Εφτά. Σε παίρνει αριστερά μη το ζορίζεις!

Μιχάλης Τσαμπάς
Εφτά. Σε παίρνει αριστερά μη το ζορίζεις!
O Mιχάλης Τσαμπάς γράφει για το τελευταίο Σάββατο της δεκαετίας που... πήρε μακριά το σώμα του Θάνου Μικρούτσικου, αλλά αφήνει για πάντα εδώ τις μουσικές του και την ψυχή του που έβαζε σε αυτές...

Τα μαγαζιά ανοιχτά με εορταστικό ωράριο. Τα λαμπερά φωτάκια να αναβοσβήνουν σε μπαλκόνια, δρόμους και πλατείες στο πνεύμα των ημερών.

Το κρύο τσουχτερό και οι πάντες να φυλάγονται περιμένοντας ακόμη πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Το τελευταίο Σάββατο του 2019 δεν έκρυβε ιδιαίτερες συγκινήσεις. Ήταν ένα χαλαρό, σαν αυτά που μεσολαβούν πάντα... γεφυρώνοντας την απόσταση από τα Χριστούγεννα ως την Πρωτοχρονιά.

Και ξαφνικά εκεί στο απόγευμα, όταν ο ήλιος εξαφανίστηκε εντελώς μαζί με τα δόντια του, μια θλιβερή είδηση... πλημμύρισε το διαδίκτυο. Sites, αλλά και social media. O Θάνος Μικρούτσικος έχασε την μάχη. Στην ερώτηση «Γιε μου που πας» η απάντηση ήταν πως «με μια πιρόγα έφυγε». Μπορεί να αρμενίζει στη Γη των Βησιγότθων, μπορεί να ψάχνει την Ρόζα μαζί με τον Άγιο Μητροπάνο, μπορεί να πήγε για ένα τελευταίο ποτό στο μπαρ Ρετζίνα στην Μαρσίλια. Στα 72 του νικήθηκε από μια άνιση μάχη. Όπως πολλοί. Ο «εχθρός» γνωστός κι αδίστακτος. Που δεν γνωρίζει ονόματα. Που δεν... κωλώνει μπροστά σε Κολοσσούς.

Γιατί τέτοιος υπήρξε και ο Θάνος Μικρούτσικος. Καθόλου... Μικρούτσικο δεν ήταν το έργο του, όσα χρόνια έζησε και υπηρέτησε τη μουσική. Καθόλου Μικρούτσικη δεν είναι και η κληρονομιά που άφησε σε όλους μας από το Σάββατο που ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι. Άλλωστε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το... νέο ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Μέσω του... ασυρμάτου του Νίκου Καββαδία. Του ποιητή της θάλασσας, που ο Θάνος Μικρούτσικος τον έκανε γνωστό με την μουσική στα ποιήματά του και τον «έβαλε» στα σπίτια όλων. Μια ολόκληρη εποχή σφράγισαν οι μουσικές του. Χτες. Σήμερα. Αύριο. Διαχρονικές. Επίκαιρες. Τόσο όμορφες, τόσο έντονες. Τόσο ξεχωριστές.

Είτε αυτές που τραγούδησε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, είτε αυτές που ερμήνευσαν άλλοι Τιτάνες του ελληνικού πενταγράμμου. Τραγούδια που πέρασαν στην αιωνιότητα και με ευλάβεια έχουν θέση στο ιερό εικονοστάσι της τέχνης. Το τελευταίο Σάββατο του 2019. Το τελευταίο της 10ετίας... πήρε μακριά το σώμα του Θάνου Μικρούτσικου, αλλά αφήνει για πάντα εδώ τις μουσικές του και την ψυχή του που έβαζε σε αυτές...

Μέσα από αυτές το ταξίδι συνεχίζεται. Μαζί με τους 7 νάνους του στο C/C Cyrenia...