Το Citroen που δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης! (pics & vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
Το Citroen που δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης! (pics & vid)
Το νέο Citroen Ami είναι ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο πόλης, το οποίο έχει μικροσκοπικές διαστάσεις και δεν απαιτεί δίπλωμα οδήγησης για τη χρήση του.

Μόλις σε ένα χρόνο, το Citroen Ami πέρασε από ένα πρωτότυπο, στην παραγωγή. Η γαλλική μάρκα παρουσίασε το ενδιαφέρον Ami One Concept στο περσινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και έφτασε στην παραγωγή χωρίς πολλές διαφορές. Μετρά μόλις 2,41 μέτρα μήκους, 1,39 μέτρα πλάτος και 1,52 μέτρα ύψος, σημαντικά μικρότερο δηλαδή από το σημερινό Smart ForTwo.

Το βάρος του από την άλλη, περιορίζεται μόλις στα 485 κιλά! Είναι διθέσιο, έχει μια μπαταρία χωρητικότητας 5,5 kWh και προσφέρει αυτονομία 70 χιλιομέτρων. Η μπαταρία φορτίζει μέσα σε 3 ώρες από οικιακή παροχή, ενώ διατίθεται και με ταχυφορτιστή Wall Box. Ο ηλεκτροκινητήρας που κινεί το Ami αποδίδει μόλις 8 ίππους.

Η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου φτάνει στα 45 χλμ./ώρα, οπότε μιλάμε για ένα αυτοκίνητο με αποκλειστικό πεδίο δράσης την πόλη. Το μεγάλο θετικό του είναι ότι δεν απαιτεί δίπλωμα οδήγησης για να το χρησιμοποιείς, οπότε μπορούν να το οδηγούν κανονικά ακόμη και ανήλικοι άνω των 16 ετών.

Στη Γαλλία, από τα 14 έτη και μετά, επιτρέπεται κανονικά η οδήγησή του! Πάντως αποτελεί ιδανική πρόταση και για όσους έχουν δίπλωμα, αν κινούνται πολύ εντός του αστικού ιστού. Οι διαστάσεις του και ο κύκλος στροφής των 7,2 μέτρων του δίνουν ευελιξία μοτοσικλέτας, με το θετικό της κλειστής καμπίνας που συνεπάγεται θέρμανση το χειμώνα, ψύξη το καλοκαίρι και σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους των μεγαλουπόλεων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!