Το πρώτο ηλεκτρικό Skoda... αγαπούσε πολύ τη μπύρα! (pics)

Πέτρος Σηφαλάκης
Το πρώτο ηλεκτρικό Skoda... αγαπούσε πολύ τη μπύρα! (pics)
Πίσω στο 1938, η Skoda έφτιαξε ένα ηλεκτροκίνητο φορτηγό ώστε η μεταφορά μπύρας να γίνεται κανονικά, παρά την πετρελαϊκή κρίση που είχε ξεσπάσει.

Η Skoda είναι μια εταιρεία που κατασκευάστηκε το 1895, συνεπώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις παλαιότερες του χώρου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μπορεί η πρόσφατη ιστορία της να γράφεται όσο βρίσκεται στο Volkswagen Group και ήδη να έχει παρουσιάσει το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που βγήκε στην παραγωγή, ωστόσο περίπου 80 χρόνια πριν, είχε παρουσιάσει άλλο ένα ηλεκτροκίνητο όχημα. Πρόκειται για ένα φορτηγό, του οποίου η αποστολή ήταν να μεταφέρει μπύρα. Μπορούσε να φορτώσει έως 3 τόνους από το... πολύτιμο (για πολλούς) ποτό και χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια μέχρι να αντικατασταθεί από άλλο φορτηγό με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η Skoda είχε τοποθετήσει ηλεκτροκινητήρα στο συγκεκριμένο όχι για να μειώσει τους ρύπους, αλλά επειδή οι εισαγωγές πετρελαίου ήταν σε κρίση εκείνη την περίοδο και το τελευταίο πράγμα που ήθελαν οι Τσέχοι τότε, ήταν να μείνουν... στεγνοί από μπύρα. Θεωρήθηκε άκρως σημαντική η μεταφορά του αλκοολούχου ποτού και για αυτό εξελίχθηκε το συγκεκριμένο όχημα. Κατασκευασμένο πάνω σε ένα πλαίσιο τύπου σκάλας, οι μπαταρίες με την απαρχαιωμένη τεχνολογία -συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα- εξασφάλιζαν αυτονομία μόλις λίγων χιλιομέτρων. Αφού επαρκούσε για τη δουλειά που το ήθελαν, οτιδήποτε άλλο περισσεύει!

Στο μέλλον προσπάθησαν ξανά!

Πάντως, να τονίσουμε ότι και στις αρχές της δεκαετίας του '90, φτιάχτηκε μια ηλεκτρική παραλλαγή του Favorit η οποία θα έβγαινε στην παραγωγή μέσω μιας άλλης εταιρείας. Το ηλεκτροκίνητο χάτσμπακ θα ονομαζόταν Eltra 151 και είχε ηλεκτροκινητήρα με μόλις 21 ίππους, κρατώντας παράλληλα το συμβατικό σασμάν που εφοδίαζε τα υπόλοιπα Favorit. Με αυτονομία έως 95 χιλιόμετρα και τελική ταχύτητα στα 80 χλμ./ώρα, «μυρίστηκαν» ότι σχεδόν κανείς δεν θα το αγόραζε και η παραγωγή δεν επεκτάθηκε.

Σήμερα, η Skoda βρίσκεται πολύ κοντά στο λανσάρισμα του Enyaq iV, του πρώτου ηλεκτροκίνητου SUV της που δεν έχει καμία σχέση με τα αυτοκίνητα που αναφέρουμε παραπάνω. Εφοδιάζεται με κορυφαία τεχνολογία και θα διατίθεται σε τέσσερις εκδόσεις ισχύος, τρεις με κίνηση στον πίσω άξονα και μια τετρακίνητη για την κορυφαία RS παραλλαγή του, η οποία θα αποδίδει πάνω από 300 ίππους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!