Αλμπάν Λαφόντ: Est magnifique!

Αλμπάν Λαφόντ: Est magnifique!

bet365

Ο Αλμπάν Λαφόντ έκανε ακόμη μία εξαιρετική εμφάνιση με την Τουλούζ και το Match Review του gazzetta.gr παρουσιάζει τον 17χρονο τερματοφύλακα, που έχει κάνει αίσθηση.

Η Τουλούζ βρίσκεται μία ανάσα από την καταστροφή. Πριν λίγες εβδομάδες, οι οπαδοί αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στη διοίκηση. «Φροντίστε, ώστε οι ισολογισμοί να είναι θετικοί», είχαν γράψει σε πανό, καθώς περίμεναν μεγαλύτερη ενίσχυση. Μέσα στη δυστυχία τους, όμως, υπάρχει και κάτι που δεν περίμεναν να τους κάνει να χαρούν και να νιώσουν περήφανοι έστω και λίγο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στο ματς με τη Νις ο Αλμπάν Λαφόντ, παντελώς άγνωστος ακόμη και ανάμεσα στους οπαδούς των βιολέ, έλαβε το βάπτισμα του πυρός. Η στιγμή ήταν ιστορική, καθώς σε ηλικία 16 ετών και 310 ημερών έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας, που αγωνίστηκε ποτέ στην Ligue 1. Έσπασε το ρεκόρ του μεγάλου Μικαέλ Λαντρό (ως βασικός) και εκείνο του Αντονί Μαντρέα, που αγωνίστηκε ως αλλαγή τον Νοέμβριο του 2013 με τη Νις.

«Ήταν μάλλον τολμηρό. Έπρεπε, όμως, να ταρακουνήσω τους παίκτες και ήταν καλή ευκαιρία», είχε αποκαλύψει ο τότε τεχνικός της Τουλούζ, Ντομινίκ Αριμπαζέ, στην Figaro. Ο Λαφόντ βρέθηκε απέναντι στον Μπεν Αρφά και όχι μόνο δεν τα έχασε, αλλά για πρώτη φορά μετά από 19 ματς η Τουλούζ κράτησε το μηδέν!

«Η απόφαση του προπονητή μου προκάλεσε έκπληξη. Πίστευα ότι είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει (ο Λαφόντ) σε αυτή την πίεση», είχε πει ο αμυντικός Τισεράν. «Για να τον βοηθήσω, του είπα ότι είναι σαν ματς της 4ης κατηγορίας. Μόνο που θα έχει... περισσότερο κόσμο». Ξαφνικά, όλη η πόλη κινούνταν γύρω από το πιο πρόσφατό της «διαμάντι». Δεν ήταν μόνο το ρεκόρ, καθώς ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας (1,93) συνέχισε τις καλές εμφανίσεις. Κανένας δεν περιμένει την τελειότητα από εκείνον και αυτό τον έχει βοηθήσει πολύ.

Και για μία ομάδα που από το ξεκίνημα της σεζόν βρίσκεται στη μάχη της παραμονής, απαιτεί μεγάλα... καρύδια να δίνεις θέση βασικού στο τέρμα σε έναν 16χρονο. «Με έχει εντυπωσιάσει η ωριμότητά του. Φαίνεται ότι ηγείται της άμυνας. Για έναν τερματοφύλακα στην ηλικία του, αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό», ολοκλήρωσε ο Τισεράν. «Οι συμπαίκτες μου μου μιλούσαν συνεχώς, κάτι που μου επέτρεψε να ολοκληρώσω άνετα το παιχνίδι», αποκάλυψε ο νεαρός γκολκίπερ.

*Πατήστε στην επιλογή «Watch on Youtube», για να δείτε το video

Ο Λαφόντ βρέθηκε στην Γαλλία το 2008 μετά το διαζύγιο των γονιών του. Στην Τουλούζ ανήκει από το 2014 και στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν 5ος στην ιεραρχία των βιολέ! Κάποια ματς με την U17, κάποια με την U19 και φέτος κάποια με τη δεύτερη ομάδα ήταν όσα είχε καταφέρει. Βέβαια, πρόλαβε να δείξει τις ικανότητές του και χρίστηκε διεθνής με τις μικρές ομάδες της Γαλλίας (αρχηγός, μάλιστα, της U17).

Η πρώτη του παρουσία στην πρώτη ομάδα είχε έρθει τον περασμένο Νοέμβριο στο φιλικό με την Έιμπαρ, όπου δέχθηκε τρία γκολ και πέρασε απαρατήρητος. Όχι, όμως, και από τον προπονητή του. «Με έκανε να πιστέψω ότι μπορεί να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο», θα πει ο Αριμπαζέ. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε υπογράψει και το πρώτο του συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

Ο Λαφόντ βρέθηκε να προστατεύει την εστία μίας ομάδας, που βρίσκεται μονίμως υπό πίεση, και είχε την χειρότερη άμυνα στην κατηγορία. Το τελευταίο δεν ισχύει πλέον, όμως είναι λογικό να μην περιμένει κανένας θαύματα. Ο Λαφόντ κάνει κατά μέσο όρο 2,47 αποκρούσεις και είναι στην 8η θέση (από 15 ματς και άνω) της κατηγορίας. «Δεν είναι σωτήρας. Επαναλαμβάνει, όμως, συνεχώς καλές εμφανίσεις. Είναι κάπως απίστευτο», τόνισε ο Ελί Μποπ, που δουλεύει ως σχολιαστής στο Bein Sports. Μέχρι και Λαντρό του έβγαλε το καπέλο, αναλύοντας τον εκπληκτικό τρόπο, που παίρνει πάντα τη σωστή θέση.

«Είναι πολύ ισορροπημένος για την ηλικία του και εμπνέει σιγουριά. Είναι μία ήρεμη δύναμη», σχολίασε ο Μπερνάρ Ντιομεντέ, προπονητής του στην Γαλλία U17. «Τα δύσκολα αρχίζουν από τώρα, όμως δεν πρέπει να βάζει όρια». Το Goal το πήγε ένα βήμα παραπάνω και τον συμπεριέλαβε στους καλύτερους τερματοφύλακες U18 στον κόσμο. Αυτό από μόνο του δεν μοιάζει και τόσο μεγάλο κατόρθωμα, όμως στην ηλικία του στη λίστα είναι μόνο εκείνος και ο Ντοναρούμα...

Έτσι, η ιταλική έκδοση του Goal φρόντισε να επικοινωνήσει με τον Ιταλό και η γαλλική έκδοση με τον Λαφόντ. «Τον ξέρω, όμως δεν τον έχω δει να παίζει. Δεν έχω καμία αμφιβολία για τις ικανότητές του», τόνισε το Νο1 της Μίλαν. «Φυσικά και τον ξέρω», είπε ο Γάλλος. «Ξέρω ότι η πίεση στην Μίλαν είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς δεν πρόκειται να του συγχωρέσουν δύο λάθη στη σειρά. Σε αυτό, αισθάνομαι και λίγο τυχερός».

Το πρώτο πραγματικά μεγάλο τεστ ήρθε στο πρωτάθλημα με την Παρί. Στον πρώτο γύρο η Τουλούζ είχε δεχθεί 5 γκολ από τους πρωταθλητές και στον δεύτερο μόλις 1... Οι ιστορίες στο ποδόσφαιρο πάντα έχουν και μία σκοτεινή πλευρά. Έτσι, και για τον ίδιο αυτή η στιγμή είχε έρθει την ημέρα πριν από το ματς. Η πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, την οποία είχε αφήσει το 2008, είχε βαφτεί στο αίμα από βομβιστική επίθεση. Όπως αποκάλυψε η μητέρα του, όμως, δεν του το είπαν, για να μην τον ταράξουν. Αρκετοί συγγενείς τους έχασαν τη ζωή τους, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τίποτα...

Όλα αυτά μέχρι την εκπληκτική του εμφάνιση στο ματς με την Μαρσέιγ. Ο Λαφόντ είναι λογικό να κάνει λάθη σε μία ομάδα, που δέχεται τη μία φάση μετά την άλλη και από ένα δικό του ισοφάρισαν οι Μασσαλοί (1-1). Νωρίτερα, όμως, είχε κατεβάσει ρολά, εκπλήσσοντας για ακόμη μία φορά ολόκληρη την Γαλλία. «Είμαι νέος. Προσπαθώ να το απολαύσω. Μέσα από τα παιχνίδια θα έρθει και η εμπειρία», όπως είχε πει πριν λίγες εβδομάδες και φροντίζει να τηρεί την τρέχουσα κοσμοθεωρία του. Και ακόμη και με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, καθώς ο Ντουπράζ αντικατέστησε τον Αριμπαζέ, δεν έχει χάσει τη θέση του στην 11άδα.


«Πριν από 5 χρόνια ο Αλμπάν έπαιζε στην επίθεση και, μάλιστα, σκόραρε πολλά γκολ. Τώρα, είναι επαγγελματίας τερματοφύλακας. Πρέπει να τον αφήσουμε ήσυχο!», τόνισε ο πατέρας του, Ρολάν, που είναι ο πρώτος που δεν μπορεί να πιστέψει την εξέλιξη του Λαφόντ. Το 1991 με τη φανέλα της Τουλούζ είχε κάνει το ντεμπούτο του ένας τερματοφύλακας, που λίγους μήνες πριν γεννηθεί ο Λαφόντ είχε στεφθεί πρωταθλητής κόσμου. Και εκείνος είχε καταφέρει να κρατήσει το μηδέν στο πρώτο του επαγγελματικό παιχνίδι: ο Φαμπιέν Μπαρτέζ. Και τώρα, οι βιολέ είναι στο δρόμο να βγάλουν ακόμη έναν μεγάλο τερματοφύλακα.

Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να συνεχίσει να δουλεύει. Και το ξέρει. «Δεν είμαι φαινόμενο. Έχω ακόμα πολλά να αποδείξω. Έχω ικανότητες, όμως θα πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, για να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ». Η αυτογνωσία και η ταπεινότητα είναι η μεγαλύτερη αρετή σε αυτές τις ηλικίες. Και ο Λαφόντ έχει κάνει τα πρώτα μικρά βήματα, για να κατακτήσει μία μέρα την κορυφή. Άλλωστε, έχει ήδη βρεθεί δύο φορές στην κορυφαία 11άδα της αγωνιστικής της Equipe, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, ενώ συχνά-πυκνά οι αποκρούσεις του είναι στις κορυφαίες της αγωνιστικής.

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα