Πανίσχυρο και δυναμικό το νέο ηλεκτρικό Nissan Ariya! (pics & vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
Πανίσχυρο και δυναμικό το νέο ηλεκτρικό Nissan Ariya! (pics & vid)
Έπειτα από πολλούς μήνες με teaser φωτογραφίες και βίντεο, η Nissan κάνει τα αποκαλυπτήρια του νέου Ariya και το αποτέλεσμα είναι ανώτερο κάθε προσδοκίας.

Πολλά ηλεκτρικά SUV έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα και η Nissan κάνει και τη δική της κίνηση με το Ariya. Το εντυπωσιακό μοντέλο εντάσσεται στην ιδιαίτερη κατηγορία των κουπέ SUV που αρχίζουν να κερδίζουν σημαντικό έδαφος στις πωλήσεις και εμφανισιακά, διατηρεί πολύ μεγάλο μέρος από το πρωτότυπο Ariya Concept που ήδη γνωρίζαμε. Η τρισδιάστατη μάσκα εμπρός, τα λεπτά φωτιστικά σώματα, οι ζάντες των 19 ιντσών, οι τολμηρές γραμμές και τα φουσκώματα δίνουν στο νέο Nissan Ariya την εντυπωσιακή εμφάνιση που οφείλει να έχει ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.

Εντυπωσιακό από κάθε γωνία

Κοιτώντας το σίγουρα σου τραβά την προσοχή και το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό, όπου οι οθόνες για το σύστημα πολυμέσων και τον πίνακα οργάνων είναι το... σημείο ενδιαφέροντος. Αμφότερες έχουν διαγώνιο 12,3 ιντσών και υποστηρίζουν όλες τις σύγχρονες λειτουργίες, ενώ παράλληλα, προβάλλουν όλα τα σημαντικά που θα πρέπει να γνωρίζει ο οδηγός για το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο.

Πάει και... μόνο του

Σε επίπεδο ηλεκτρονικών συστημάτων, η Nissan το προικίζει με το ProPilot 2.0, τη νεότερη εκδοχή του γνωστού ProPilot που υποστηρίζει ακόμη και ημιαυτόνομη οδήγηση σε συνθήκες αυτοκινητόδρομου. Ο οδηγός μπορεί να αφήσει το τιμόνι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τα ηλεκτρονικά θα αναλάβουν τη διεύθυνση του αυτοκινήτου, με ασφάλεια και σταθερότητα. Το σύστημα παίρνει εικόνα από επτά κάμερες, πέντε ραντάρ και 12 αισθητήρες για να εκμηδενιστεί κάθε περιθώριο λάθους.

Αυτονομία μέχρι 610 χιλιόμετρα

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα συστήματα κίνησης του νέου ηλεκτρικού Nissan Ariya. Στη βάση της γκάμας υπάρχει μια πισωκίνητη έκδοση με 218 ίππους και 300 Nm ροπής, που αντλεί ενέργεια από μια μπαταρία των 65 kWh και εξασφαλίζει αυτονομία 450 χιλιόμετρα, με βάση τις μετρήσεις που έγιναν στα ιαπωνικά πρότυπα (διαφέρουν από τα ευρωπαϊκά). Τα 0-100 χλμ./ώρα γίνονται σε 7,5 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ./ώρα. Ψηλότερα, υπάρχει και άλλη μια πισωκίνητη έκδοση για όποιον θέλει απόλυτη αυτονομία. Ο κινητήρας αποδίδει 245 ίππους σε αυτή την περίπτωση, με 300 Nm ροπής, έχει αντίστοιχες επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 7,6 δευτερόλεπτα, τελική 160 χλμ./ώρα ηλ. περιορισμένη), όμως έχει και μια μεγαλύτερη μπαταρία των 90 kWh που δίνει 610 χιλιόμετρα με μια φόρτιση!

400 ίπποι και 600 Nm ροπής!

Εκτός από τις πισωκίνητες εκδόσεις θα υπάρχουν και τετρακίνητες. Η πρώτη έχει δύο κινητήρες με συνολική απόδοση 340 ίππους και 560 Nm ροπής, που φτάνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε μόλις 5,4 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα εδώ, είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 200 χλμ./ώρα και η αυτονομία αγγίζει τα 430 χιλιόμετρα, από τη μπαταρία των 65 kWh. Η κορυφαία πρόταση της Nissan είναι επίσης τετρακίνητη και χρησιμοποιεί δύο ηλεκτροκινητήρες που συνολικά, αποδίδουν 400 άλογα και 600 Nm ροπής. Τα 0-100 χλμ./ώρα φτάνουν σε 5,1 δευτερόλεπτα και η τελική παραμένει περιορισμένη ηλεκτρονικά στα 200 χλμ./ώρα, όμως έχουμε και εδώ μια μεγάλη μπαταρία με 90 KWh χωρητικότητα που δίνει αυτονομία στα 580 χιλιόμετρα. To νέο Nissan Ariya αναμένεται στις ευρωπαϊκές αγορές από το τέλος του 2021.