Το πιο «έξυπνο» τιμόνι το έχει η νέα Mercedes E-Class (vid) 

Το πιο «έξυπνο» τιμόνι το έχει η νέα Mercedes E-Class (vid) 
Εκτός των παραδοσιακών λειτουργιών που ενσωματώνονται πάνω στα σύγχρονα τιμόνια, η Mercedes-Benz τοποθετεί ένα σύστημα που «αισθάνεται» τα χέρια του οδηγού.

Τα νέα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης στα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν λάθος από τους οδηγούς και οι εταιρείες παίρνουν τα μέτρα τους ώστε το φαινόμενο να περιοριστεί. Έχουμε δει πολλά βίντεο στο ίντερνετ όπου ο οδηγός ενός μοντέλου με τεχνολογία ημιαυτόνομης οδήγησης έχει... πέσει για έναν υπνάκο ή αδιαφορεί εντελώς για το τι κάνει το αυτοκίνητο, ασχολούμενος με άλλα πράγματα.

Στην περίπτωση της Mercedes όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί ζητείται από τον οδηγό να έχει συνεχώς τα χέρια του στο τιμόνι. Στο νέο σύστημα που θα δούμε στην επερχόμενη E-Class, το τιμόνι θα έχει δύο αόρατους αισθητήρες στη στεφάνη του που θα αντιλαμβάνεται αν ο οδηγός το ακουμπά ή όχι. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έρχεται για να αντικαταστήσει την προηγούμενη, η οποία αντιλαμβανόταν αν ο οδηγός έχει τον έλεγχο από μικρές κινήσεις του τιμονιού.

Το αυτοκίνητο θα σταματά μόνο του αν ο οδηγός αδιαφορήσει

Η Mercedes λέει ότι η νέα γενιά του συστήματός της θα αντιδρά όπως και η προηγούμενη, δηλαδή σε περίπτωση που τα χέρια δεν εντοπίζονται θα υπάρχει οπτικοακουστική ειδοποίηση και αν ο οδηγός συνεχίσει να μην ακουμπά τη στεφάνη, τότε το αυτοκίνητο θα μπαίνει σε διαδικασία Emergency Stop και θα σταματά στην άκρη του δρόμου. Έτσι θα αποφεύγονται οι σύντομοι ύπνοι κατά την ώρα της οδήγησης και θα υπάρχει αυξημένη προστασία σε περίπτωση που ο οδηγός όντως πάθει κάτι και δεν είναι σε θέση να χειριστεί το αυτοκίνητο. Εκτός από τους αόρατους αισθητήρες, το τιμόνι θα ενσωματώνει όλους τους διακόπτες για το χειρισμό των σύγχρονων συστημάτων, είτε μιλάμε για το σύστημα πολυμέσων, είτε για την οθόνη ενημέρωσης στο καντράν, ακόμη και για τα συστήματα ασφαλείας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!