Χεζόνια: «Θα... περπατούσα από την Κροατία στην Αθήνα για να παίξω στον Παναθηναϊκό!»

Γιώργος Κούβαρης
Χεζόνια: «Θα... περπατούσα από την Κροατία στην Αθήνα για να παίξω στον Παναθηναϊκό!»
Ο Μάριο Χεζόνια μιλάει αποκλειστικά στο gazzetta.gr για την μεγάλη του αγάπη στον Παναθηναϊκό, εξηγεί θα ήθελε να φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι όταν θα είναι ελεύθερος, αλλά τονίζει τις δυσκολίες λόγω ΝΒΑ και Μπαρτσελόνα που έχει τα δικαιώματά του. Αποθέωσε Διαμαντίδη, Λίλαρντ, Καρμέλο και φιλάθλους του Παναθηναϊκού: «Είμαι ένας από εσάς!»

Είναι Κροάτης. Σε ηλικία 17 ετών βρέθηκε από τα εφηβικά τμήματα της ΚΚ Ζάγκρεμπ στην Μπαρτσελόνα, ενώ αποτελούσε και μέλος της εθνικής Κροατίας παρά το γεγονός ότι δεν είχε κλείσει καλά-καλά τα 20 χρόνια του. Στη συνέχεια μετακόμισε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να πραγματοποιεί το american dream στο ΝΒΑ...

Η σχέση του με την Ελλάδα; Καμία! Παρόλα αυτά κάνει συνέχεια αναρτήσεις στα προσωπικά του social media για τον Παναθηναϊκό παρακολουθώντας στενά την πορεία της ομάδας. Και μάλιστα σε σημείο που κάλλιστα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι και... μέλος των οργανωμένων οπαδών. Κι όχι. Δεν είναι υπερβολή. Ο Μάριο Χεζόνια, ένας από τους καλύτερους Κροάτες μπασκετμπολίστες, δηλώνει «φανατικός φίλαθλος του Παναθηναϊκού» και όπου σταθεί και όπου βρεθεί, εκδηλώνει την αγάπη του για τον σύλλογο, με αποτέλεσμα να έχει γίνει και εκείνος ένας από τους αγαπημένους της «πράσινης» εξέδρας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Φυσικά το ερώτημα που έχουν όλοι είναι το εξής: «Θα τον δουν ποτέ να αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό;» O «Super Mario» μίλησε αποκλειστικά στο gazzetta.gr από το Πόρτλαντ όπου βρίσκεται τη φετινή σεζόν έχοντας υπογράψει συμβόλαιο με τους Μπλέιζερς και έδωσε τις... δικές του απαντήσεις: «Αν ήμουν ελεύθερος και δεν δεσμευόμουν με κάποια ομάδα θα πήγαινα στην Αθήνα περπατώντας από την Κροατία για να παίξω στον Παναθηναϊκό» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Μάριο Χεζόνια, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν είναι κάτι που σκέφτεται στην παρούσα φάση εξηγώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν: «Ακόμα και αν αποφασίσω να επιστρέψω στην Ευρώπη όταν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό μου στο ΝΒΑ, τα δικαιώματά μου ανήκουν στην Μπαρτσελόνα. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθεί buy out σε περίπτωση που θέλει κάποια ομάδα να με αποκτήσει».

Επίσης μίλησε για το πώς προέκυψε η μεγάλη του αγάπη για τον Παναθηναϊκό και η οποία έχει ονοματεπώνυμο: Δημήτρης Διαμαντίδης: «Είναι ο αγαπημένος μου παίκτης όλων των εποχών» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι παρακολουθεί τους «πράσινους» σε όλα τα σπορ αφού θέλει να ενημερώνεται για την πορεία του μπάσκετ, του ποδοσφαίρου, αλλά και του βόλεϊ! Φυσικά αναφέρθηκε στους Μπλέιζερς και στη συνύπαρξή του με τους Ντέιμιαν Λίλαρντ και Καρμέλο Άντονι, ενώ προέβλεψε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «θα είναι back to back MVP».

O Μάριο Χεζόνια υπέγραψε το καλοκαίρι του 2019 το μίνιμουμ συμβόλαιο στους Μπλέιζερς το οποίο ολοκληρώνεται το 2021. Φέτος έχει να λάβει 1,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ την σεζόν 2020-21 άλλα 1,8 εκατομμύρια δολάρια. Φέτος διανύει τον 5ο του χρόνο στο ΝΒΑ (3 σεζόν στο Ορλάντο, μία στη Νέα Υόρκη και φέτος στο Πόρτλαντ) έχοντας αγωνιστεί συνολικά σε 310 ματς της regular season με 7 πόντους, 3,1 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ κατά μέσο όρο. Επίσης έχει και 38 παιχνίδια στην EuroLeague με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (2012-2015) με 5,2 πόντους.

- Καταρχάς Μάριο, πώς είναι η ζωή στο Πόρτλαντ;

«Το Πόρτλαντ είναι ήσυχο μέρος. Οι Μπλέιζερς είναι πολύ οργανωμένοι ενώ υπάρχουν και εκπληκτικοί παίκτες στην ομάδα από τους οποίους μπορείς να πάρεις πράγματα και να μάθεις πολλά. Και εγώ από τη πλευρά μου προσπαθώ να ηρεμήσω και να περιστοιχίζομαι από οργανωμένους ανθρώπους οι οποίοι με βοηθήσουν να πάω στο επόμενο επίπεδο.»

- Μάλιστα έχεις δίπλα σου δύο τεράστιες προσωπικότητες του ΝΒΑ, όπως είναι ο Ντέιμιαν Λίλαρντ και ο Καρμέλο Άντονι...

«Και ο Ντέιμιαν και ο Μέλο είναι απίστευτοι άνθρωποι. Ο Ντέιμιαν είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτης που έχω δει και έχω συναντήσει. Φοβερός παίκτης και χαρακτήρας. Κάνει όλα τα πράγματα όπως θα 'πρεπε να τα κάνει και τον συμπαθώ πάρα πολύ. Δεν έχω δει κάτι αρνητικό πάνω του. Ούτε σε εκείνον, ούτε συνολικά στην ομάδα. Αν και σε γενικές γραμμές δεν μου αρέσει να μιλάω γι' άλλους παίκτες αλλά τον σέβομαι πολύ. Όσο για τον Μέλο, υπάρχει λόγος που είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ. Έχει απίστευτο skillset ενώ είναι φοβερός και ως άνθρωπος. Και αυτό φάνηκε από τις αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει με όλα αυτά που είχαν ακουστεί. Στην Αμερική και στο ΝΒΑ αρχίζουν να μιλούν άσχημα για κάποιον και αμέσως επικρατεί αυτό ως αντίληψη. Όμως δεν ισχύει για τον Μέλο που πρόκειται για εξαιρετικό άτομο. Και θεωρώ ότι το χειρίστηκε πολύ καλά όλο αυτό. Τόσο μέσα στο παρκέ, όσο και έξω από αυτό. Δίχως αμφιβολία πρόκειται για έναν μελλοντικό Hall Of Famer. Είναι φοβερός τύπος και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είναι μαζί μας.»

- Θα σας δούμε φέτος στα playoffs; Χάσατε έδαφος στην αρχή, αλλά σιγά-σιγά επανέρχεστε...

«Φυσικά και μπορούμε να μπούμε στα playoffs. Μπορεί να μην ξεκινήσαμε καλά αλλά είχαμε πολλά νέα πρόσωπα στην ομάδα. Και είναι δύσκολο να αποκτηθεί άμεσα η χημεία. Και σου μιλάω εκ πείρας γιατί όταν ήμουν στην Μπαρτσελόνα, κάθε χρόνο αλλάζαμε επτά παίκτες. Και πραγματικά είναι δύσκολο να ρολάρεις αμέσως. Και δεν έχει να κάνει αν οι παίκτες που έρχονται είναι πολύ καλοί ή απλά καλοί. Στο Ορλάντο είχε συμβεί το ίδιο πράγμα, όπως επίσης και στη Νέα Υόρκη. Πραγματικά είναι δύσκολο να αφομοιώσουν οι παίκτες το σύστημα του κάθε οργανισμού και να μπορέσουν να αποκτήσουν χημεία μεταξύ τους. Όμως με τον καιρό αρχίσαμε να παίζουμε καλύτερα και αυτό φαίνεται. Αρχίσαμε να πλησιάζουμε τα playoffs και θεωρώ ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να μπούμε.»

- Ποιες ομάδες βλέπεις να διεκδικούν το φετινό πρωτάθλημα του ΝΒΑ;

«Ειλικρινά, δεν με νοιάζει! Όμως οι Σίξερς και οι Μπακς έχουν καλές ομάδες, ειδικά το Μιλγουόκι που πρέπει να τους αποδώσουμε τα εύσημα επειδή είναι καλό σύνολο και παίζουν καιρό μαζί, όπως επίσης και στους Μαϊάμι Χιτ. Είναι και η αγαπημένη μου ομάδα αν εξαιρέσουμε φυσικά το Πόρτλαντ. Μου αρέσει η κουλτούρα της πόλης και το σύστημα που υπάρχει εκεί. Βλέπεις ότι πάνε πάντα καλά, ανεξαρτήτων παικτών. Στη Δύση υπάρχουν οι δύο ομάδες τους Λος Άντζελες, όπως επίσης και η Γιούτα. Αυτά τα λέω όμως ως ένας απλός φίλαθλος του μπάσκετ που βρίσκεται έξω από τον χώρο. Ως Μάριο με νοιάζουν μόνο οι Μπλέιζερς και δεν δίνω δεκάρα για καμιά άλλη ομάδα του ΝΒΑ.»

«Θαυμάζω τον Γιάννη, το περσινό πήρε έκταση μόνο για τα social media»

- Σε είδαμε φέτος να διαλέγεις στο Πόρτλαντ το νούμερο «44» που φορούσε και ο Ντράζεν Πέτροβιτς όταν είχε αγωνιστεί στους Μπλέιζερς. Αν και δεν είχες την ευκαιρία να ζήσεις την εποχή του, θέλησες να τιμήσεις τη μνήμη του με αυτόν τον τρόπο...

«Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του κροατικού μπάσκετ. Ήταν εκείνος που ουσιαστικά άνοιξε τις πόρτες και για εμάς να έρθουμε στο ΝΒΑ. Απίστευτος παίκτης. Φανταστικός. Ξέρω ότι ξεκίνησε την καριέρα του στο ΝΒΑ από το Πόρτλαντ αλλά δεν τον άφησαν να παίξει εδώ. Ήθελα να φέρω πίσω τη μνήμη του και ότι είναι ακόμα μαζί μας. Είμαι Κροάτης, ήρθα στην ίδια ομάδα και ήθελα να εκπροσωπήσω τον θρύλο της χώρας μου. Είναι τιμή για μένα να φοράω αυτό το νούμερο. Μάλιστα όταν υπέγραψα στους Μπλέιζερς με είχε πάρει τηλέφωνο ο πατέρας μου και τον είχα ρωτήσει εάν έπρεπε να πάρω το 44. Και μάλιστα μου ήρθε εκείνη την ώρα στο μυαλό, δεν το είχα σκεφτεί προηγουμένως. Και μου είπε ο πατέρας μου, ότι αν ένιωθα έτσι να το έκανα. Κι έτσι το διάλεξα»

- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μπορεί και φέτος το back to back MVP;

«Νομίζω ότι θα είναι φέτος ο MVP του ΝΒΑ. Στο πρωτάθλημα παίζει ρόλο ποια ομάδα έχει το καλύτερο ρεκόρ για να μπορέσει να συνδυαστεί με το βραβείο του MVP. Αυτή τη στιγμή οι Μπακς έχουν το καλύτερο ρεκόρ στο πρωτάθλημα και ο Γιάννης έχει νούμερα εφάμιλλα με αυτά ενός MVP ,τα οποία είναι τρελά. Οπότε ναι. Πιστεύω ότι θα είναι back to back MVP...»

- Μάλιστα πέρυσι είχες και μια ιδιαίτερη στιγμή με τον Γιάννη, όταν κάρφωσες και στη συνέχεια, τον κοίταξες στα μάτια που ήταν πεσμένος στο παρκέ και πέρασες από πάνω του...

«Ναι... Απλά έκανα ένα κάρφωμα και στη συνέχεια τον κοίταξα όπως κοιτούν όλοι. Να σου πω την αλήθεια δεν είχα δει ποιος προσπαθούσε με κόψει εκείνη τη στιγμή και το αντιλήφθηκα μόλις έκανα το κάρφωμα. Και δεν πέρασα ακριβώς από πάνω του, μόνο πάνω από το πόδι του. Δεν μου αρέσει να κάνω σχόλια όμως γι' αυτό. Στην Αμερική βρισκόμαστε και αυτά τα πράγματα συμβαίνουν συνέχεια. Και τα περιμένουν για να τα μεγεθύνουν. Έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιότητα αυτό και όχι με το μπάσκετ. Θέλουν να το συζητάνε συνέχεια σε στυλ 'α, ο Μάριο κάρφωσε στον Γιάννη' ή αυτός έκανε εκείνο, ο άλλος έκανε το άλλο κ.ο.κ. Τα πάντα για το twitter και τα social media. Από εμένα δεν υπήρχε κάτι με τον Γιάννη και το λέω μέσα από την καρδιά μου. Βέβαια μου αρέσει να αντιμετωπίζω τον Γιάννη και να υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά μόνο μέσα στο παρκέ. Τον θαυμάζω πάρα πολύ. Και έχω διαβάσει για την ιστορία του. Από που ήρθε και που κατάφερε να φτάσει.»

- Παρακολουθείς EuroLeague; Προλαβαίνεις;

«Ναι παρακολουθώ την EuroLeague και όσο μπορώ βλέπω πολλά παιχνίδια. Το μπάσκετ όμως είναι μπάσκετ. Παντού. Όπου και αν παίζεις. Βέβαια στην EuroLeague το μπάσκετ είναι πιο οργανωμένο. Κάθε παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να νικήσεις. Δεν συγχωρούνται τα λάθη γιατί στην πορεία της σεζόν μπορεί να σου στοιχίσει. Μπορεί η ποιότητα του μπάσκετ να είναι ένα επίπεδο πιο κάτω από το ΝΒΑ λόγω του ότι στο ΝΒΑ υπάρχει απίστευτο ατομικό ταλέντο, αλλά το ταλέντο χρειάζεται και χώρο εδώ. Στην EuroLeague όμως οι ομάδες είναι πολύ καλά προετοιμασμένες και διαβασμένες. Σε κάθε παιχνίδι! Στο ΝΒΑ χάνεις ένα ματς στην regular season και απλά λες ότι 'αύριο είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι'. Και δεν το σκέφτεσαι καν. Ειδικά αν βρίσκεσαι σε μια ομάδα που εξασφαλίζει τα playoffs. Βέβαια παίζει ρόλο στην Ευρώπη και το γεγονός ότι έχεις ένα-δύο ματς την εβδομάδα. Και όσο να 'ναι εάν χάσεις θα το σκέφτεσαι και θα το αναλύεις περισσότερο στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι το επόμενο ματς».

- Σου έλειψε όμως;

«Αν μου έλειψε; Όχι. Απλά μου αρέσει να παίζω μπάσκετ οπουδήποτε και αν βρίσκομαι...»

«Ναι, είμαι και εγώ ένας από αυτούς!»

- Τον Παναθηναϊκό όμως τον παρακολουθείς περισσότερο αν κρίνω από τις αναρτήσεις σου στα social media. Αλήθεια, πώς και προέκυψε αυτή η αγάπη σου;

«Πρώτα απ' όλα λόγω του Δημήτρη Διαμαντίδη. Είναι ο αγαπημένος μου παίκτης όλων των εποχών. Θυμάμαι το 2011 που είχαμε κατακτήσει με την ΚΚ Ζάγκρεμπ το 'Next Generation Tournament' στην Βαρκελώνη, στη συνέχεια ακολουθούσε το Final 4 της EuroLeague. Τότε ο προπονητής που είχα στην ομάδα με πήρε στην άκρη και μου είπε: 'Το μόνο που θέλω από εσένα είναι να κοιτάς το νούμερο 13 του Παναθηναϊκού. Να επικεντρωθείς στο νούμερο 13. Θα σε βοηθήσει για την καριέρα σου.' Και αυτό έκανα. Μόνο τότε ήμουν πολύ μικρός και δεν καταλάβαινα και πολλά πράγματα απ' όσα έκανε. Όμως στην πορεία και καθώς μεγάλωνα, κατάλαβα αμέσως τι ήθελε να μου πει τότε ο προπονητής. Το παιχνίδι του Διαμαντίδη διεύρυνε και το δικό μου. Και όταν ήμουν μετά στην Μπαρτσελόνα και τον παρακολουθούσα περισσότερο, τον λάτρεψα ακόμα πιο πολύ. Και ήταν πολύ περίεργο να τον έχω αντίπαλο στα μεταξύ μας παιχνίδια. Χάρη σ' εκείνον έγινα point guard στο ΝΒΑ! Είναι ο αγαπημένος μου παίκτης όλων των εποχών!»

- Έχεις καταλάβει ότι είσαι και ο αγαπημένος της πράσινης εξέδρας...

«Το πράσινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα. Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όποτε ερχόμουν στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσω τον Παναθηναϊκό, είχα την εντύπωση ότι ετοιμαζόντουσαν όλοι για μάχη. Όμως αντίθετα με αγκάλιαζαν όλοι και έλεγα ότι πραγματικά με συμπαθούν. Υπήρχε αυτή η αγάπη από τότε και έγινε μεγαλύτερη όταν έφυγα από την Ευρώπη για να έρθω στο ΝΒΑ. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Τους αγαπάω πάρα πολύ. Είμαι ευγνώμων για εκείνους και θαυμάζω το πόσο πολύ στηρίζουν και υποστηρίζουν την ομάδα τους».

- Και ξέρεις τι λένε κάθε φορά που «ποστάρεις» κάτι στα social media: «Μάριο, είσαι ένας από εμάς...»

«Ναι, είμαι! (Γέλια) Είμαι και εγώ ένας από αυτούς. Όσο μπορώ και μου επιτρέπει ο χρόνος μου, παρακολουθώ όλα τα τμήματα. Το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο. Προσπαθώ να ενημερώνομαι για τα πάντα. Και συνέχεια μου έρχονται μηνύματα από τους φίλους του Παναθηναϊκού οι οποίοι μου δείχνουν την αγάπη τους. Δεν μπορώ να απαντήσω σε όλους, αλλά πραγματικά τους αγαπώ πολύ.»

- Φαντάζεσαι τι έχει να συμβεί αν πας κάποια μέρα στο ΟΑΚΑ μόνο και μόνο για να παρακολουθήσεις ένα ματς ως φίλους από τις court seats...

«Έχω δει ότι πάνε και στο αεροδρόμιο πρώτα! (Γέλια) Οπότε κάτι έχω στο μυαλό μου όσον αφορά τα όσα θα αντιμετωπίσω».

- Έχει τύχει να συζητήσεις ποτέ με τον κύριο Γιαννακόπουλο;

«Όχι, αλλά ξέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον μέσω κάποιων άλλων. Γνωρίζω ότι υπάρχει μόνο αγάπη! Όμως βρίσκομαι στο ΝΒΑ και δεν μιλάω για τέτοια πράγματα. Υπάρχει διαφορετική νοοτροπία και διαφορετικός τρόπος προσέγγισης. Ακόμα και αν ήμουν τώρα στην Ευρώπη θα ήταν δύσκολο να συνομιλήσω με κάποια ομάδα γιατί το πιθανότερο σενάριο θα ήταν να βρισκόμουν στην Μπαρτσελόνα. Και αυτό διότι έχει τα δικαιώματά μου. Λογικά θα έπαιζα στην Μπαρτσελόνα εκτός και αν κάποια άλλη ομάδα πλήρωνε το buy out. Και αυτό είναι που λέω. Ποτέ δεν υπήρξε κάποια επίσημη συζήτηση με τον Παναθηναϊκό».

- Όμως υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου το ενδεχόμενο κάποια μέρα να παίξεις στον Παναθηναϊκό;

«Όχι δεν βρίσκεται κάτι τέτοιο στο μυαλό μου. Όμως αν ήμουν στην Ευρώπη, δεν δεσμευόμουν κάπου και δεν είχα ομάδα, τότε το να παίξω στον Παναθηναϊκό θα ήταν η νούμερο 1 επιθυμία μου. Χωρίς καμία αμφιβολία! Θα περπατούσα από την Κροατία στην Αθήνα για να παίξω στον Παναθηναϊκό. Δεν τίθεται καν ερώτημα για αυτό! Όμως στην παρούσα φάση δεν είναι κάτι που βρίσκεται στο μυαλό μου. Ξαναλέω. Αν βρισκόμουν τώρα στην Κροατία χωρίς ομάδα, θα πήγαινα περπατώντας στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Είναι η αγαπημένη μου ομάδα. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία γι' αυτό».

- Τι θα προτιμούσες περισσότερο; Να ήσουν στο παρκέ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ή στην εξέδρα με τους φιλάθλους;

«Πρώτα θα έπαιζα το παιχνίδι και μετά θα πήγαινα στην εξέδρα να τραγουδήσω μαζί τους! (Γέλια) Μην ξεχνάς κάτι. Είμαι και εγώ Βαλκάνιος. Οπότε είμαι και εγώ τρελός!»