Ο άνθρωπος στο κέντρο του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση (vid)

Gazzetta team
Ο άνθρωπος στο κέντρο του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση (vid)
Η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας διοργάνωσε online συζήτηση με θέμα την ηλεκτροκίνηση, όπου αναδείχθηκε η σημασία της νέας τεχνολογίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας με θέμα «H Ηλεκτροκίνηση στην Αιχμή της Πράσινης Ανάπτυξης/Το Νέο Νομοσχέδιο», ανέδειξε μεταξύ άλλων τη σημασία που έχει για την υγεία και το περιβάλλον η επικράτηση της ηλεκτροκίνησης στο μέλλον. Τα συμπεράσματα της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε σε επανάληψη στο video που ακολουθεί.

Ο συντονιστής της συζήτησης κ. Πέτρος Πιτσίνης, διευθυντής της ενότητας αυτοκινήτου του ομίλου Liquid Media (gazzetta.gr, insider.gr, reader.gr), παρουσίασε το πάνελ των ομιλητών που περιλάμβανε τους:

  • Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ

  • Ανδρέα Χαλμπέ, Διευθυντή Πωλήσεων & Marketing Skoda & Διευθυντή Δραστηριότητας E Bikes, Kosmocar

  • Νίκος Καλικατζαράκη, Διευθυντή Υποδομών Ηλεκτροκίνησης ΑΒΒ Ελλάδος & Κύπρου

  • Κώστα Στεφανή, Δημοσιογράφο - Παρουσιαστής Εκπομπής “Traction”

  • Σπύρο Παπαευθυμίου, Πρόεδρο ΗΑΕΕ

Η συζήτηση άνοιξε με την τοποθέτηση του κ. Σπύρου Παπαευθυμίου, προέδρου της ΗΑΕΕ, ο οποίος τόνισε την επισταμένη ενασχόληση της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας με το θέμα της ηλεκτροκίνησης, και τη διοργάνωση τριών Ecomobility Conferences κατά το παρελθόν, αλλά και του EcoFest σε συνεργασία με το www.insider.gr στις αρχές του 2020.

Σπύρος Παπαευθυμίου, προέδρος της ΗΑΕΕ

Ο κ. Παπαευθυμίου χαιρέτησε το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση και το χαρακτήρισε ως «νομοσχέδιο για τον άνθρωπο, το οποίο βάζει την Ελλάδα στο δρόμο του μέλλοντος». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις θετικές επιπτώσεις της ηλεκτροκίνησης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο και τη χαρακτήρισε ως το μόνο δρόμο για τις μετακινήσεις στο μέλλον.

H Κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο ΥΠΕΝ, ξεκίνησε την τοποθέτησή της τονίζοντας ότι «η ηλεκτροκίνηση για εμάς είναι ένα μέσο μείωσης των ρύπων, όχι πρόγραμμα αντικατάστασης αυτοκινήτων». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλα τα κίνητρα που προβλέπει το νομοσχέδιο για ιδιώτες, επαγγελματίες ταξί και εταιρείες που θα αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

H Κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο ΥΠΕΝ,

Η Κα Σδούκου αποκάλυψε ότι η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποία θα παρέχονται οι επιδοτήσεις σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα θα ονομάζεται «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Ενημέρωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου και πως το υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις και ιδέες. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Κα Σδούκου, τα μέτρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης περιλαμβάνουν την άμεση χωροθέτηση δημόσιων σταθμών φόρτισης από τους Δήμους, ενώ ένα από τα στοιχήματα του ΥΠΕΝ είναι η ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στα νησιά, σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Ανδρέας Χαλμπές, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing Skoda & Διευθυντής Δραστηριότητας E Bikes της Kosmocar, χαιρέτησε το νομοσχέδιο και το χαρακτήρισε «ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα των τελευταίων ετών». Σημείωσε επίσης ότι «τα κίνητρα είναι σήμερα ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, καθώς έως το 2030 η τεχνολογία θα έχει δώσει λύσεις, με μείωση του κόστους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ώστε να μην χρειάζονται κίνητρα για την αγορά τους».

Ο κ. Ανδρέας Χαλμπές, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing Skoda & Διευθυντής Δραστηριότητας E Bikes, KosmocarΟ κ. Ανδρέας Χαλμπές, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing Skoda & Διευθυντής Δραστηριότητας E Bikes, Kosmocar.

Αναφορικά με την καινούρια δραστηριότητα της Kosmocar στον τομέα των ηλεκτρικών ποδηλάτων ανάφερε ότι «τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποτελούν το ιδανικό μέσο αστικής μετακίνησης. Οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 40% την περίοδο της πανδημίας. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα βοηθούν επίσης στην βελτίωση της υγείας των χρηστών τους, καθώς η ταυτόχρονη άσκηση που εξασφαλίζουν, συμβάλλει στη των καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Ειδικά για το group της VW ο κ. Χαλμπές ανάφερε ότι «η προσέγγιση της ηλεκτροκίνησης είναι ολιστική, καθώς ο στόχος είναι παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων». Σε ερώτηση για τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά απάντησε ότι «είναι επαρκής και μπορεί πολύ εύκολα να αυξηθεί, με γνώμονα πάντα τη ζήτηση».

Ο κ. Κώστας Στεφανής, δημοσιογράφος και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Traction», εστίασε στη σημασία των αγώνων στην εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων -για παράδειγμα ανάφερε τις αρχικές μέρες της Formula Ε και τη μεγάλη εξέλιξή της στη συνέχεια.

Ο κ. Κώστας Στεφανής, δημοσιογράφος και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Traction»

Με πολύ παραστατικό τρόπο, χαρακτήρισε την εμπειρία της οδήγησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου «ταξίδι στη σιωπή», ενώ ειδικά για όσους θεωρούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βαρετά, τόνισε ότι ο ίδιος εντυπωσιάζεται με τη διαδικασία της επιτάχυνσης και απολαμβάνει την άμεση ισχύ και τη ροπή των ηλεκτρικών κινητήρων. «Θα μου λείψει ο ήχος των κινητήρων εσωτερικής καύσης, αλλά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον», ανάφερε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Κώστας Στεφανής.

Μέχρι και την ολοκλήρωση της συζήτησης δεν ήταν δυνατή η συμμετοχή του κ. Νίκου Καλικατζαράκη, διευθυντή υποδομών ηλεκτροκίνησης της εταιρείας ΑΒΒ Ελλάδος & Κύπρου, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν ωστόσο για μια μελλοντική συζήτηση, η οποία θα περιλαμβάνει και την άποψη των ειδικών στη δημιουργία υποδομών φόρτισης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!