Επικίνδυνη η οδήγηση με χοντρά μπουφάν και παλτά

Gazzetta team
Επικίνδυνη η οδήγηση με χοντρά μπουφάν και παλτά
Πολλοί οδηγοί κάθονται στο τιμόνι φορώντας βαριά ρούχα τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αν και είναι επικίνδυνο! Δείτε πώς πρέπει να λειτουργούμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όποιος κάθεται στο τιμόνι ντυμένος με ένα βαρύ παλτό ή χοντρό μπουφάν περιορίζει την κινητικότητά του και ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά την ασφάλειά του, καθώς η ζώνη ασφαλείας δεν ακουμπά ιδανικά πάνω στο σώμα του. Αυτό έχει αποδειχθεί και σε δοκιμές προσομείωσης σε χαμηλές ταχύτητες της τάξης μόλις 16 χλμ./ώρα, όπου το ντάμι φορούσε χοντρά ρούχα και η ζώνη ασφαλείας μπήκε βαθιά στην κοιλιά του. Αυτό θα μπορούσε να έχει προκαλέσει σε έναν άνθρωπο τραυματισμούς σε όργανα όπως η σπλήνα και το συκώτι ή το έντερο, αλλά –σε ακραίες περιπτώσεις- ακόμη και εσωτερική αιμορραγία. Υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος ελαφρού τραυματισμού σε απότομα φρεναρίσματα έκτακτης ανάγκης.

Αυτό συμβαίνει, επειδή τα χοντρά ρούχα δημιουργούν μία απόσταση ανάμεσα στη ζώνη ασφαλείας και στο σώμα, ενώ αλλάζει και η διαδρομή του οριζόντιου τμήματος της ζώνης και περνά πλέον από την κάτω κοιλία. Αντίθετα, με λεπτά ρούχα εφαρμόζει ιδανικά η ζώνη ασφαλείας πάνω το σώμα και περνά από το στέρνο και την περιοχή της λεκάνης των ενήλικων επιβατών, προσφέροντας υψηλότερη προστασία.

Γι αυτό και πριν ξεκινήσουμε μία διαδρομή με το αυτοκίνητο, πρέπει να βγάζουμε το παλτό και το μπουφάν ή να το περνάμε στη χειρότερη περίπτωση πάνω από τη ζώνη ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και για τους μικρούς επιβάτες ενός οχήματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται να έχουμε πάρει από το σπίτι μία κουβέρτα και να τα ζεσταίνουμε με αυτήν, για να μην κρυώνουν και ταυτόχρονα να προστατεύονται όπως πρέπει.

Επικίνδυνα μπορεί να αποδειχθούν κατά την οδήγηση όμως και τα υπόλοιπα αξεσουάρ της χειμερινής γκαρνταρόμπας. Τα σκουφάκια μπορούν να μειώσουν την ορατότητα του οδηγού, ενώ και τα χοντρά γάντια δεν επιτρέπουν να έχουν σωστή λαβή τα χέρια πάνω στο τιμόνι. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε βαριά μποτάκια όταν οδηγούμε, γιατί δεν μας μεταδίδουν τη σωστή αίσθηση από τα πεντάλ του φρένου και του γκαζιού και έτσι μπορεί να κάνουμε λάθος στη δοσολογία τους και να μην αντιδράσουμε όπως πρέπει, όταν χρειαστεί.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!