξεκίνησε… κατά τύχη. «Ημουν από μικρός κολυμβητής, ακολούθως μεταπήδησα στην τεχνική κολύμβηση, όπου είχα και αρκετές επιτυχίες, αλλά στα 18 μου σταμάτησα, λόγω του στρατού, των σπουδών και των επαγγελματικών υποχρεώσεων. Κάποια στιγμή το 2012, όταν ήμουν 24, έκανα προπονήσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου καθώς ήμουν ναυαγοσώστης και τυχαία άρχισα να κάνω τρίαθλο. Αμέσως πήρα την 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και πλέον κλείνω αισίως πέντε χρόνια ενασχόλησης με το άθλημα.»

Από τη στιγμή, όμως, που του μπήκε το μικρόβιο, δεν έχει σταματήσει λεπτό… «Το τρίαθλο είναι πραγματικά ξεχωριστό άθλημα, δεν το βαριέσαι με τίποτα. Εχει πολλές εναλλαγές, από τη θάλασσα στο ποδήλατο και το τρέξιμο, έχει διαφορετικές αποστάσεις, αγώνες στο βουνό, διαφορετικές τακτικές και άλλα πολλά που το καθιστούν μοναδικό.»

Ο Γρηγόρης εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Χαβάης, τερματίζοντας πρώτος από τους Έλληνες στη μεγάλη απόσταση του XTERRA Greece Championship, της σημαντικότερης διεθνούς διοργάνωσης Off Road Triathlon της χώρας μας, που έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλιαγμένη. «Φέτος ήταν η πιο δύσκολη χρονιά με τη συμμετοχή διακεκριμένων αθλητών από 24 χώρες. Για την Ελλάδα, μόνο η πρώτη θέση έδινε την πρόκριση στη Χαβάη και τελικά τα κατάφερα. Μόνο πέρσι που είχε σπάσει το ποδήλατο μου δεν είχα πάρει την πρόκριση. Τις προηγούμενες χρονιές την είχα εξασφαλίσει αλλά τελικά δεν πήγαινα. Δεν ήμουν έτοιμος από εμπειρίες, ούτε υπήρχαν τα χρήματα για αυτό το μεγάλο ταξίδι. Φέτος, όμως, νιώθω έτοιμος να το κάνω…»

Ο Σουβατζόγλου είναι έτοιμος να πάει στο XTERRA της Χαβάης, αλλά δεν είναι τόσο σίγουρος ότι θα μπει στο αεροπλάνο! «Είμαι σε αναζήτηση υποστηρικτών, έχω ήδη κάνει κάποιες επαφές και συζητήσεις αλλά ακόμα δεν υπάρχει τίποτα. Δυστυχώς χωρίς κάποιον να με στηρίξει, δεν θα καταφέρω να πάω. Τα εισιτήρια, η μεταφορά του ποδηλάτου, η διαμονή και η διατροφή φτάνουν τα 5.000 ευρώ, χρήματα που δυστυχώς δεν μπορώ να διαθέσω και αν δεν βρω κάποια χορηγία, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.»

Το τρίαθλο ανήκει στην κατηγορία των απαιτητικών αθλημάτων με υψηλό κόστος και τεράστιες απαιτήσεις. «Πρέπει να έχεις κάποια υποστήριξη για να είσαι σε καλό επίπεδο. Χρειάζεται να έχεις τρία ποδήλατα, ένα βουνού, ένα δρόμου και ένα τριάθλου, στολές, αλλά και άλλα πράγματα που δεν είναι φθηνά. Στο εξωτερικό οι αθλητές είναι επαγγελματίες για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, με ολόκληρη ομάδα που δουλεύει για αυτούς. Ειδικά το offroad είναι ακόμα πιο σύνθετο και δύσκολο και θεωρείται το Champions League του τριάθλου» λέει ο Γρηγόρης.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει στήριξη από την Πολιτεία στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου δεν το βάζει κάτω. «Δεν έχουμε καμία υποστήριξη και αυτό που μας κρατάει στον αθλητισμό είναι η καθαρή αγάπη για αυτό που κάνουμε. Ο τρόπος που έχω μεγαλώσει, που έχω μάθει να ζω, είναι ο αθλητισμός και νιώθω τυχερός που γνώρισα το τρίαθλο.»

Επόμενος στόχος του είναι το Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα Half IRONMAN στις 10 Ιουνίου στη Δανία. Μετά θα ξεκινήσει η προετοιμασία του για τη Χαβάη, καλώς εχόντων των πραγμάτων… «Τώρα πάμε για το Ευρωπαϊκό και μετά θα στρέψω την προσοχή μου στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος XTERRA. Ούτως ή άλλως, προπονούμαι 20 με 25 ώρες την εβδομάδα κι εγώ προσωπικά ρίχνω μεγαλύτερο βάρος στο ποδήλατο λόγω της φύσης του. Αλλωστε ήμουν κολυμβητής και το ξέρω καλά, ενώ το XTERRA έχει μεγάλες απαιτήσεις στην ποδηλασία.»

Κλείνοντας, θέλει να ευχαριστήσει τον προπονητή του Νίκο Σπυριδαντωνάκη που τον βοηθά από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με το τρίαθλο και ελπίζει, ότι τελικά όλα θα πάνε καλά και θα πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο: να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος XTERRA,

 

Τελευταία Νέα