Πόσο στιγμάτισε το Game of Thrones η τελευταία του σεζόν; (pics & vid)

Gazzetta team
Πόσο στιγμάτισε το Game of Thrones η τελευταία του σεζόν; (pics & vid)
Ήταν για χρόνια η σειρά με τους φανατικούς fans που δε σήκωναν μύγα στο σπαθί τους για την αξία της. Μέσα σε 6 επεισόδια, όλα άλλαξαν.

Τι θα γράψει τελικά η ιστορία για το Game of Thrones; Ένα χρόνο πριν, η σειρά που επηρέασε όσο καμία άλλη την ποπ κουλτούρα την προηγούμενη 10ετια, έφευγε οριστικά, με ένα φινάλε ανάλογο του ολοκαυτώματος του Kings Landing.

Αμέσως μετά ακολούθησε ένας πόλεμος που έκανε το Battle of the Bastards να μοιάζει καβγαδάκι. Ο πόλεμος των fans της σειράς απέναντι στην ίδια τη σειρά, για τα όσα συνέβησαν σε αυτή τη μοιραία τελευταία σεζόν.

Ένα χρόνο μετά, το ερώτημα είναι ένα. Επιβίωσαν από τη πυρκαγιά οι αναμνήσεις της δόξας του GoT ή έγιναν όλες στάχτη κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η Daenerys;

"When you play the game of thrones, you win or you die" - Cersei Lannister

Το Game of Thrones ήταν η σειρά που στις αρχές τις περασμένης δεκαετίας, έμαθε σε χιλιάδες (έως και εκατομμύρια) θεατές παγκοσμίως την ιντερνετική πειρατεία. Γιατί δεν ήταν η σειρά που περίμενες να τελειώσει η σεζόν και την κατέβαζες μονομιάς και μπορεί κιόλας να την κονόμαγες και από κανέναν φίλο. Ηταν η σειρά, που κάθε Δευτέρα σε έβαζε να στήνεσαι καρτερικά για το πρώτο φρέσκο torrent που θα έπεφτε στα χέρια σου.

Απο τα πρώτα επεισόδια της πρώτης σεζόν, όσο και αν σε μπέρδεψαν τα πολλά ονόματα, οι οικογένειες και οι τοποθεσίες, η σειρά είχε τον τρόπο της να σε κάνει να θες να δεις παρακάτω. Είχε ήρωες που αγαπούσες ή μισούσες φανατικά. Είχε έξυπνους διαλόγους, είχε μαγική ατμόσφαιρα.

* Για καθημερινό γκικάρισμα για Marvel και DC, με πολύ χαβαλέ και ανάλυση για superhero movies και όχι μόνο... κάντε like στο Geeksanity Effect!

Ώσπου... Το ξίφος του δημιου έπεσε στο κεφάλι του Άρχοντα Ένταρτ και αφού γούρλωσες τα μάτια σου και τράβηξες τα μαλλιά σου, κατάλαβες ότι αυτή η σειρά δε χαμπαριάζει από αγαπημένους ήρωες και άλλα τέτοια αγαπησιάρικα. Εδώ πρωταγωνιστες πεθαίνουν στη πρώτη σεζόν. Και να σου... Σκάνε και τρεις δράκοι. Ο μύθος του GoT είχε γεννηθεί.

"Chaos is a ladder" - Petyr Baelish (Littlefinger)

Κάπου εκεί ξεκίνησες να λες στους φίλους σου ότι πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να δουν αυτή τη σειρά που τα σπάει και πολλοί από αυτούς κόλλησαν. Η σειρά προχωρούσε και τελικά ο θάνατος του Ned δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Ήταν ήταν το σήμα κατατεθέν της κουλτούρας της σειράς. Ένα οργανωμένο χάος, που κρατούσε την αδρεναλίνη στα ύψη και έκανε την εμπειρία του Game of Thrones τόσο ξεχωριστή και πλέον... τόσο ξακουστή.

Κάθε τρεις και λίγο πάθενες ένα νέο, ακόμα μεγαλύτερο σοκ, κάθε τρεις και λίγο έμενες με το στόμα ανοιχτό. Αγαπούσες και μισούσες παραπάνω τους ήρωες. Αγωνιουσες σε κάθε σκηνή. Υπέμενες καρτερικα τη κάθε νέα σεζόν.

Οι συζητήσεις με τη παρέα είχαν εκτενείς αναλύσεις για τους μαρτυρικους τρόπους που θα ήθελες να δεις τον Joffrey ή τον Ramsey να πεθαίνουν, για τις ατάκες του Tyrion, για το πόσο αλάνι είναι η Arya, τι θα κάνει η Khaleesi όταν φτάσει στο Westeros, ποτε πια θα ενηλικιωθούν οι δράκοι, τι τραβάνε οι καημένοι οι Stark, πόσα εγκεφαλικά έπαθες όταν εμφανίστηκαν οι White Walkers και αντε πως θα περάσει άλλος ένας χρόνος για τη νέα σεζόν. Ένα spoiler ήταν λόγος διακοπής φιλίας.

Όσο το τέλος πλησίαζε, τόσο μεγάλωνε η νοσταλγία για το παρελθόν, αλλά και η περιέργεια για το φινάλε.

"If you think this has a happy ending, you haven't been paying attention." - Ramsay Bolton

Το τέλος του Game of Thrones ήταν καταδικασμένο να διχάσει. Δε θα γινόταν αλλιώς. Παρόλα αυτά κουβαλούσε την προσδοκία να τα πάει καλύτερα από ό, τι τελικά τα πήγε, αφού το φινάλε όχι μόνο δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τη πλειοψηφία, αλλά έκανε και ένα μεγάλο μέρος να εξοργιστει και μάλλον λίγοι το αποδέχτηκαν πλήρως.

Ο χρόνος ήταν η σημαντικότερη αιτία. Τα 6 επεισόδια της τελευταίας σεζόν ήταν πολύ λίγα για να έρθει οργανικά και όχι βεβιασμένα το φινάλε. Από την άλλη, ακόμα και με αυτόν τον περιορισμό ίσως κάποιες επιλογές θα μπορούσαν κατά γενική ομολογία, να ήταν καλύτερες.

Μεγάλη ευθύνη πέφτει στους δύο showrunners Weiss και Benioff, που χωρίς τα κείμενα του Martin δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Γίνεται όμως και να διαγράψεις την πολύ καλή δουλειά που έκαναν σε όλες τις προηγούμενες σεζόν, μεταφέροντας την ιστορία αυτή στην οθόνη;

Το αν η Daenerys έπρεπε να κάνει το turn στο dark side ή αν η Arya έπρεπε να σκοτώσει τον Night's King χωράει πολύ κουβέντα. Ο καθένας το βλέπει και το κρίνει από την πλευρά του. Αυτό όμως το οποίο οι περισσότεροι αισθανθήκαμε είναι ότι οι ήρωες έχασαν το βάρος τους και τον προσανατολισμό τους σε αυτά τα επεισόδια. Ότι η ίδια η σειρά έχασε τον προσανατολισμό της και έκλεισε την ιστορία όσο πιο τυπικά και βιαστικά μπορούσε λες και ήθελε να ξεμπερδεύει.

Ο καθένας αντέδρασε με τον τρόπο του σε αυτό το φινάλε. Άλλος ψύχραιμα, άλλος με οργή. Αυτή όμως η σκιά της τελευταίας σεζόν ήταν τελικά τόσο μεγάλη για να σβήσει τη δυναμική μιας σειράς-φαινόμενο που καθόταν στον θρόνο επί 7 χρόνια; Επεσε το συνολικό της επίπεδο;

Και που βρισκόταν όμως αυτή η δυναμική τελικά; Ήταν στους απρόβλεπτους θανάτους; Ήταν στους ήρωες, στους διαλόγους, στους δράκους και τους White Walkers ή στη βία και την ίντριγκα; Είχε κάποια ποιότητα αυτή η σειρά τελικά; Υπάρχει κάτι που αξίζει να μείνει ζωντανό από την κληρονομιά του Game of Thrones;

Ο κάθε θεατής κρατάει το δικό του ξίφος και έχει την επιλογή να σκοτώσει ή να κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις του GoT. Η απόφαση εξαρτάται από το πόσο πραγματικά τον άγγιξαν.

Προσωπικά δε θα μπορούσα να ξεχάσω εκείνο το ποτήρι ουίσκι που έβαλα να πιω μόνος μου μετά τον Ματωμένο Γάμο. Δε θα μπορούσα να ξεχάσω τη γηπεδική κραυγή που βγάλαμε με τους φίλους όταν άνοιξε τα μάτια ο Jon ή τα ουρλιαχτά στη μάχη του Oberyn με το Βουνό. Δε θα μπορούσα να ξεχάσω εκείνο το βράδυ μετά το τελευταίο επεισόδιο, που ξεκινήσαμε να συζητάμε με τη παρέα γεμάτοι νεύρα και στο τέλος απλά προσπαθούσαμε να πάρουμε απόφαση ότι το Game of Thrones τελείωσε.

"Power resides where men believe it resides. It's a trick. A shadow on the wall. And a very small man can cast a very large shadow" - Lord Varys

* Για καθημερινό γκικάρισμα για Marvel και DC, με πολύ χαβαλέ και ανάλυση για superhero movies και όχι μόνο... κάντε like στο Geeksanity Effect!