Όλα όσα έμαθα συμμετέχοντας σε ένα virtual whisky tasting

Gazzetta team
Όλα όσα έμαθα συμμετέχοντας σε ένα virtual whisky tasting
Από το πώς πίνεται σωστά το whisky μέχρι την «κάπνα» του Ardbeg Wee Beastie που μόλις ήρθε στην Ελλάδα.

Τα περισσότερα Σαββατόβραδα της καραντίνας είναι βαρετά. Η διασκέδασή μου περιορίζεται στο να παραγγέλνω μόνος φαγητό απέξω και να χαζεύω στο Netflix.

Ευτυχώς, το τελευταίο Σαββατόβραδο δεν ανήκει στην παραπάνω κατηγορία. Όχι μόνο είχα καλή παρέα με την οποία δοκίμασα διαφορετικά whisky, αλλά και γιατί ταξίδεψα μέχρι τη νοτιοδυτική Σκωτία. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Με αφορμή την επίσημη κυκλοφορία του Ardbeg Wee Beastie 5 Υ.Ο. στην Ελλάδα, το Σάββατο (21/11) οι άνθρωποι του The Whisky Beat και του Ardberg οργάνωσαν ένα virtual whisky tasting. Για την πραγματοποίησή του μας είχαν στείλει νωρίτερα δείγματα από Ardbeg TEN (46%), Ardbeg Wee Beastie 5 Years Old (47,4%) και Ardbeg Uigeadail (54,2%), ώστε να τα δοκιμάσουμε κατά τη διάρκεια του tasting όλοι μαζί και να συζητήσουμε τις σκέψεις μας για την αίσθηση που θα άφηναν στον ουρανίσκο και την μύτη μας. Έτσι γύρω στις οχτώ, συνδεθήκαμε στο zoom και αρχίσαμε τα virtual τσουγκρίσματα.

Το αποστακτήριο του Islay

Για όσους δεν γνωρίζουν, το αποστακτήριο του Ardberg βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού Islay της Σκωτίας και εδώ και πάνω από δύο αιώνες παράγει whisky που καλύπτει τα γούστα και των πιο απαιτητικών φίλων του είδους.

Μετά την σύντομη σχετική εισαγωγή βάλαμε στα ποτήρια μας Ardbeg TEN. Με την ανακίνηση του ποτηριού η αίσθηση του καπνού έκανε την εμφάνισή της, ενώ στην πρώτη γουλιά μεταφέρθηκα νοερά στο αποστακτήριο του Islay, αφού το στόμα μου πλημμύρισε από θάλασσα, εσπεριδοειδή πικάντικα μπαχαρικά, τύρφη και καφέ.

Κάτι πολύ σημαντικό για την απόλαυση του συγκεκριμένου whisky, αλλά και κάθε whisky όπως μου έμαθαν οι ειδήμονες κατά τη διάρκεια του testing, είναι να μην συνοδεύεται με πάγο. Βασικά, όπως λένε οι Σκωτσέζοι στο whisky μπορείς να βάλεις δύο πράγματα: νερό ή περισσότερο whisky. Οτιδήποτε άλλο, αλλοιώνει την γεύση και την μυρωδιά.

Tο Ardbeg Wee Beastie

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, το Ardbeg Wee Beastie, στο οποίο ήταν αφιερωμένο το testing. To «μικρό κτήνος» όπως είναι η μετάφρασή του στα ελληνικά «δαγκώνει» από την πρώτη γουλιά. Με μόλις 5 χρόνια ωρίμανσης σε δρύινα βαρέλια ο καπνός του Ardberg είναι εμφανής και ενισχύει τη δυναμική εμφάνιση του νέου Ardbeg.

Σε κάθε νέα γουλιά η Σκωτία βρισκόταν όλο και πιο κοντά μας και αρχίσαμε να κάνουμε σχέδια για το πότε με το καλό θα τελειώσει η πανδημία και θα οργανώσουμε ένα ταξίδι μέχρι το αποστακτήριο του Islay.

Για να επανέλθουμε στην πραγματικότητα (ή μάλλον για να βρεθούμε πιο κοντά στην Σκωτία) βάλαμε στα ποτήρια μας και το Ardbeg Uigeadail. Η γεμάτη γεύση του και η 54,2 βαθμοί του ήταν ό,τι έπρεπε για το κλείσιμο της βραδιάς.

Είχαν περάσει παραπάνω από δύο ώρες και δεν το είχαμε καταλάβει. Ανακεφαλαιώσαμε τις σκέψεις μας για τις γεύσεις και τις οσμές του Ardberg και θέσαμε έναν πιο ρεαλιστικό στόχο από το ταξίδι στη Σκωτία. Μόλις τελειώσει το lockdown να βρεθούμε σε κάποιο bar και να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας με Ardberg Wee Beastie.