Ηλεκτρονικά θα γίνεται η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας

Gazzetta team
Ηλεκτρονικά θα γίνεται η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας
Η δήλωση ακινησίας ενός οχήματος δεν θα γίνεται πλέον δια ζώσης στις ΔΟΥ, αλλά ψηφιακά μέσα από ειδική πλατφόρμα που θα είναι έτοιμη εντός του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, από φέτος οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν στη δήλωση ακινησίας του οχήματός τους ηλεκτρονικά.

Θα έχουν φυσικά την υποχρέωση να αφαιρέσουν τις πινακίδες από το όχημα, αυτές όμως δεν θα κατατίθενται στις οικείες εφορίες, αλλά θα κρατούνται στο σπίτι.

Σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή θα κατατεθεί άμεσα, ενώ η πλατφόρμα στο πλαίσια της σελίδας gov.gr αναμένεται να δημιουργηθεί εντός Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο υπουργός συνέστησε στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θέλουν να προχωρήσουν σε προσωρινή ή μόνιμη άρση κυκλοφορίας των οχημάτων τους, να μην προσέλθουν στην ΔΟΥ αλλά να περιμένουν την ψηφιακή δυνατότητα.

Όπως δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, το δημόσιο προχωρά στην «αλλαγή σχέση εμπιστοσύνης κράτους πολίτη. Η ΑΑΔΕ λέει στον πολίτη σε εμπιστεύομαι και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ευρύτερα».

Πολύ υψηλά τα πρόστιμα

Με τις πινακίδες στα χέρια τους, πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ίσως μπουν στον πειρασμό να κυκλοφορήσουν, παρά τη μη πληρωμή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας και την ηλεκτρονική ακινησία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάτι τέτοιο δεν θα ήταν διόλου έξυπνο, για δύο λόγους.

Πρώτος, διότι θα υπάρχει μητρώο ακινησίας οχημάτων και έτσι δεν θα μπορούν να ασφαλίσουν το όχημά τους. Δεύτερος, διότι σε αυτό το μητρώο θα έχει προφανώς πρόσβαση και η αστυνομία, οπότε σε οποιονδήποτε έλεγχο θα επιβάλλει εύκολα πρόστιμα. Αυτά, με τη σειρά τους, θα είναι πολύ υψηλά, από 3.000 – 5.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται και θα αφαιρείται και η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Τα εξοντωτικά αυτά πρόστιμα, τα οποία θα βεβαιώνονται αθροιστικά με αυτά της μη ασφάλισης, έχουν το νόημα της αποτροπής της παράνομης αλλά και επικίνδυνης πρακτικής να κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα που έχουν δηλωθεί σε ακινησία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!