Με «κόφτη» στα 180 χλμ./ώρα όλα τα νέα Volvo

Με «κόφτη» στα 180 χλμ./ώρα όλα τα νέα Volvo
H σουηδική μάρκα το είπε και το έκανε: όλα τα νέα της μοντέλα δεν θα ξεπερνούν τα 180 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας, ώστε να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Η Volvo είχε δεσμευτεί ότι από το 2020 και μετά, θα θέσει ως στόχο να μην υπάρξει κανένας θάνατος επιβάτη που θα βρίσκεται μέσα σε ένα νέο μοντέλο της, με την προϋπόθεση ότι θα τηρεί και ο ίδιος όλα τα μέτρα ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, εφαρμόζεται ηλεκτρονικός κόφτης σε όλα της τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεπεράσουν τα 180 χλμ./ώρα. Μάλιστα, δίνεται η επιλογή ορισμού του ηλεκτρονικού περιοριστή σε ακόμη χαμηλότερη ταχύτητα, αν ο ιδιοκτήτης το επιθυμεί ή αν πρόκειται να οδηγήσει το αυτοκίνητο ένας νέος οδηγός.

Η είδηση ότι τα Volvo δεν θα ξεπερνούν τα 180 χλμ./ώρα υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες και η μάρκα είχε προειδοποιήσει ότι θα το κάνει. Πλέον, το θέτει σε εφαρμογή και γίνεται η πρώτη που κατεβάζει τον κόφτη σε αυτό το επίπεδο, σε όλη της την γκάμα. Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει ο περιορισμός να έρχεται στα 250 χλμ./ώρα στα γρηγορότερα μοντέλα ή και χαμηλότερα, όμως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο λόγος που το έκανε αυτό η Volvo ήταν για να διασφαλίσει ότι ο οδηγός θα έχει πάντοτε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, σε κάθε περίσταση.

Θα ακολουθήσουν και άλλα συστήματα ασφαλείας

Σε μεγαλύτερες ταχύτητες συχνά ο χρόνος αντίδρασης δεν επαρκεί για να «σωθεί η κατάσταση», σε μια ενδεχόμενη... στραβή. Μπορεί και τα 180 χλμ./ώρα να είναι πολλά, ωστόσο οι έρευνες που έκανε η μάρκα απέδειξαν ότι υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο αντίδρασης από τον οδηγό, ώστε το ατύχημα είτε να αποφευχθεί, είτε να περιοριστεί η σφοδρότητά του. Επόμενος στόχος της μάρκας είναι να εξαλείψει και άλλα παραπτώματα των οδηγών, πέρα από την υπερβολική ταχύτητα. Θέλουν να βρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο να σταματούν έναν οδηγό που έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες, αφού τα αντανακλαστικά τους βρίσκονται σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο από ότι απαιτείται για να καθίσουν πίσω από το τιμόνι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!