Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μολύνουν περισσότερο από την εξάτμιση!

Πέτρος Σηφαλάκης
Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μολύνουν περισσότερο από την εξάτμιση!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η τριβή των ελαστικών προκαλεί στην ατμόσφαιρα υψηλότερη ρύπανση από τα καυσαέρια του κινητήρα, προβληματίζοντας τους κατασκευαστές.

Όταν μιλάμε για ρύπανση από τα αυτοκίνητα, αμέσως έρχεται στο μυαλό μας η εξάτμιση και τα καυσαέρια που αποβάλλει. Ωστόσο μια έρευνα της Emissions Analytics, αποδεικνύει ότι τα πράγματα, δεν είναι ακριβώς έτσι. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι από τις μελέτες που έχουν γίνει, τα ελαστικά μολύνουν το περιβάλλον περισσότερο. Τονίζουν μάλιστα ότι στα βαριά SUV που έχουν κατακλύσει την αγορά, τα πράγματα είναι χειρότερα λόγω των μεγαλύτερων τριβών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτροκίνητα μοντέλα, τα οποία λόγω των μπαταριών ζυγίζουν σημαντικά περισσότερο από ότι εκείνα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα φθηνά ελαστικά πιο ρυπογόνα

H επένδυση σε καλά ελαστικά ωφελεί το περιβάλλον.

Οι κατασκευαστές ελαστικών προβληματίζονται ήδη με το θέμα και γίνονται εδώ και χρόνια έρευνες, ώστε να κατασκευαστούν ελαστικά από υλικά που δεν θα μολύνουν την ατμόσφαιρα. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πριν από κάποια χρόνια με τα τακάκια των φρένων και πλέον, κατασκευάζονται από φιλική προς το περιβάλλον πρώτη ύλη. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, η έρευνα αναφέρει ότι η μόλυνση των ελαστικών είναι έως και 1.000 φορές μεγαλύτερη από τα καυσαέρια, σε συγκεκριμένα σωματίδια. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο με τους κακοφτιαγμένους δρόμους, τα ελαστικά που δεν έχουν σωστή πίεση και τα φθηνά ελαστικά που υπάρχουν στο εμπόριο.

Λύση και στα ηλεκτρικά μοντέλα

Μια περαιτέρω ανάλυση του συγκεκριμένου ζητήματος θα βοηθούσε για να καταλάβουμε τελικά τι ισχύει και να δούμε, αν θα πρέπει να εστιάσουμε στα ελαστικά ή στους κινητήρες των αυτοκινήτων. Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση είναι αναπόφευκτη όμως και αυτά, χρησιμοποιούν τα ίδια ελαστικά, οπότε οι κατασκευαστές θα πρέπει να βρουν μια λύση για το πρόβλημα. Μέχρι σήμερα όλοι εστιάζουν στο πως θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων από τα νέα μοντέλα. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πάρα πολύ μεγάλη, το ίδιο και στην κατανάλωση, οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορούν να βρουν τον τρόπο για να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα αυτοκίνητα σε γενικότερο βαθμό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!