Το μπιτς βόλεϊ κέρδισε λίγη από την χαμένη του αίγλη και κοιτάζει ακόμα πιο ψηλά

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Το μπιτς βόλεϊ κέρδισε λίγη από την χαμένη του αίγλη και κοιτάζει ακόμα πιο ψηλά

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το μπιτς βόλεϊ που φέτος κέρδισε λίγη από την χαμένη του αίγλη και στέκεται στο κάθε ένα από τα 4 τουρνουά Masters ξεχωριστά, τονίζοντας τι προσέφερε το καθένα.

Η αλήθεια είναι πως όταν τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο ο αθλητισμός, αλλά και η κοινωνία αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, το να πηγαίνει καλά το μπιτς βόλεϊ ήταν από δύσκολο έως απίθανο. Ειδικά από την στιγμή που η ΕΟΠΕ είχε να ανέβει έναν Γολγοθά με τα χρέη που άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις. Η οικονομική στενότητα εκτός φυσικά από την σάλα και τις Εθνικές ομάδες, είχε αντίκτυπο και στον «Βασιλιά του καλοκαιρού».

Το μπιτς βόλεϊ πέρασε πολλά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είναι ξεκάθαρο πως γίνεται προσπάθεια να ανακάμψει και ειδικά φέτος αυτή η προσπάθεια όχι μόνο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αλλά έδωσε και πάλι στο άθλημα αυτό λίγη από την χαμένη του αίγλη, με τους αγώνες σε Σύνταγμα, Πλατεία Αριστοτέλους, Ξάνθη και Άγιο Νικόλαο. Το μπιτς βόλεϊ και ειδικά τα 4 Masters, έγιναν και πάλι αντικείμενο συζήτησης στους φίλους του αθλήματος και όχι μόνο και αύξησαν κατακόρυφα το ενδιαφέρον των πόλεων που θέλουν να το διοργανώσουν και αυτό θα φανεί σύντομα.

Εκεί που σε απλά ελληνικά δεν βρισκόταν πόλη που να θέλει να διοργανώσει ένα τουρνουά, καθώς θα είχε μόνο έξοδα και ελάχιστη προβολή, πλέον χωρίς δόση υπερβολής γίνεται χαμός, καθώς πολλές είναι αυτές που θέλουν να γίνουν οικοδέσποινες σε ένα άθλημα που μονοπωλούσε τα πάντα το καλοκαίρι και θέλει να το επαναλάβει με την Ομοσπονδία να κάνει πολλές προσπάθειες για να το πετύχει. Φυσικά το να το κάνει μόνο εύκολο δεν είναι, αλλά από την στιγμή που υπάρχει διάθεση και άνθρωποι που το γνωρίζουν και το αγαπούν, γιατί να μην τα καταφέρουν όπως και στο μακρινό παρελθόν;

Το τι θα γίνει όμως θα φανεί σύντομα, εμείς πάμε να δούμε το τι έγινε στα 4 Masters, όχι από αγωνιστικής πλευράς, αλλά το τι μας άφησε το καθένα ξεχωριστά. Γιατί πραγματικά το καθένα μας έδωσε κάτι διαφορετικό και όλα μαζί συνέβαλλαν στο να μιλάμε για την επιστροφή του «Βασιλιά του καλοκαιρού».

Σύνταγμα

Σύνταγμα: Η απόλυτη διαφήμιση

Αρχίζουμε με το πρώτο τουρνουά και χρονικά, αλλά όσον αφορά την χλιδή. Όπως και να το κάνουμε τα παιχνίδια στο Σύνταγμα έφταναν από μόνα τους για να έχουμε άνοδο του αθλήματος, για να μην πούμε εκτόξευση. Στις 4 μέρες που έγιναν οι αγώνες στο πιο κεντρικό σημείο της χώρας και σε μια από τις πιο γνωστές πλατείες παγκοσμίως, στις εξέδρες δεν έπεφτε καρφίτσα. Τα γήπεδα ήταν κατάμεστα από το πρωί μέχρι το βράδυ και μάλιστα γέμιζαν και άδειαζαν πολλές φορές μέσα σε μια μέρα. Από τον άνθρωπο που πήγαινε στην δουλειά του, τον τουρίστα ή απλά τον περίεργο που έβλεπε τόσο κόσμο και είπε να δει και αυτός, όλος ο κόσμος βρέθηκε στην εγκατάσταση, σε σημείο του να υπάρχουν ουρές με εκατοντάδες κόσμο, ο οποίος δεν μπορούσε να μπει να δει ένα παιχνίδι. Το τουρνουά του Συντάγματος ήταν η τέλεια αρχή, ήταν αυτό που έλειπε για χρόνια από το άθλημα, ήταν η χλιδή που έχει ανάγκη κάθε άθλημα και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία πρέπει να γίνουν τα πάντα για να παραμείνει στο καλεντάρι όχι του χρόνου, αλλά για πολλά ακόμα χρόνια.

Αριστοτέλους

Πλατεία Αριστοτέλους: Ματσάρες με λάμψη από Volley League ανδρών και γυναικών

Μετά το Σύνταγμα όπου όλοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και άρχισαν να ονειρεύονται πως το μπιτς βόλεϊ επιστρέφει σιγά-σιγά, είχαμε την Πλατεία Αριστοτέλους. Στη Θεσσαλονίκη εκτός της λάμψης που έχει μια επίσης εμβληματική πλατεία, είχαμε και λάμψη από παίκτες και παίκτριες της Volley League. Στην συμπρωτεύουσα φτιάχτηκαν δύο γήπεδα και έτσι κατέβηκαν πολλές ομάδες από τα προκριματικά θέλοντας να παίξουν στην Αριστοτέλους. Οι Κοκκινάκης, Τακουρίδης, Αρμενάκης, Εφραιμίδης, Γκόρτσιανουκ και φυσικά οι Βασιλαντωνή και Παπαφωτίου, ανέβασαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον, ενώ όλες τις ημέρες των αγώνων, στις εξέδρες βρισκόντουσαν πολλά από τα αστέρια που θα δούμε τη νέα χρονιά στη σάλα ή είχαμε απολαύσει στο παρελθόν.

Ξάνθη

Ξάνθη: Διψούσε για μια τέτοια διοργάνωση και το έδειξε

Στην Ξάνθη απλά φάνηκε το πόσο ήθελαν οι άνθρωποι της πόλης να διοργανώσουν τέτοιους αγώνες και κυρίως το πόσο διψούσε και ο κόσμος για κάτι τέτοιο. Η Πλατεία Δημοκρατίας με θέα το ρολόι, γέμισε όλες τις ημέρες από φίλους του αθλητισμού. Από ανθρώπους που ήθελαν να δουν ένα τέτοιο event στην όμορφη πόλη τους. Αυτή την ζεστασιά είναι που κρατάνε όλοι από τους συγκεκριμένους αγώνες. Γιατί η αίγλη και η λάμψη του Συντάγματος, ακόμα καλύτερη η αίγλη και τα μεγάλα παιχνίδια από τους αθλητές και αθλήτριες των μεγάλων κατηγοριών της Αριστοτέλους, αλλά η ζεστασιά και η φιλοξενία της Ξάνθης ήταν αυτή που χρειαζόντουσαν και οι αθλητές, που με την σειρά τους δεν είναι τυχαίο το ότι μιλάνε με τόσο καλά λόγια για το συγκεκριμένο τουρνουά.

Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος: Οι μάχες για την πρωτιά και η γνωστή Κρητική φιλοξενία

Όσον αφορά βέβαια τον Άγιο Νικόλαο δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά. Η συγκεκριμένη πόλη στήριξε στα δύσκολα το άθλημα και δεν γινόταν να απουσιάζει τώρα που σιγά-σιγά αρχίζει να βρίσκει τον δρόμου του. Από τους τελικούς που έγιναν στην όμορφη πόλη της Κρήτης, αυτό που ξεχωρίζει είναι σίγουρα οι μάχες για τον τίτλο και συνολικά τα μετάλλια. Μεγάλες μάχες από τις οκτώ ομάδες που πάλεψαν όλο το καλοκαίρι να φτάσουν στους τελικούς και φυσικά ήθελαν να φύγουν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και φυσικά εκτός από τις μάχες στην άμμο, ξεχώρισε και η φιλοξενία. Ο Άγιος Νικόλαος αγαπάει το άθλημα αυτό, οι τοπικοί φορείς απολαμβάνουν το να φιλοξενούν τους τελικούς και το δείχνουν με κάθε τρόπο και έχουν κερδίσει με το σπαθί τους το να κλείνει η χρονιά στον τόπο τους.

Με σταθερά βήματα, περισσότερα τουρνουά για να φτάσει το άθλημα ακόμα πιο ψηλά

Κλείνοντας, η αλήθεια είναι πως η χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε για το μπιτς βόλεϊ, μας άνοιξε σε όλους την όρεξη. Την όρεξη πως στο μέλλον τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα. Να γίνουν περισσότερα μεγάλα τουρνουά, να δούμε ακόμα πιο γνωστούς αθλητές να παίζουν στην άμμο, όπως γινόταν στο παρελθόν και συνολικά ο «Βασιλιάς του καλοκαιρού» να επιστρέψει για τα καλά, κάτι που όπως έχουμε τονίσει, έχει αρχίσει να κάνει σιγά-σιγά τα τελευταία χρόνια και πολύ πιο δυνατά φέτος.

ΥΓ: Η φετινή χρονιά είναι και ένα μήνυμα στους χορηγούς να επιστρέψουν στην άμμο, καθώς και τα γεμάτα γήπεδα, αλλά και η δημοσιότητα που αρχίζει να έχει και πάλι το άθλημα, ανταποδίδουν τα χρήματα που δίνουν. Και όταν το μπιτς βόλεϊ θα έχει περισσότερους χορηγούς, θα έχει και περισσότερα χρήματα να διαθέσει στους αθλητές, που σίγουρα αξίζουν μεγαλύτερα έπαθλα.

ΥΓ2: Το μπιτς βόλεϊ έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, εκτός φυσικά του καλοκαιριού, της διάθεσης για διακοπές κλπ. Δεν έχει ομάδες να ταυτιστεί ο κόσμος, να εκνευριστεί, να φωνάξει. Έχει παιδιά που χαίρονται να παίζουν στην άμμο και χαίρεσαι να τους βλέπεις χειροκροτώντας νικητές και ηττημένους.

ΥΓ3: Πραγματικά αυτό που κάνει την διαφορά στο συγκεκριμένο άθλημα είναι το κλίμα, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όπου όλοι είναι φίλοι, τόσο και στις εξέδρες. Και χωρίς υπερβολή αν τη νέα χρονιά διεξαχθεί κάποιο τουρνουά Masters είτε στην πόλη σας, είτε εκεί κοντά, αξίζει να πάτε και να ζήσετε αυτή την γιορτή...

@Photo credits: Matthew Miller

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...