Τέλος στο άγχος της στάθμευσης από την Ford (pics & vid)

Gazzetta team
Τέλος στο άγχος της στάθμευσης από την Ford (pics & vid)
Η τεχνολογία αυτόνομης κίνησης οχημάτων δίνει λύσεις και στο φλέγον ζήτημα της στάθμευσης, αυξάνοντας τις διαθέσιμες θέσεις και κερδίζοντας χρόνο για τους οδηγούς.

Τα αυτοματοποιημένα συστήματα στάθμευσης τα έχουμε γνωρίσει και στη χώρα μας, ενώ δεν είναι λίγα πλέον τα καινούρια αυτοκίνητα που διαθέτουν λειτουργίες αυτόματου παρκαρίσματος.

Τα θετικά στοιχεία και των δύο παραπάνω τεχνολογιών συνδυάζει μια εφαρμογή αυτόματης στάθμευσης, η οποία εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες αυτόνομης κίνησης νέων οχημάτων και την τεχνολογία IoT (Internet of Things), που δίνει τη δυνατότητα στα αυτοκίνητα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα η αμερικανική Ford, η γερμανική Bosch και η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Bedrock στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν μια τεχνολογία απόλυτα αυτόματης και αυτόνομης στάθμευσης των αυτοκινήτων. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, η Daimler και η Bosch πήραν έγκριση για ένα ανάλογο σύστημα στάθμευσης που λειτουργεί με smartphone στο μουσείο της Mercedes-Benz στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.

Η πρώτη εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας εκ μέρους της Ford πραγματοποιήθηκε, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό video στο τέλος του θέματος, μέσα στο γκαράζ στάθμευσης της Bedrock στο Ντιτρόιτ, χρησιμοποιώντας ως βάση το SUV μοντέλο Escape (Kuga στην Ευρώπη). Το σύστημα αποτελείται από αισθητήρες Bosch που αλληλεπιδρούν τα συνδεδεμένα Ford Escape καθώς μπαίνουν και στη συνέχεια τα κατευθύνουν σε ένα κενό σημείο στάθμευσης, αποφεύγοντας τους πεζούς και τα εμπόδια στη διαδρομή.

Οι οδηγοί το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αφήσουν το όχημά τους σε μια καθορισμένη περιοχή του γκαράζ και μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αυτόματης στάθμευσης μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone. Το ίδιο ισχύει και όταν έρχονται να παραλάβουν το όχημά τους.

Ford

Σημαντικά θετικά αποτελέσματα

Το προφανές όφελος για τους οδηγούς από τη συγκεκριμένη τεχνολογία έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χρόνου και την ηρεμία ότι δεν κινδυνεύουν από επαφές με άλλα αυτοκίνητα ή σταθερά αντικείμενα στο χώρο στάθμευσης.

Ωστόσο η τεχνολογία έχει πολλαπλά οφέλη. Η Ford λέει ότι έως και 20% περισσότερα οχήματα μπορούν να φιλοξενηθούν σε ένα γκαράζ χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένο σύστημα στάθμευσης. Από τη στιγμή που οι οδηγοί δεν είναι μέσα και δεν χρειάζεται ο χώρο για άνοιγμα των θυρών, τα αυτοκίνητα μπορούν να τοποθετούνται σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις.

Ταυτόχρονα, αυτή η τεχνολογία μπορεί να έχει πολύ αποτελεσματική εφαρμογή όχι μόνο στη στάθμευση, αλλά και σε σημεία παροχής άλλων υπηρεσιών όπως το πλύσιμο ή φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!