Παναθηναϊκός: Η τάπα του Βράνκοβιτς, οι σαμπάνιες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και το... λάδι από τον Άγιο Ευφραίμ! (vid)

Παναθηναϊκός: Η τάπα του Βράνκοβιτς, οι σαμπάνιες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και το... λάδι από τον Άγιο Ευφραίμ! (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η τάπα του Βράνκοβιτς, οι σαμπάνιες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και το... λάδι από τον Άγιο Ευφραίμ! (vid)
Οι «Μασονικές» Ρετρό Ιστορίες της EuroLeague Greece γυρίζουν ακριβώς 25 χρόνια πίσω και θυμούνται το ιστορικό ματς στο Τρεβίζο όπου ο Βράνκοβιτς χάριζε το... μισό ευρωπαϊκό στον Παναθηναϊκό με την τάπα του στον Ρέμπρατσα!

Όταν μιλάμε για τον Στόγιαν Βράνκοβιτς, το μυαλό όλων πάει στο Παρίσι...

Στο απίστευτο σπριντ που είχε κάνει ο Δαλματός των 217 εκατοστών στον τελικό με την Μπαρτσελόνα προκειμένου να προλάβει και να σταματήσει τον Μοντέρο ο οποίος προσπαθούσε να... πάρει το τρόπαιο μέσα από τα «πράσινα» χέρια.

Όμως, τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα είχε γίνει εάν δεν προηγηθεί μια... άλλη τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς. Πριν από 25 χρόνια, ο Κροάτης σέντερ είχε ταπώσει και τον Ζέλικο Ρέμπρατσα ακριβώς με την εκπνοή του αγώνα στο «Pallaverde» του Τρεβίζο, χαρίζοντας στον Παναθηναϊκό τη νίκη επί της Μπενετόν με 65-64 και ταυτόχρονα την μεγάλη πρόκριση για το Final 4 στο Παρίσι.

Ήταν 14 Μαρτίου 1996. Μέχρι το τζάμπολ του αγώνα στην Ιταλία το σκορ στη σειρά ήταν 1-1. Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει το 1-0 στο ΟΑΚΑ κερδίζοντας με 70-67 (Ουίλκινς 24, Αλβέρτης 18-Ουίλιαμς 24), ενώ η Μπενετόν είχε ισοφαρίσει στο Τρεβίζο κερδίζοντας εύκολα με 83-69 (Ουίλιαμς 23, Ρέμπρατσα 17, με κλειδί τον Γκράτσις που είχε 14 πόντους-Ουίλκινς 25, Βράνκοβιτς 14). Ο νικητής από το 3ο παιχνίδι έπαιρνε και την μεγάλη πρόκριση για το Παρίσι!

Η σιγουριά των Ιταλών για τη πρόκριση στο Παρίσι

Φυσικά το άγχος και το βάρος είχε πέσει πάνω στην ελληνική ομάδα η οποία προσπαθούσε να συνέλθει από το -14 και την... εύκολη -όπως εξελίχθηκε το ματς- ήττα της. Την παραμονή του 3ου ματς, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς έκανε... εντατικά μαθήματα στο βίντεο του δεύτερου αγώνα, αφού είχε κρατήσει περισσότερες από δύο ώρες τους παίκτες μπροστά στην τηλεόραση και τους εξηγούσε φάση προς φάση όλα τα λάθη που είχαν κάνει: «Δεν χρειάζεται άγχος. Ξέρουμε τα λάθη μας, θα τα διορθώσουμε και θα πάμε στο Final 4» έλεγε με περίσσια δόση σιγουριάς ο Ντομινίκ Ουίλκινς, ο οποίος το είχε... πάρει «πατριωτικά» μιας και είχε έναν παραπάνω λόγο να «σηκώσει» την «κούπα» στο Παρίσι. Την πόλη όπου είχε γεννηθεί...

Βέβαια στην Ιταλία επικρατούσε τεράστιος ενθουσιασμός, τα εισιτήρια είχαν κάνει «φτερά» για το ματς ενώ ο -τότε- τεχνικός της Μπενετόν, Μάικ Ντ' Αντόνι, έλεγε λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ: «Η πρόκριση είναι στο 50-50 αλλά εμείς θα έχουμε το πλεονέκτημα της έδρας. Δεν έχει τελειώσει κάτι αλλά είμαστε το φαβορί», ενώ οι ιταλικές εφημερίδες φιλοξενούσαν σε όλα τα πρωτοσέλιδα τίτλους σιγουριάς για τη νίκη και τη πρόκριση στο Final 4. Όμως, όπως αποδείχθηκε είχαν κάνει λάθος... υπολογισμούς. Ο Παναθηναϊκός είχε πάει στο Τρεβίζο για να «τσεκάρει» τα εισιτήρια της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος...

Η... παραλίγο αυτοκτονία και το χέρι του Βράνκοβιτς

Το παιχνίδι δεν θύμιζε τα όσα είχαν συμβεί πριν από δύο 24ωρα στο ίδιο γήπεδο. Σαφώς πιο «διαβασμένος» ο Μάλκοβιτς, επέλεξε «ζώνη» 1-4 προκειμένου να σταματήσει τα περιφερειακά σουτ των Ιταλών και εν μέρει τα κατάφερε στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου. Χάρη στην καλή του άμυνα, ο Παναθηναϊκός ήταν κοντά στο σκορ, με τους Γιαννάκη, Βουρτζούμη (αλλά και) Οικονόμου (ως κρυφός γκαρντ) να προσπαθούν να «φρενάρουν» τα τρίποντα της Μπενετόν.

Το ματς πήγαινε (σχεδόν) πόντο-πόντο μέχρι το τέλος, αλλά ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει διαφορά πέντε πόντων (60-65) δύο λεπτά πριν από το τέλος. Έκτοτε έκανε τα... πάντα για να χάσει το ματς! Με απανωτά λάθη, τα περισσότερα εκ των οποίων παιδαριώδη, η Μπενετόν μείωσε σε 64-65 ενώ είχε και την τελευταία επίθεση στα χέρια της. Το παραλίγο λάθος της έδωσε κατοχή με 5'' για το τέλος. Τότε έμελλε να «γραφτεί» στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ (μέχρι την... επόμενη, η οποία δεν άργησε να έρθει)! Ο Ρέμπρατσα επιχείρησε να σουτάρει και να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του, αλλά ο «από μηχανής Θεός» Στόγιαν Βράνκοβιτς του είπε «όχι» και έστειλε τον Παναθηναϊκό στο 3ο συνεχόμενο Final 4 της ιστορίας του.

Το τι επακολούθησε μετά δεν μπορεί να περιγραφεί... Τόσο μέσα στο «Παλαβέρντε» από τους παίκτες του Παναθηναϊκού οι οποίοι πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά, όσο και στην Αθήνα όπου οι φίλοι των «πρασίνων» είχαν μετατρέψει την Ομόνοια σε... meeting point πανηγυρισμών!

Παύλος: «Λυπάμαι που δεν θα είναι ο Ολυμπιακός στο Παρίσι για να τον νικήσουμε και η επιτυχία μας στο τέλος να είναι μεγαλύτερη»

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας. Είναι μια μεγάλη επιτυχία, τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και του ελληνικού μπάσκετ. Με την βοήθεια του Θεού θα πάμε στο Παρίσι και θα πάρουμε το κύπελλο. Πιστεύω ακράδαντα στην ομάδα μας» έλεγε πανευτυχής ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος, ο οποίος είχε μιλήσει από το σπίτι του λίγα λεπτά μετά το τέλος του προημιτελικού: «Λυπάμαι που δεν είναι άλλη μια ελληνική ομάδα στο Παρίσι ώστε να κερδίζαμε τον Ολυμπιακό και η επιτυχία μας στο τέλος να ήταν ακόμα μεγαλύτερη» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού την ίδια ώρα από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Μάλιστα ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε δώσει ρητή εντολή από το τηλέφωνο να ανοίξουν σαμπάνιες για τη μεγάλη πρόκριση, ακόμα και αν το Μάλκοβιτς το... απαγόρευε. Βέβαια λόγω της περίστασης δεν μπορούσε να πει όχι! Ποιος ήταν εκείνος που ανέλαβε να προμηθεύσει με σαμπάνιες την αποστολή των «πρασίνων»; Ο... 22χρονος Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο γιος του αείμνηστου Παύλου, ο οποίος είχε συνοδέψει την αποστολή της ομάδας στο Τρεβίζο! Από τις άγνωστες ιστορίες εκείνης της αποστολής ήταν το... λάδι από τον Άγιο Ευφραίμ! Συγκεκριμένα ο -τότε- φροντιστής της ομάδας, Λεωνίδας Ζαρμακούπης, είχε «σταυρώσει» τους παίκτες πριν από τον αγώνα για το γούρι και την «καλή επιτυχία».

To ρεπορτάζ των πανηγυρισμών και οι δηλώσεις των Μάλκοβιτς και Παύλου Γιαννακόπουλου

Μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα οι Ιταλοί φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να κρύψουν το... μένος τους και πέταξαν πέτρες στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα να σπάσουν δύο τζάμια! Στο Τρεβίζο είχε μεταβεί μόνος του και ο αρχηγός της ομάδας Κώστας Παταβούκας, ο οποίος ήταν τραυματίας και δεν μπορούσε να αγωνιστεί ωστόσο δεν ήθελε να απουσιάσει από αυτό το παιχνίδι.

Την αποστολή του Παναθηναϊκού είχαν υποδεχθεί 3.000 φίλοι της ομάδας στο Ανατολικό Αεροδρόμιο, αν και δεν μπόρεσαν να δουν ποτέ τον Ντομινίκ Ουίλκινς! Ο Αμερικανός σούπερ σταρ είχε μεταβεί αμέσως στο νοσοκομείο για εξετάσεις, αφού είχε πρόβλημα στον αυχένα με αποτέλεσμα να ταξιδέψει φορώντας ειδικό κολάρο για τις αναταράξεις του αεροπλάνου. Ανάμεσα σε αυτούς που έσπευσαν στο αεροδρόμιο και οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος προκειμένου να αγκαλιάσουν και αποθεώσουν με τη σειρά τους την ομάδα για την οποία «ζούσαν και ανέπνεαν» από τη πρώτη μέρα της ζωής τους μέχρι και τη στιγμή που ταξίδεψαν στην γειτονιά των αγγέλων...

14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1996: ΜΠΕΝΕΤΟΝ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 64-65

ΗΜΙΧΡΟΝΟ: 36-33

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπετανκόρ (Ισπανία), Ράντιτς (Κροατία)

ΜΠΕΝΕΤΟΝ (Μάικ Ντ' Αντόνι): Μπονόρα (0/5δίπ., 0/1τρ., 4ρ., 3ασ.), Γκράτσις 2, Πίτις 7 (1/4τρ.), Ρέμπρατσα 20 (9/18δίπ., 2/3β., 9ρ.), Βιανίνι 4, Πεσίνα 2, Ουίλιαμς 26 (4/10δίπ., 4/4τρ., 6/6β.), Αμπράσα 3.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 6 (1/2δ., 1/1τρ., 1/2β., 6λ.), Βουρτζούμης, Οικονόμου 13 (2/6δ., 2/4τρ., 3/3β.), Κόρφας 3 (1), Γιαννάκης 10 (5/8δ., 4ρ., 2ασ.), Βράνκοβιτς 7 (2/6δ., 3/4β., 10ρ.), Ουίλκινς 26 (10/15δ., 1/3τρ., 3/4β., 7ρ., 2ασ., 4λ.), Πετσάρσκι.