Παναθηναϊκός: Η ραψωδία του Σαρίτσα, η πρόκληση του Ναουμόσκι και η... απόλυση του «ΖεΠα»

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η ραψωδία του Σαρίτσα, η πρόκληση του Ναουμόσκι και η... απόλυση του «ΖεΠα»
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υποδέχεται την Αναντολού Εφές για την 8η αγωνιστική της διοργάνωσης (13/11, 21:00) και η EuroLeague Greece θυμάται την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων τη σεζόν 1993-94 στο κλειστό της Γλυφάδας και όλα όσα έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος του αγώνα.

Συμπληρώνονται 27 χρόνια από τη μέρα (23/11/1993) που ο Παναθηναϊκός είχε αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του την... τότε Εφές Πίλσεν, νυν Αναντολού Εφές!

Και μάλιστα εν μέσω πολλών ευτράπελων καταστάσεων, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από την άφιξη της τουρκικής ομάδας στο -τότε- Ανατολικό Αεροδρόμιο. Συγκεκριμένα είχε συμπέσει με αυτήν του... Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος με τη σειρά του είχε επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να συναντηθεί με τον νεοκλεγέντα -τότε- πρωθυπουργό της χώρας, Ανδρέα Παπανδρέου.

Και μαντέψτε κάτι: Ο Πέταρ Ναουμόσκι είχε καταφέρει να κλέψει την παράσταση σε σχέση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, επειδή στον έλεγχο των διαβατηρίων είχε δηλώσει ως πατρίδα του την «Μακεδονία» προκαλώντας πραγματική αναστάτωση στο Αεροδρόμιο!

Η πρόκληση του Ναουμόσκι και του... Ερς

Το πρόβλημα ωστόσο ξεπεράστηκε με τις άμεσες και έγκαιρες επεμβάσεις των ανθρώπων που έπρεπε, με αποτέλεσμα ο Σκοπιανός γκαρντ να δηλώσει υπήκοος της «πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας» όπως επιβαλλόταν τότε να ονομάζονταν τα Σκόπια.

Και δεν ήταν μόνο ο Ναουμόσκι εκείνος που είχε προκαλέσει, αλλά και ο τότε προπονητής της Εφές Πίλσεν, Αϊντίν Ερς, ο οποίος λίγο μετά την άφιξη της αποστολής έλεγε ότι δεν... λογάριαζε καθόλου στον Νίκο Γκάλη! «Ξέρω πολύ καλά τον Παναθηναϊκό. Τρεις παίκτες είναι οι πιο επικίνδυνοι. Ο Βολκόφ, ο Βράνκοβιτς και ο Παταβούκας» έλεγε χαρακτηριστικά αφήνοντας εκτός... πλάνων του τον κορυφαίο Έλληνα μπασκετμπολίστα.

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς από τη πλευρά του, αν και είχε κάνει καλό scouting όσον αφορά την ευστοχία της Εφές έξω από τα -τότε- 6.25 μέτρα, δεν τα είχε υπολογίσει τελείως καλά: «Είναι ομάδα με καλούς σουτέρ και χρειάζεται προσοχή. Πάντως δεν πρόκειται να χάσουμε μόνο από έναν παίκτη...» Δεν... δάγκωνε καλύτερα την γλώσσα του;

Ο Σάριτσα και το... μένος για Παβλίσεβιτς

Το παιχνίδι της 25ης Νοεμβρίου 1993 έμελλε να περάσει στην ιστορία ως... «one man show» και ταυτόχρονα να γίνει το κύκνειο άσμα του Ζέλικο Παβλίσεβιτς στον πάγκο της ομάδας. Η Εφές έκανε... πάρτι στο κλειστό της Γλυφάδας, απογοητεύοντας τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που είχαν καταλύσει κάθε γωνιά του γηπέδου. Το τελικό 82-67 και η ήττα των «πρασίνων» αποτύπωνε από μόνο του τα όσα είχαν συμβεί εκείνο το βράδυ, με τον Ουφούκ Σαρίτσα να πραγματοποιεί το ματς της... ζωής του! Ο Τούρκος παίκτης (και νυν προπονητής της Καρσίγιακα και της εθνικής Τουρκίας) είχε τελειώσει το ματς με 34 πόντους έχοντας 7/11 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 8/10 βολές, 7 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και κανένα λάθος στα 40 λεπτά που έμεινε στο παρκέ. Αποκορύφωμα το τρίποντο από τη... σέντρα, το οποίο και αποτέλεσε το κερασάκι στην τουρκική τούρτα.

Μεγάλο ρόλο για την εξέλιξη του αγώνα ήταν η «ζώνη» του Έρς, με τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς να μην παρουσιάζει κάτι το διαφορετικό και να γνωρίζει το... μένος των φίλων της ομάδας: «Έχει περάσει στον κόσμο πώς ό,τι και αν γίνεται στην ομάδα φταίω για όλα εγώ. Ακόμα και 20 σερί νίκες να κάνουμε και να χάσουμε στο τέλος από μία βολή, πάλι εγώ θα φταίω» είχε πει ο Παβλίσεβιτς στην συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν στραφεί εναντίον και του Αλεξάντερ Βολκόφ, ο οποίος ωστόσο είχε τελείωσε το ματς με 12 πόντους και 6 ριμπάουντ. Συγκεκριμένα φώναζαν ρυθμικά το όνομα του... Άριαν Κόμαζετς, με τον Παβλίσεβιτς να λέει: «Μόνο εγώ ξέρω τι συνέβη με τον Άριαν και αποχώρησε. Και σίγουρα δεν είναι αγωνιστικοί οι λόγοι...»

Η... έκκληση στον Παύλο και η άμεση ανταπόκριση

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είχε βάλει στον στόχαστρο τον Κροάτη τεχνικό φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα «Παύλο, διώξε τον Καραγκιόζη»! Ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος με τη σειρά του είχε πει μετά από το τέλος του αγώνα στους παίκτες: «Με τόσα εκατομμύρια που ξοδεύω και με τόσες χιλιάδες κόσμου να μας ακολουθούν θα 'πρεπε να ντρέπεστε» ενώ λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωνε στον Παβλίσεβιτς την... απόλυσή του! «Αποφασίσαμε να λύσουμε από κοινού τη συνεργασία με τον κύριο Παβλίσεβιτς. Μέσα στο επόμενο διήμερο θα αποφασίσω για τον διάδοχο» έλεγε ο Παύλος Γιαννακόπουλος μία μέρα αργότερα, ανακοινώνοντας την πρόσληψη του Ευρωκόουτς, Κώστα Πολίτη...

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ 67-82

Ημίχρονο: 29-38

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζ. Παβλίσεβιτς): Αλβέρτης 15π. (0/3δίπ., 5/8τρίπ., 1ρ., 1κλ., 3λ. σε 40'), Γκάλης 13 (6/9δίπ., 1/2β., 5ασ., 4λ. σε 38'), Παταβούκας 9 (1/1δίπ., 2/7τρίπ., 1/1β., 2ασ., 1ρ. σε 36'), Οικονόμου (0/1δίπ., σε 6'), Βολκόφ 12 (4/8δίπ., 1/2τρίπ., 1/1β., 6ρ., 3ασ., 2λ., σε 32'), Βράνκοβιτς 18 (7/11δίπ., 4/6β., 12ρ., 2ασ., 3λ., σε 40'), Γεωργικόπουλος (5ασ., σε 8').

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ (Α. Ερς): Ναουμόσκι 14, Αϊντίν 17 (3), Οζτούρκ, Ρίτσαρντ 5, Οϊγκούτς 12, Σαρίτσα 34 (4).