Μειωμένη κίνηση κατά 75% στην Εγνατία Οδό την περίοδο της καραντίνας

Πέτρος Σηφαλάκης
Μειωμένη κίνηση κατά 75% στην Εγνατία Οδό την περίοδο της καραντίνας
Ένας από τους σημαντικότερους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, είδε θεαματική μείωση στην κυκλοφορία των οχημάτων, κατά τη διάρκεια που ίσχυε η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αν και συνήθως, η Εγνατία Οδός «βουλιάζει» το Πάσχα, φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο αυτοκινητόδρομος όχι απλά δεν βούλιαξε αλλά γνώρισε και πρωτοφανή επίπεδα μειωμένης κίνησης, λόγω του κορονοϊού και της καραντίνας. Πιο συγκεκριμένα, με τα στοιχεία της Εγνατίας Οδού βλέπουμε ότι πέρασαν 75% λιγότερα οχήματα από τα 670 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου, που ενώνει τη Βόρεια Ελλάδα από την Ηγουμενίτσα έως και τον Έβρο. Οι αριθμοί είναι απόλυτοι και δείχνουν ότι για την περίπτωση οχημάτων ΙΧ και μοτοσικλετών, η μείωση της κίνησης έφτασε στο -84,5%!

Τα φορτηγά μεταφοράς αγαθών είδαν και αυτά μείωση στην κυκλοφορία τους, αλλά όχι τόσο δραματική, με -26,2%. Από τις 23 Μαρτίου όπου και τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, έως και τις 5 Μαΐου, όπου τα μέτρα σταμάτησαν να ισχύουν, πέρασαν από την Εγνατία Οδό 1.156.047 οχήματα, επιβατικά και βαρέα, την ώρα που για το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ο αριθμός έφτασε στα 4.606.472 οχήματα. Για τα επαγγελματικά, ο αριθμός φέτος ήταν 563.704 για τις ίδιες ημέρες και το 2019, είχαν περάσει 765.000, πάντα στο ίδιο διάστημα.

Μεγαλύτερο το πλήγμα στο σταθμό Ιεροπηγής Καστοριάς

Από τους 13 σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού, αυτός της Ιεροπηγής Καστοριάς φαίνεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος «χαμένος» σε διελεύσεις. Βρίσκεται στα 4 μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλβανία και οι διελεύσεις έπεσαν κατά 85,6%, με μόλις 9.416 οχήματα να περνάνε στο διάστημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, βρίσκεται ο σταθμός του Προμαχώνα Σερρών, ο οποίος ήταν και ο δεύτερος μεγαλύτερος χαμένος σταθμός. 39.241 οχήματα πέρασαν στο ίδιο διάστημα, 79,2% λιγότερα από τα περίπου 188.500 που πέρασαν τις ίδιες ημέρες του 2019.

Ακολουθήστε την σελίδα του InMotion στο Facebook!