Το έπος του ΠΑΟΚ στο «Χάιμπουρι» και το ζεϊμπέκικο του Ζήση (pics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Το έπος του ΠΑΟΚ στο «Χάιμπουρι» και το ζεϊμπέκικο του Ζήση (pics & vids)

bet365

Για τους ΠΑΟΚτσήδες ο χρόνος θα σταματάει πάντοτε στις 30 Σεπτεμβρίου. Λονδίνο, «Highbury», Αρσεναλ, Βρύζας και… «Zissis the End», σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια. Το gazzetta.gr θυμάται...

Tο «London Calling» ηχεί στα αφτιά τους, όπως ακριβώς και τα λόγια του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, μπορεί και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, την στιγμή που «…το σουτ Βρύζα… ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει το γκολ… 1-1, τρία λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι, ο Βρύζας πετυχαίνει το 1-1 και ο ΠΑΟΚ προκρίνεται στην επόμενη φάση, δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να δεχθεί δύο γκολ πιά…», έφτανε στα ελληνικά σπίτια μέσα από Mega και την περιγραφή του Άρσεναλ-ΠΑΟΚ, τον Σεπτέμβρη του 1997.

Νιώθω ευλογημένος, επί προσωπικού, που όλο αυτό το έζησα από κοντά, δίχως να έχω την εμπειρία της μετάδοσης του Χρήστου στα αφτιά μου, και για να πω την αλήθεια δεν πίστευα αντικρίζοντας το επόμενο πρωϊνό το σύνολο των βρετανικών «ταμπλόιντ» να έχουν πρώτο θέμα τον ΠΑΟΚ ή αν προτιμάτε τον αποκλεισμό της Άρσεναλ.

Το «έπος του Χάιμπουρι», πάντα θα αποτελεί μια χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή σελίδα του «Δικεφάλου» και μια… μουτζούρα για τους «gunners» και τον Αρσέν Βενγκέρ, ίσως μεταξύ άλλων η κορυφαία στιγμή του Ζήση Βρύζα στα όσα χρόνια φόρεσε την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Την επόμενη ημέρα η «Sun» κυκλοφόρησε με έναν τεράστιο τίτλο που έμεινε στην ιστορία: «Zissis the end»!

Με τρεις μόλις λέξεις η βρετανική εφημερίδα περιέγραφε τον αποκλεισμό των «κανονιέρηδων» από την… κανονιά του Έλληνα φορ στο φινάλε της αναμέτρησης, με τον σκόρερ του χρυσού γκολ να παραμένει στο… δικό του κόσμο! Μ’ αυτό το γνωστό στυλ του «πέρα βρέχει βρε αδερφέ», ο Βρύζας ομολόγησε στα αποδυτήρια ότι δεν θυμόταν το πως είχε σκοράρει! «Τη φάση δεν τη θυμάμαι καλά, θα πρέπει να τη δω. Εκείνη τη στιγμή είσαι εκτός εαυτού», είχε πει…

Για την ιστορία του αγώνα ανάμεσα στην Αρσεναλ και στον ΠΑΟΚ -από την οποία προέκυψε το «Επος του Χάιμπουρι»- θα μπορούσε να γραφτεί ολάκερη εγκυκλοπαίδεια.

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Σεπτεμβρίου του 1997, όταν οι «ασπρόμαυροι» που είχαν γυρίσει, μετά από χρόνια και ζαμάνια στα Κύπελλα Ευρώπης, πετούσαν εκτός κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τους «κανονιέρηδες» από το Βόρειο Λονδίνο, οι οποίοι λίγους μήνες μετά θα κατακτούσαν το δεύτερο από τα τρία νταμπλ της ιστορίας τους.

Μια Άρσεναλ πανίσχυρη, στα πρώτα βήματα του Αλσατού Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της, με Σίμαν, Ανταμς, Βιεϊρά, Πετί, Οβερμαρς, Ιαν Ράιτ και Ντένις Μπέργκαμπ στη σύνθεσή της. Ναι, αυτή η Αρσεναλ πέταξε έξω ο «Δικέφαλος».

Οι πρώτοι Έλληνες άρχισαν να φτάνουν από την Κυριακή στο Λονδίνο για τη ρεβάνς, που είχε οριστεί για το βράδυ της Τρίτης στο ιστορικό «Χάιμπουρι» στο βόρειο κομμάτι της αγγλικής πρωτεύουσας, ενώ ο κύριος όγκος έφτασε τη Δευτέρα, αφού είκοσι και βάλε χρόνια πριν δεν υπήρχαν αυθημερόν πτήσεις από την Ελλάδα.

Ο ΠΑΟΚ είχε πάρει 2.500 εισιτήρια, τα οποία είχαν εξαφανιστεί προ πολλού, με την Scotland Yard να νοιάζεται μόνο για την αποφυγή επεισοδίων, αγνοώντας τους μαυραγορίτες που είχαν σταθεί στους σταθμούς του μετρό πλησίον του «Χάιμπουρι» Τελικά καμιά 500αρια ακόμη βρήκαν τρόπο να μπουν στο γήπεδο για να δουν τον ΠΑΟΚ μπροστά στον Βέλγο διαιτητή Μισέλ Πιρό να παρατάσσεται με τους: Μιχόπουλο, Ολιβάρες, Τασιόπουλο, Κολομπούρδα, Ζαφειρίου, Ζαγοράκη, Φρατζέσκο, Βρύζα, Βελή, Νάγκμπε και Τουρσουνίδη.

Νωρίς - νωρίς ο Ντένις Μπέργκαμπ στο 22’ έδωσε το προβάδισμα στην Αρσεναλ, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και παρότι τα… βρετανικά κανόνια «βομβάρδιζαν» μέσα κι έξω από την περιοχή, ο ΠΑΟΚ έμεινε όρθιος και στο 87ο λεπτό βρήκε αυτή τη μισή φάση που έψαχνε για να μην πάει το ματς στην παράταση.

Από την κάθετη του Φρατζέσκου, η μπάλα «κόλλησε» στο αριστερό πόδι του Βρύζα, ο οποίος χόρεψε ζεϊμπέκικο, πρώτα τον Άνταμς και μετά τον Μπουλτ, πριν εκτελέσει τον Ντέιβιντ Σίμαν μπροστά στα μάτια των 3.000 εκστασιασμένων ΠΑΟΚτσήδων!

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

 

Τελευταία Νέα