Τσίπρας: Καταστροφή η έξοδος από το ευρώ

Gazzetta team
Τσίπρας: Καταστροφή η έξοδος από το ευρώ
Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι θα κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ενώ τόνισε ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη θα σήμαινε "πλήρη καταστροφή".

Τον κίνδυνο «πλήρους καταστροφής» της ελληνικής οικονομίας από την πολιτική λιτότητας επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει τα πάντα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρηθεί στο ευρώ».

Στη συνέντευξή του στο περιοδικό, που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, αλλά τμήματά της προδημοσιεύει το Σάββατο η Deutsche Welle, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει: «Δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις, λέμε μόνο ότι η λιτότητα απέτυχε» αναφέροντας επίσης πως θεωρεί «φορέα ελπίδας» το νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Αν συνεχιστούν «οι πιέσεις και οι εκβιασμοί» με ένα πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο τόσο έκδηλα έχει αποτύχει, τονίζει, τότε η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους πιστωτές της.

«Σε αυτήν την περίπτωση» λέει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «θα πάμε σε στάση πληρωμών, στην οποία θα μας έχουν κατά κάποιον τρόπο εξαναγκάσει να πάμε. Κάτι τέτοιο θα καταστεί επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Όταν ξανάρθετε στο Βερολίνο, ίσως να είστε πρωθυπουργός» είπε στον Αλ. Τσίπρα ο δημοσιογράφος, ρωτώντας τον: «Θα είναι τότε ακόμα η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης;».

«Φυσικά, θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ» απάντησε, λέγοντας: «Καταβάλλουμε προσπάθειες να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και δικό τους συμφέρον να σταματήσουν επιτέλους τις υπαγορεύσεις λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια πολιτική, που δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει η γραμμή της λιτότητας, η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πραγματικό κίνδυνο για το ευρώ».

Πηγή: protothema.gr