in

TSILI ΑΦΙΕΡΩΜΑ: H Προοδευτική του Σούλη του Παπαδόπουλου, η σωστή, η πρόστυχη

Σεισμός σεισμός (Δημήτρης Βερβεσός) Κορυδαλλός

Καταρχάς, κάθε καλό αφιέρωμα πρέπει να ξεκινάει με ένα καλό βίντεο:

Παναθηναϊκός – Προοδευτική, 2η αγωνιστική 2002-2003, τελικό αποτέλεσμα 0-1 με γκολ με την ΠΛΑΤΗ από τον Πουλόπουλο. Για τους νεότερους, δεν είχε πανδημία ισπανικής γρίπης το 2002, ήταν τιμωρημένος ο Παναθηναϊκός

Σήμερα στο Tsilibet εγκαινιάζουμε μια σειρά αφιερωμάτων σε ελληνικές ομάδες που φέτος αγωνίζονται είναι σε καραντίνα στην Γ’ Εθνική αλλά κάποτε ή πρόσφατα «λάμπρυναν» με την παρουσία τους την Α’ Εθνική και τις δικογραφίες για επεισόδια. Ε, μιας και ήδη έχουμε ασχοληθεί με Προοδευτική σε προηγούμενο άρθρο, ξεκινάμε με αυτήν.

Σεζόν 2002-2003 (φωνή Χρήστου Σωτηρακόπουλου), η Προοδευτική επιστρέφει μετά από 2 χρόνια στην πρώτη κατηγορία, με αρκετούς ίδιους παίκτες από την ομάδα που ανέβηκε την προηγούμενη φορά. Και κάποιες βέβαια σημαντικές αλλαγές:

Δεν είναι πια εδώ ο Μοχάμεντ Αφάς που αποφάσισε να γίνει ο Φίγκο της Β’ Πειραιά και πήρε μεταγραφή ήδη από την πρώτη σεζόν που έπαιξε με την Προοδευτική στην Α’ Εθνική, στον Ιωνικό.

O Σάββας Παντελίδης, ένας από τους πρωτομάστορες στο ΦΥΣΙΚΟ κομοδινί μαλλί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει κρεμάσει στο τέλος της περασμένης σεζόν τα παπούτσια του:

Απέναντι στον θρυλικό εγγονό της γιαγιάς Μουτσοντρίγκο

Aλλά υπάρχουν βέβαια και οι σταθερές. Είναι εδώ ο Σάκης Αλμανίδης, ο οποίος είχε πάρει μεταγραφή στον Πανηλειακό και επέστρεψε στην Προοδευτική, αφού είχε κάνει και ενδιάμεσα ένα πέρασμα από την Προοδευτική ως δανεικός από τον Πανηλειακό. (Δεν υπάρχει λάθος στην πρόταση)

Είναι εδώ ο Ρολάντ Ζαΐμι, ο Ελβενός επιθετικός που η πιο κλασική του κίνηση ήταν μετά από σκοράρισμα σε εντός έδρα αγώνα να κάνει αυτό:

Φυσικά, είναι εδώ ο Τάσος ο Πάντος, στην σεζόν που του έδωσε στο τέλος τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό:

Βλέμμα που ξεχειλίζει τιμιότητα και πάθος (από πίσω ακούγεται μπουζουκάκι)

Και βέβαια είναι εδώ οι βασικοί πυλώνες της ομάδας. Ο Γιάννης Καρράς στην προεδρία και ο Νίκος Γιδάκος στην γενικοαρχηγία.

Ο Καρράς δείχνει τον Αλμανίδη ή τον Τάτση ως σημαιοφόρο της νέας σεζόν (ελαιογραφία σε καμβά)
Mπριάκος και Γιδάκος καμπαρντινάτος

Αλλά βασικά είναι εδώ αυτός ο άνθρωπος. Ο Σούλης Παπαδόπουλος στην πρώτη του ολόκληρη σεζόν ως προπονητής σε ομάδα Α’ Εθνικής:


«Όποιος δεν κάνει καλά τις ασκήσεις θα πάρει αυτό μέσα στη βερμούδα»

Α και για τους λάτρεις της στατιστικής, εκείνη τη σεζόν στο ρόστερ της Προοδευτικής υπήρχαν 23 Έλληνες, 1 Ελβενός και ο Σύρος Αλ Τζάχερ. 24 Ελβέλληνες δηλαδή, εντυπωσιακό στατιστικό αν σκεφτεί κανείς πόσοι ξένοι παίζανε τότε στο ελληνικό πρωτάθλημα και πόσα φράγκα είχαν οι ομάδες λόγω τεράστιων τηλεοπτικών συμβολαίων.

Τα αποτελέσματα

Η χρονιά, όπως φάνηκε και από το πρώτο βίντεο, ξεκίνησε σπέρνοντας. Η Προοδευτική θα κάνει την πρώτη της ήττα την 8η αγωνιστική, από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ως τότε έχει καταφέρει να κάνει το διπλό στη Λεωφόρο, να πάρει ισοπαλία στη Ριζούπολη, έδρα του Ολυμπιακού τότε, ακόμα και να ρίξει μια 5άρα στον Ακράτητο, αδιανόητο πράγμα για ομάδα του Σούλη Παπαδόπουλου. Την 10η αγωνιστική η Προο αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στον Κορυδαλλό:

Φοβερά πράγματα. Ο Πάντος βάζει γκολ με κεφαλιά σε περιγραφή Δημοσθένη Καρμοίρη.

Και την αμέσως επόμενη αγωνιστική υπάρχει αυτό το ματς:

Διαβάζουμε στα Νέα την επόμενη ημέρα:

Ιωνικός-Προοδευτική 0-1, με υπογραφή Γιάννη Προβίδα! Το ντέρμπι της Κοκκινιάς
τα είχε όλα, αλλά η Προοδευτική το «καθάρισε» γιατί βρήκε παίκτη να στείλει
την μπάλα στα δίχτυα, σε αντίθεση με τον Ιωνικό, ο οποίος δεν φάνηκε να
έχει… καλές σχέσεις με το γκολ.


Ας μείνουμε λίγο στον Προβίδα και θα εξηγήσουμε γιατί. Ο Παπαδόπουλος,
προπονητής της Προοδευτικής, ετοιμαζόταν να βάλει στο παιχνίδι, ως αλλαγή, τον Μώρα. Δευτερόλεπτα πριν ο τέταρτος διαιτητής σηκώσει την ταμπέλα, ο
Παπαδόπουλος άλλαξε γνώμη και έδωσε εντολή στον Προβίδα να μπει αυτός! Η
αλλαγή έγινε στο 73′, το γκολ μπήκε στο 74′! Κόρνερ ο Πάντος, πάσα ο
Αγγελόπουλος, δυνατό σουτ ο Προβίδας και…0-1. Έτσι απλά!

Kαι φυσικά, είδηση δεν είναι όταν γίνουν επεισόδιο στο Ιωνικός- Προοδευτική αλλά όταν ΔΕΝ γίνουν επεισόδιο στο Ιωνικός- Προοδευτική. Πάλι από τα ΝΕΑ:

Χέζουν οι αρκούδες στο δάσος ;

Στο μεταξύ, στην εξέδρα των φανατικών οπαδών του Ιωνικού άρχισε να πέφτει το

ξύλο της… αρκούδας. Οι περισσότεροι έβριζαν τον Γάλλο τεχνικό Καβαλί, οι

λιγότεροι τον πρόεδρο Κανελλάκη και μια μερίδα… έδερνε αυτούς που έβριζαν!

Άσε τα σπασμένα καθίσματα που έπεφταν σωρηδόν στον αγωνιστικό χώρο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σιγά σιγά τα αποτελέσματα χειροτέρεψαν, αλλά και πάλι η σεζόν ήταν μάλλον εκείνη που έφτιαξε την όποια καριέρα του Σούλη Παπαδόπουλου. Τελικά η Προοδευτική θα τερματίσει 11η , έχοντας βάλει 25 γκολ σε 30 παιχνίδια:

Aλέκος Τάτσης πριν κάνει καριέρα ως βαψομαλλιάς και εραστής
Θανάσης Κόης, ίσως ο μόνος άνθρωπος που έχει πει ποτέ «εγώ να σπουδάσω ήθελα, αλλά ο πατέρας μου (σ.σ. παλιός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού) με πίεζε να γίνω ποδοσφαιριστής»
Πάρης Αδράλας, οεό Πάρης Αδράλας
Βαγγέλης Μόρας πιπίνι και το πρόσωπο του Πουλόπουλου, λιγότερο γνωστό από την πλάτη του

Mάκρυνε πολύ το αφιέρωμα, λογικά κάποια στιγμή θα υπάρξει και σίκουελ, που λένε και στον Κορυδαλλό. Απλά ας κλείσουμε με μία ιστορική δήλωση του Νίκου Αλέφαντου που και αυτή όταν ήταν στον πάγκο της Προοδευτικής έγινε:

Στο 4.50

TSILI POLL: Tου Αγίου Αντρέα σήμερα, ψήφισε τον καλύτερο Πατρινό του ελληνικού αθλητισμού

Τα Tips της Δευτέρας