AEK: Το πρώτο ευρωπαϊκό που... οδήγησε σε μια ιστορική πρόκριση! (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
AEK: Το πρώτο ευρωπαϊκό που... οδήγησε σε μια ιστορική πρόκριση! (pics & vids)

bet365

Η ΑΕΚ συμπληρώνει 51 χρόνια από το έπος του '68 και ένα έτος από την πρόκριση στο Final 4 του BCL και το gazzetta.gr κάνει αναδρομή στις «κιτρινόμαυρες» επιτυχίες.

Η 4η Απριλίου είναι μια ημερομηνία με ξεχωριστή σημασία στην καρδιά των ΑΕΚτζήδων.

Από τη μία, οι «κιτρινόμαυροι» έγιναν η πρώτη ομάδα που πανηγύρισε ποτέ ευρωπαϊκό τίτλο και από την άλλη, προκρίθηκαν, μετά από πολλά χρόνια, σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας την ευκαιρία να σηκώσουν ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

1968: Το έπος που έγινε ταινία

Πριν από 51 χρόνια, η ΑΕΚ ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, αφού κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, κόντρα στην πανίσχυρη Σλάβια Πράγας.

Ένας αγώνας που μνημονεύεται ακόμα για τους 80.000 οπαδούς που βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο και μπήκαν στο ρεκόρ Γκίνες! Όχι μόνο ΑΕΚτζήδες, αλλά κάθε λογής φίλαθλοι κάθισαν στα μαρμάρινα καθίσματα και με την φωνή τους στήριζαν την ομάδα του Νίκου Μήλα. Όπως με την φωνή του έδωσε δύναμη κι ενέργεια και ο Βασίλης Γεωργίου, για τις ανάγκες της ραδιοφωνικής μετάδοσης κι η χροιά του έχει μείνει ανεξίτηλη ακόμα και σήμερα στις μνήμες.

Με παλικάρια στο ρόστερ, όπως οι Αμερικάνος, Τρόντζος, Ζούπας, Λαρεντζάκης, Χρηστέας και Τσάβας, η «Βασίλισσα» έστειλε στα... ουράνια μια ολόκληρη χώρα και πανηγύρισε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο που κατέκτησε ποτέ ελληνική ομάδα σε όλα τα αθλήματα, αφού «πάλεψε» με τους Ζίντεκ, Ρουζίτσκα, Μπάροχ, Μίφκα και τους συμπαίκτες τους και νίκησε με 89-82.

Η ΑΕΚ έγραψε την πιο «χρυσή» σελίδα στην ιστορία της, η οποία έμελλε να γίνει ταινία και ταυτόχρονα... μάθημα ιστορίας μισό αιώνα αργότερα.

Το όραμα του Μάκη Αγγελόπουλου πήρε... σάρκα και οστά από τον Τάσο Μπουλμέτη και δημιουργήθηκε με μεράκι μια αριστουργηματική docu-fiction ταινία, η οποία θυμίζει στους παλιούς και μαθαίνει στους νέους «τι εστί ΑΕΚ».

ΑΕΚ - ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ 89-82
AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3.
ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, Aμερ.

Με την αύρα του '68 ήρθε μια ιστορική πρόκριση

50 χρόνια ύστερα από το Κύπελλο Κυπελλουχων και με την αύρα της ταινίας «1968» να την συνοδεύει, η ΑΕΚ πανηγύρισε ακόμα μια επιτυχία στην σύγχρονη ιστορία της (μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό).

Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα προκρίθηκε στην τελική φάση του Basketball Champions League, κάνοντας ένα βήμα για να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στο πολυπόθητο τρόπαιο, το οποίο κατέκτησε αργότερα.

Έχοντας διανύσει μια χρονιά με σκαμπανεβάσματα κι έχοντας προκριθεί από ομίλους και τη φάση των «16» με πιθανούς κι απίθανους τρόπους, η «Βασίλισσα» πέρασε στο Final 4, αφού είχε νικήσει την Στρασμπούρ (78-69) μπροστά σε 12.000 οπαδούς κι έφερε ισοπαλία στη Γαλλία (83-83), για τα προημιτελικά.

ΑΕΚ - ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ 78-69
ΑΕΚ (Σάκοτα):
Πάντερ 15, Τζέιμς 6, Γκριν 8, Χάρις 12, Ξανθόπουλος 2, Σάκοτα 12, Βασιλόπουλος 9, Λαρεντζάκης 4, Μαυροειδής 5, Χάντερ 5.
ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ (Κολέ): Ίνγκλις 6, Μποστ 9, Ράντολφ 12, Ράιτ 15, Άτκινς 4, Λαμπεϊρί 15, Λόγκαν 7, Μπίλαν 1, Λελούπ.

ΣΤΡΑΜΠΟΥΡ - ΑΕΚ 83-83
ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ (Κολέ):
Ίνγκλις 5, Μποστ 16, Ράντολφ 6, Ράιτ 10, Άτκινς, Λαμπεϊρί 19, Λελούπ 3, Λόγκαν 8, Μπίλαν 16.
ΑΕΚ (Σάκοτα): Πάντερ 18, Τζέιμς 2, Γκριν12, Χάρις 11, Ξανθόπουλος 3, Σάκοτα 12, Βασιλόπουλος 2, Λαρεντζάκης 7, Μαυροειδής 6, Χάντερ 10.

 

Τελευταία Νέα