Έρχεται «επανάσταση» στη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Gazzetta team
Έρχεται «επανάσταση» στη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Σε περιοχές με αδυναμο ηλεκτρικό δίκτυο, η τεχνολογία μιας νέας ισραηλινής εταιρείας δίνει τη λύση για την ταυτόχρονη φόρτιση πολλών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Chakratec είναι μια start-up εταιρεία από το Ισραήλ και δημιουργός του Kinetic Power Booster, ενός καινοτόμου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, που βασίζεται στην περιστροφή σφονδύλων και όχι στις μπαταρίες. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων με διπλάσια ισχύ σε σχέση με αυτή που μπορεί να παρέχει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μέρη όπου η δυναμικότητα του δικτύου είναι πολύ πιο μικρή σε σχέση με αυτήν που απαιτείται για γρήγορη φόρτιση. Ή, τέλος, μπορεί να φορτίσει δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα με πλήρη ισχύ, που υπό διαφορετικές συνθήκες μοιραζόταν κατά 50%.

Πως λειτουργεί

Το Kinetic Power Booster απορροφά ηλεκτρική ενέργεια σταδιακά, για την περιστροφή σφονδύλων με μεγάλες ταχύτητες. Μόλις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο συνδεθεί στη μονάδα αποθήκευσης, το σύστημα επιβραδύνει ξανά τους σφονδύλους και απελευθερώνει την ενέργεια ως ηλεκτρικό ρεύμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διπλασιάσει την ισχύ φόρτισης για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με αυτήν που μπορεί να παρέχει το δίκτυο. Η συγκεκριμένη λύση είναι ιδανική για εκθέσεις αυτοκινήτων ή για εμπορικά κέντρα, όπου η αύξηση της παροχής για την εγκατάσταση ενός σταθμού γρήγορης φόρτισης συνεπάγεται μια ιδιαίτερα μεγάλη επένδυση.

Όταν το Kinetic Power Booster βρίσκεται σε πλήρη φόρτιση, οι σφόνδυλοι περιστρέφονται με 18.000 στροφές ανά λεπτό. Όταν φορτίζεται ένα αυτοκίνητο, η ταχύτητα σταδιακά πέφτει στις 7.000 σ.α.λ. - σε αυτό το σημείο η φόρτιση σταματά επειδή υπάρχει πλήρης αποφόρτιση.

Η Skoda στηρίζει την ιδέα

Το σύστημα που ανέπτυξαν οι Ισραηλινοί τεχνικοί φαίνεται να έχει λαμπρό μέλλον και να δίνει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Γι' αυτό η Skoda αποφάσισε να συνεργαστεί με την Chakratec και ξεκίνησε την πιλοτική λειτουργία του καινοτόμου συστήματος αποθήκευσης κινητικής ενέργειας με σφόνδυλο, σε σύνδεση με ένα σταθμό γρήγορης φόρτισης. Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση αυτού του τύπου στην Τσεχία και μόλις την τρίτη στον κόσμο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας καθιστά δυνατή την ταυτόχρονη φόρτιση των μπαταριών δύο SKODA CITIGOe iV μέχρι το 80% της χωρητικότητάς τους σε μόλις μία ώρα και με διπλάσια ισχύ σε σχέση με αυτή που παρέχει μόνο του το δίκτυο.

Η τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει προγραμματίσει την παρουσίαση πλειάδας νέων ηλεκτρικών μοντέλων έως και το 2013, με αυτή τη συνεργασία επιθυμεί να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος των ανεπαρκών υποδομών φόρτισης, η οποία άλλωστε αποτελεί ανασταλτικό παράγοντας για την εμπορική αποδοχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!