Η πρόκριση της... σαρωτικής ΑΕΚ στο Final 4 και το ντελίριο στο αεροδρόμιο! (pics & vid)

Η πρόκριση της... σαρωτικής ΑΕΚ στο Final 4 και το ντελίριο στο αεροδρόμιο! (pics & vid)

Γιώργος Κούβαρης
Η πρόκριση της... σαρωτικής ΑΕΚ στο Final 4 και το ντελίριο στο αεροδρόμιο! (pics & vid)
Συμπληρώνονται 22 χρόνια από τη βραδιά που η ΑΕΚ έκανε το 2-0 στη σειρά απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου και «κλείδωνε» το εισιτήριο της πρόκρισης για το Final 4 της EuroLeague στην Βαρκελώνη.

Συγκεκριμένα ήταν 26 Μαρτίου 1998 και η δεύτερη αναμέτρηση των playoffs της EuroLeague στην... θρυλική «Max-Schmeling-Halle» του Βερολίνου.

H AEK είχε κάνει δια περιπάτου το 1-0 στο ΟΑΚΑ κερδίζοντας την γερμανική ομάδα με 88-68 χάρη στο εξαιρετικό παιχνίδι του Μπάνε Πρέλεβιτς (24π., 4/6τρ.) μπροστά σε 12.000 φιλάθλους της και ήθελε άλλη μία νίκη σε δύο παιχνίδια προκειμένου να «τσεκάρει» για πρώτη φορά το εισιτήριο για το Final 4 της διοργάνωσης.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η «Ένωση» όχι μόνο δεν είχε καμία διάθεση να επαναφέρει τη σειρά στην Αθήνα για ένα 3ο ματς, αλλά φρόντισε να «καθαρίσει» με την υπόθεση της πρόκρισης εκείνο το βράδυ. Και το έκανε με τον πλέον εμφατικό τρόπο συνεχίζοντας τις καταπληκτικές της εμφανίσεις. Το +20 του ΟΑΚΑ έγινε... +24 στο Βερολίνο, με την ΑΕΚ να κάνει νέα επίδειξη δύναμης (82-58) απέναντι στην Άλμπα και να παίρνει πανηγυρικά την πρόκριση για την Βαρκελώνη!

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς παρέδωσε ένα ακόμη show στο παρκέ έχοντας 19 πόντους με 2/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 6/7 βολές, ενώ άλλοι τέσσερις παίκτες της ΑΕΚ ήταν «διψήφιοι» με τους Χοσέ Λάσα και Ουίλι Άντερσον να έχουν από 14 πόντους ο καθένας, ενώ από 12 πόντους είχαν σημειώσει οι Βίκτορ Αλεξάντερ και Μίκαελ Άντερσεν: «Πρώτη φορά γνωρίζω τέτοια συντριβή. Έχεις την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, σου εύχομαι από την ψυχή μου να πας στη Βαρκελώνη και να το πάρεις» ήταν η ατάκα του τότε προπονητή της Άλμπα, Σβέτισλαβ Πέσιτς στον Γιάννη Ιωαννίδη.

Μετά την επιστροφή της ΑΕΚ στον Δυτικό -τότε- Αερολιμένα Αθηνών, χιλιάδες φίλοι της ομάδας περίμεναν την αποστολή προκειμένου να αποθεώσουν παίκτες και προπονητή: «Είχα πει ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη και κάθε φορά θέλαμε να πάμε παρακάτω. Αν σταματάς να έχεις όνειρα, τότε σταματάς και να υπάρχεις» έλεγε περιχαρής ο Γιάννης Ιωαννίδης λίγο μετά την επιστροφή της ομάδας από το Βερολίνο.

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΑΕΚ 58-82 (ΗΜ. 30-40)

ΑΛΜΠΑ (Σβέτισλαβ Πέσιτς): Ρεντλ 6, Λούτσκε 3 (1), Χάρνις 6, Πέσιτς 3, Βελπ 10, Αριγμπάμπου 3, Χάμινγκ 11, Αλέξις 7, Μπογκόγιεβιτς 6, Καράσεφ 3.

ΑΕΚ (Γιάννης Ιωαννίδης): Κολντεμπέλα, Λάσα 14 (4), Πρέλεβιτς 19 (3), Αντερσον 14 (2), Χατζής 2, Λάρσεν 4, Κακιούζης, Τσακαλίδης 5, Αντερσεν 12, Αλεξάντερ 12.

Δείτε φωτογραφίες και το χαρακτηριστικό βίντεο από τα ρεπορτάζ της εποχής