Νοικιάστε Ι.Χ. και νιώστε αγωνιζόμενος στην πίστα των Σερρών (pics & vids)

Πέτρος Σηφαλάκης
Νοικιάστε Ι.Χ. και νιώστε αγωνιζόμενος στην πίστα των Σερρών (pics & vids)
Τα μαθήματα ασφαλούς οδήγησης συναντούν τη διασκέδαση στην RDE, δηλαδή την εταιρεία που νοικιάζει μοντέλα αγωνιστικών προδιαγραφών στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και ανεβάζει την αδρεναλίνη όλων των petrolheads!

Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που έχουν βαθιά μέσα τους το μικρόβιο της αυτοκίνησης. Η αγάπη για τους τέσσερις τροχούς δεν... θεραπεύεται εύκολα και σε μια χώρα όπου οι πίστες σπανίζουν, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την «τρέλα» τους!

Στις Σέρρες ωστόσο, βρίσκεται η μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, με υψηλές προδιαγραφές και μελετημένη χάραξη. Κάπου εδώ έρχεται η RDE, μια εταιρεία που αναλαμβάνει να μυήσει τον κάθε ενδιαφερόμενο στη σωστή αγωνιστική οδήγηση και στη συνέχεια, να του προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου για να βιώσει ο ίδιος την εμπειρία από πρώτο χέρι, μέσα στην πίστα!

Πρόκειται για μια εμπειρία που εκτός από διασκέδαση, προσφέρει περισσότερες γνώσεις γύρω από την ασφαλή οδήγηση, καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου σε οριακές συνθήκες και μαθαίνει τον οδηγό να βρίσκει πολύτιμα δέκατα στην πίστα, βελτιώνοντας αισθητά την πραγματική του ταχύτητα μέσα σε ένα γύρο! Ξεκινήσαμε λοιπόν, με μια επίσκεψη στην πληρέστατη ιστοσελίδα τους (https://rde.gr/) και στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε μαζί τους, για να μας λυθούν όλες τις απορίες!

Τι ακριβώς κάνετε στην RDE και τι προσφέρετε στον κόσμο;

RDE ή αλλιώς Rent, Drive, Enjoy. Αρχικά ξεκινήσαμε ως εκπαιδευτές οδηγών, με δική μας Σχολή Οδηγών στις Σέρρες. Όμως το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα. Πήραμε εξειδίκευση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης στην Ασφαλή Οδήγηση, και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την πίστα του Nurburgring στη Γερμανία για να μελετήσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις μεθόδους εκπαίδευσης οδήγησης.

Στην RDE προσφέρουμε δύο (2) βασικές υπηρεσίες: Η μία είναι η Εκπαίδευση. Καταφέραμε και κάναμε το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών προσιτό όχι μόνο στους οδηγούς αγώνων, αλλά και στους απλούς οδηγούς. Άνδρες - Γυναίκες. Εκπαιδεύουμε οδηγούς για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να γίνουν πιο ασφαλείς οδηγοί σε δύσκολες συνθήκες, π.χ. σε ταξίδια με δυνατή βροχή. Η άλλη υπηρεσία είναι καθαρά η Ενοικίαση των αυτοκινήτων μας μέσα στο Αυτοκινητοδρόμιο.

Υπάρχει και μία τρίτη υπηρεσία, αυτή της συνοδήγησης (co-pilot). Την προσφέρουμε μόνο με το Nissan 350Z. Εκεί οι πελάτες μας κάθονται στη θέση του συνοδηγού και νιώθουν τη δύναμη G να τους έλκει πολύ δυνατά. Είναι μια μοναδική εμπειρία, παρόμοια με τα rollercoasters.

Τι αυτοκίνητα χρησιμοποιείτε;

Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε τα Suzuki Swift Sport για Εκπαίδευση και Ενοικίαση, και το Nissan 350Z για τη συνοδήγηση (ή αλλιώς co-pilot). Επιλέξαμε τα Suzuki Swift γιατί έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Έχουν πολύ καλή απόδοση στην πίστα και δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με αυτοκίνητα υψηλότερης κατηγορίας. Η ίδια ακριβώς μέθοδος χρησιμοποιείται και στο Nurburgring, μάλιστα το ένα από τα αυτοκίνητά μας το αγοράσαμε απ'ευθείας από το Nurburgring μετά την επίσκεψή μας που σας ανάφερα νωρίτερα.

Υπάρχουν τροποποιήσεις στα αυτοκίνητα και ποιες ακριβώς;

Δεν υπάρχουν μηχανικές τροποποιήσεις. Η απόδοση ενός αυτοκινήτου δεν εξαρτάται μόνο από την επιτάχυνση ή την ύψιστη ταχύτητα, εξαρτάται και από την αντοχή του. Οι εργοστασιακοί κινητήρες είναι πιο αξιόπιστοι, και οι κινητήρες Ιαπωνικής κατασκευής έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους.

Βέβαια στα αυτοκίνητα έχουμε προσθέσει αγωνιστικές ζώνες και μπάρες ασφαλείας, ώστε να προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους πελάτες μας. Επίσης έχουν προστεθεί άλλες αναρτήσεις (Ohlins) κι έχει γίνει ρύθμιση ύψους και γεωμετρίας ώστε τα αυτοκίνητα να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Γι' αυτό και ονομάζονται Stage 2. Και φυσικά έχουν μπει αγωνιστικά φρένα κι εξατμίσεις.

Ποιο είναι το κόστος ενοικίασης και χρήσης του αυτοκινήτου στην πίστα;

Οι τιμές μας ξεκινάν από 150€. Ο συντονισμός μεταξύ των κανονισμών του Αυτοκινητοδρομίου και των αναγκών των πελατών μας είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, γι'αυτό και πάντα αφιερώνουμε πολύ χρόνο στην επικοινωνία μας με τους πελάτες μας ώστε να καταλήξουμε στο πακέτο που ανταποκρίνεται καλύτερα.

Σε περίπτωση πολλών ατόμων ή γκρουπ γίνεται μελέτη κόστους ανάλογα με τις ανάγκες. Η τιμή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: πόσα άτομα, τί επίπεδο εκπαίδευσης, απλοί οδηγοί ή επαγγελματίες αγώνων, πόσες ώρες, ποιά μέρα, κλπ.

Πώς είναι ασφαλισμένα τα αυτοκίνητα; Υπάρχει δυνατότητα πρόσθετης ασφάλισης;

Τα αυτοκίνητα έχουν πινακίδες κυκλοφορίας και τα νοικιάζουμε με μία βασική ασφάλεια που ήδη συμπεριλαμβάνεται στην τιμή μας. Το αυτοκινητοδρόμιο επίσης καλύπτει κάποιες ασφάλειες για όσους εισέρχονται στο χώρο. Κι όπως αναφέρατε, ναι, υπάρχει και η επιλογή για έξτρα ασφάλιστρο εάν το επιθυμεί ο πελάτης.

Το πιο σημαντικό σημείο όμως σε αυτή την ερώτηση είναι ότι σε αυτό το κομμάτι υπάρχει έλλειψη πολιτικής από τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ναι, υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, αλλά η διαδικασία είναι περίπλοκη. Σύντομα θα θέλαμε να βελτιωθεί αυτό το κομμάτι στη νομοθεσία και στην πολιτική των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να προσελκύσουμε και περισσότερο τουρισμό στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ώστε να νοικιάσει κάποιος ένα αυτοκίνητο;

Πριν νοικιάσουμε αυτοκίνητο σε έναν πελάτη, προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι ο πελάτης έχει την αντίστοιχη εμπειρία ώστε να το νοικιάσει και να το οδηγήσει μόνος του. Δεν αρκεί να δούμε ότι ο πελάτης έχει δίπλωμα οδήγησης. Αυτός είναι και ο λόγος που παροτρύνουμε τους πελάτες μας, τουλάχιστον την πρώτη φορά να επιλέξουν ένα πακέτο εκπαίδευσης. Εκεί οι προϋποθέσεις μας είναι πολύ ελαστικές. Άλλωστε το βασικό μας επάγγελμα είναι εκπαιδευτές οδήγησης, οπότε με εμάς συνοδηγούς η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πακέτα εκπαίδευσης που προσφέρουμε είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Άνδρες - γυναίκες, ανεξαρτήτου εμπειρίας ή ηλικίας.

Προσφέρετε μαθήματα αγωνιστικής οδήγησης; Αν ναι, μπορείς να τρέξεις μετά από αυτά με δικό σου αυτοκίνητο;

Ναι, προσφέρουμε μαθήματα αγωνιστικής οδήγησης. Τα μαθήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη απήχηση για όσους, όπως σωστά είπατε, επιθυμούν μετά να τρέξουν με δικό τους αυτοκίνητο. Ακόμη και έμπειρος οδηγός αγώνων να είναι ο ενδιαφερόμενος, τα μαθήματα αυτα βοηθούν πολύ. Εμείς γνωρίζουμε πώς συμπεριφέρεται ακριβώς ένα αυτοκίνητο μέσα στην πίστα, σε πιο σημείο χάνεται η πρόσφυση, με τί ταχύτητα να πάρουν τις στροφές, ποια είναι η αγωνιστική γραμμή, κλπ. Όλα αυτά τα διδάσκουμε στην πράξη.

Προβλέπονται πακέτα φιλοξενίας για επισκέπτες από άλλες περιοχές;

Οι περισσότεροι πελάτες μας νιώθουν μεγαλύτερη ελευθερία όταν προγραμματίζουν μόνοι τους τη διαμονή και τις διακοπές τους στις Σέρρες. Αλλά σε περίπτωση που το επιθυμεί ο πελάτης, ναι, παρέχουμε όλη τη βοήθεια και την καθοδήγηση. Συγκεκριμένα, αρκετές φορές είχαμε πελάτες από Αθήνα που επιθυμούσαν και διαμονή. Τους κλείσαμε διαμονή σε βίλα με πισίνα, τζακούζι, μασάζ, και βραδινό bbq. Προσπαθούμε να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία ώστε να μείνουμε όλοι ευχαριστημένοι.

Πόσο καιρό λειτουργείτε και πώς ανταποκρίθηκε το κοινό;

Σύντομα θα κλείσουμε τρία χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε με την ιδέα. Δεν έγιναν όλα σε μια μέρα. Κάθε μέρα βελτιωνόμαστε, κάθε μέρα γινόμαστε και καλύτεροι. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να μπορέσουμε να συνδυάσουμε τις πραγματικές ανάγκες των πελατών μας με τον τρόπο οργάνωσης που απαιτείται.

Έχουμε αυξανόμενη απήχηση. Ως πελάτες είχαμε από πρωταθλητές αγώνων σε Τουρκία και Βαλκάνια, μέχρι και γονείς με ενήλικα παιδιά. Πρώην πρωταθλητής αγώνων Τουρκίας δήλωσε ότι τα Suzuki Swift που διαθέτουμε δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού. Όσο για τους γονείς, είναι πολλοί αυτοί που πλέον αντιλαμβάνονται ότι ένα απλό δίπλωμα οδήγησης δεν αρκεί. Όλοι οδηγούμε στους δρόμους κάθε μέρα, και η ασφάλεια, ευτυχώς, έχει γίνει προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών;

Το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ανήκει στο Δήμο Σερρών. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998, και είναι η μεγαλύτερη πίστα στα Βαλκάνια. Προσελκύει πολλούς επισκέπτες, και Έλληνες αλλά και από το εξωτερικό, κυρίως από Βαλκάνια και Τουρκία. Γίνονται συχνά πολλοί αγώνες, και με μοτοσικλέτες, και με αυτοκίνητα, και με supercars. Ο λόγος που δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η ύπαρξή του στο ευρύ κοινό είναι επειδή μέχρι τώρα το επισκέπτονταν κυρίως επαγγελματίες οδηγοί αγώνων και κάτοχοι ακριβών αυτοκινήτων. Με την RDE προσπαθούμε να περάσουμε ένα άλλο μήνυμα. Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι το Αυτοκινητοδρόμιο είναι προσιτό σε όλους. Καθοδηγούμε τους πελάτες μας βήμα βήμα σ'αυτό, και ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε αυξανόμενη ανταπόκριση από απλούς οδηγούς.

Διοργανώνονται ανάλογα events και με μοτοσικλέτες;

Ναι, υπάρχουν επιχειρηματικές προσπάθειες στο χώρο που νοικιάζουν μοτοσικλέτες και μάλιστα φέρνουν τουρισμό και από άλλες χώρες, όπως από το Ισραήλ. Εμείς δε σκοπεύουμε να νοικιάσουμε μοτοσικλέτες στο μέλλον. Προτιμάμε να εξειδικευτούμε καλύτερα στον τομέα του αυτοκινήτου. Βελτίωση έρχεται μόνο με πολλή δουλειά και εξειδίκευση. Οι απαιτήσεις και οι ευθύνες είναι μεγάλες, όπως και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούμε. Σκοπός μας είναι να τελειοποιήσουμε αυτό που ήδη ξεκινήσαμε.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Σαμαρά για την άψογη συνεργασία.

Απολαύστε τα video!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!