Είδαμε το neXt πριν την πρεμιέρα του στο FOX

Gazzetta team
Είδαμε το neXt πριν την πρεμιέρα του στο FOX
Θα σας δώσουμε μια γεύση (χωρίς πολλά spoilers) για το τι να περιμένετε.

«Με την τεχνητή νοημοσύνη καλούμε τον δαίμονα» είχε πει ο Έλον Μάσκ. Ο ευφυής επιχειρηματίας δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που έχει εκφράσει δημόσια τους φόβους τους για τις διαγραφόμενες επιπτώσεις του κλάδου και της αυξανόμενης δύναμης των ρομπότ. Πρόκειται για ένα αντικείμενο που απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και χρόνια. Άλλωστε οι ιστορίες για τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος, σε συνδυασμό με την τεχνολογία, μπορεί να οδηγήσει σε σενάρια καταστροφής και δυστοπικές πραγματικότητες είναι πάντα γοητευτικές.

Έχοντας μάλλον αυτό στο μυαλό, ο έμπειρος πια στο είδος Manny Coto και η FOX αποφάσισαν να δοκιμαστούν σε ένα δύσκολο εγχείρημα: Να μας παρουσιάσουν μια σειρά που πραγματεύεται εντέχνως τις απρόσμενες επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τις σκοτεινές πτυχές του κόσμου των εταιρειών τεχνολογίας στη Silicon Valley, το «neXt».

Πρόκειται για μια σειρά που δεν χάνει χρόνο. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας το τεχνολογικό χάος που έχει ήδη αρχίσει να κατακλύζει τον κόσμο όταν το ομώνυμο δημιούργημα του πρωτοπόρου της Silicon Valley, Paul LeBlanc (John Slattery) αρχίζει να εξαπλώνεται πέρα από τα προκαθορισμένα όριά του. Πρόκειται για ένα μηχάνημα με ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη που ακούει στο όνομα «neXt» το οποίο έχει αποκτήσει απίστευτη ισχύ, με αποτέλεσμα να απειλεί ακόμα και την ίδια την ανθρωπότητα.

Ο δημιουργός του αντιλαμβάνεται αμέσως ότι το εν λόγω project πρέπει να σταματήσει, ωστόσο κάθε προσπάθειά του να βάλει ένα τέλος, πέφτει στο κενό. Η μόνη λύση είναι να ζητήσει τη βοήθεια της ειδικής πράκτορα Shea Salazar (Fernanda Andrade), η οποία μάλιστα αρχικά δυσκολεύεται να τον πάρει σοβαρά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν την αδικούμε. Σε τελική ανάλυση, το neXt είναι πραγματικά αόρατο. Ωστόσο ο Manny Coto βρίσκει έξυπνους τρόπους για να μας παρουσιάσει το πλήρες εύρος των δυνατοτήτων του: Άνθρωποι φοβισμένοι ψάχνουν τρόπους να κρυφτούν από τις κάμερες ασφαλείας, αυτοκίνητα δεν υπακούν στις εντολές του οδηγού τους. Και φυσικά, το αποκορύφωμα όλων, η... ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με τον 8χρονο γιο της Shea, Ethan (Evan Whitten) μέσω της Alexa, της εικονικής βοηθού του Αmazon. Aυτές είναι και οι στιγμές που το «neXt» γίνεται ένα εκπληκτικά ευφυές θρίλερ τρόμου που μας παρουσιάζει με τους πιο ανατριχιαστικούς τρόπους πόσο καταστροφική μπορεί να γίνει αυτή η τεχνολογία όταν ξεφύγει από τον έλεγχο του ανθρώπου και μετατραπεί σε έναν αόρατο εχθρό.

Ο LeBlanc και η Salazar είναι τελικά οι μόνοι που πασχίζουν να αποτρέψουν μια πιθανή παγκόσμια καταστροφή, δίνοντας μάχη με ένα ανθρώπινο δημιούργημα που ξέφυγε από κάθε έλεγχο και εξελίσσεται σε μια ανερχόμενη τεχνολογική υπερδύναμη, η οποία, αντί να στέλνει πυραύλους, χρησιμοποιεί την αστείρευτη γνώση που έχει συλλέξει από πληροφορίες που βρίσκονται παντού γύρω μας, για να στρατολογήσει συμμάχους, να στρέψει ανθρώπους ενάντια σε άλλους και να εξαλείψει τα εμπόδια στην επιβίωση και ανάπτυξή της.

Το «neXt» από τα πρώτα κιόλας λεπτά μας απέδειξε ότι ήρθε για να κλέψει τις εντυπώσεις. Οι καλοδουλεμένοι διάλογοι και η προσεγμένη σκηνοθεσία κάνουν την εν λόγω παραγωγή να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες στο είδος της, ενώ παράλληλα το σενάριο του Manny Coto κατορθώνει με έναν αριστοτεχνικό τρόπο να κάνει το όλο story να φαντάζει πιο γνώριμο, πιο ρεαλιστικό.

Πέρα από τον δημιουργό του που αποτελεί... εγγύηση (24, Dexter, American Horror Story), το cast μας είναι αρκετά γνώριμο. Μεταξύ άλλων, συναντάμε τους John Slattery (Mad Men, Spotlight, Avengers), Fernanda Andrade (Sons of Anarchy, NCIS), Evan Whitten (Mr. Robot, Τhe Resident), Gerardo Celasco (Ηοw to Get Away With Murder).

Το «neXt» κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 21.50, αποκλειστικά στο FOX και τα νέα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη στις 21.50. Το FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.