Αταμάν Vs Σφαιρόπουλος: Ποιος είναι ο προπονητής της χρονιάς;

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αταμάν Vs Σφαιρόπουλος: Ποιος είναι ο προπονητής της χρονιάς;
Η Αναντολού Εφές υποδέχεται τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για την 16η αγωνιστική και η Euroleague Greece στέκεται στους τεχνικούς ηγέτες των δύο ομάδων και αναρωτιέται ποιος εκ των Εργκίν Αταμάν και Γιάννη Σφαιρόπουλου αξίζει τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς.

Ο κοινός παρονομαστής των δύο προπονητών είναι ότι αμφότεροι (δικαίως) χαρακτηρίζονται αναμορφωτές προβληματικών οργανισμών. Γιατί η μεν Αναντολού Εφές ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας πριν τελικώς παραχωρηθεί το σύνολο της ευθύνης στον Αταμάν και γίνουν αποδεκτοί οι όρου του. Η δε Μακάμπι Τελ Αβίβ δεχόταν διαδοχικά χαστούκια στην υστεροφημία της κι έφτασε στο σημείο να αλλάξει ένα σωρό προπονητές έως ότου έρθει η μέρα ανάληψης των τεχνικών καθηκόντων από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Η διαφορά ήταν ότι η Εφές επένδυε ένα σωρό χρήματα αλλά δεν έβρισκε τον τεχνικό ηγέτη ο οποίος θα μετουσίωνε τις δαπάνες, ενώ η Μακάμπι μείωσε τους προϋπολογισμούς τους (σε σημείο να μην συγκρίνονται με τους αντίστοιχους των ομάδων που θεωρούνται διεκδικητές του τίτλου) αλλά και πάλι επένδυε σε λάθος πρόσωπα.

Ο Εργκίν Αταμάν διεκδικεί τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς γιατί η Αναντολού Εφές είδε… Final 4 έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια και φέτος αποδεικνύει ότι εκείνη η παρουσία στον τελικό της Euroleague δεν ήταν τυχαία. Αν κάποιοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για πυροτέχνημα στον σκοτεινό ουρανό, ήρθε η φετινή πορεία όπου η Εφές με 12 νίκες σε 15 αγώνες και κυρίως η αγωνιστική αξιοπιστία που την χαρακτηρίζει κι έφτασε στο σημείο να εντάσσεται στους υποψήφιους κατακτητές της κορυφής. Εξαιρουμένης επίσης της σεζόν 2017-18 όπου ο Αταμάν αναγκάστηκε να δουλέψει με «εργαλεία» που δεν θα επέλεγε ποτέ, επί ημερών του, η Εφές στην Euroleague έχει ρεκόρ 36-16! Είναι επίσης απαραίτητο να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου ενάμιση μήνα η Εφές αγωνίζεται δίχως τον βασικό σέντερ της (σ. σ. Μπράιαντ Ντάνστον), ενώ από την αρχή της σεζόν δεν έχει στη διάθεσή της έναν εκ των πολυτιμότερων παικτών της την περσινή σεζόν, τον Αντριέν Μοερμάν.

Το επίπεδο επίδρασης του Γιάννη Σφαιρόπουλου στη Μακάμπι είναι πιο υψηλό γιατί ανέλαβε έναν σπουδαίο οργανισμό ο οποίος βρισκόταν σε πορεία παρακμής και τον αναζωογόνησε. Κι αν κάποιοι εκτίμησαν ότι η περσινή αγωνιστική μεταμόρφωσε της Μακάμπι ήταν προϊόν συγκυρίας (σ.σ. ανέλαβε την ομάδα με ρεκόρ 1-7 κι έφτασε στο σημείο να διεκδικήσει πρόκριση στα Playoffs), ήρθε η φετινή σεζόν στη διάρκεια της οποίας η «ομάδα του λαού» έχει καταφέρει να «απορροφήσει» ένα σωρό κακουχίες. Εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες, πολλοί περιμένουν να επικρατήσουν οι κανόνες της λογικής, αλλά η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει προχωρήσει στην καταστρατήγησή τους.

Στον εντός έδρας αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου, ο Έλληνας τεχνικός είδε τους Νέιτ Ουόλτερς, Τζον ΝτιΜπαρτολομέο να φεύγουν τραυματίες από το παρκέ για να ακολουθήσει η «κρυάδα» περί της σοβαρότητας των τραυματισμών τους. Πριν καλά-καλά ανασάνει, προέκυψε και ο τραυματισμός του Ταρίκ Μπλακ, με συνέπεια να φτάσει η Μακάμπι στο σημείο να μην μπορεί να συμπληρώσει 12αδα. Κι όμως, κέρδισε εντός έδρας τους Μπάγερν Μονάχου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Παναθηναϊκό, αλλά και τη Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη, στις τέσσερις από τις πέντε σερί νίκες που μετρά. Κυρίως όμως, η Μακάμπι βρίσκεται πλέον σε τροχιά κατάκτησης μιας θέσης στην τετράδα, πράγμα το οποίο δεν είναι μικρό αν συνυπολογίσει κανείς ότι η τελευταία συμμετοχή της Μακάμπι στα playoffs είναι τη σεζόν 2014-15!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.