Οι εκπομπές ρύπων «σκοτώνουν» το Suzuki Jimny! 

Πέτρος Σηφαλάκης
Οι εκπομπές ρύπων «σκοτώνουν» το Suzuki Jimny! 
Η Suzuki αναγκάζεται να περιορίσει τη διάθεση του Jimny και σταδιακά, να το αποσύρει από την αγορά της Ευρώπης, αφού ο κινητήρας του δεν συμμορφώνεται με τα αυστηρά πρότυπα ρύπων.

Το νέο Suzuki Jimny έχει προκαλέσει εντύπωση και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα της κατηγορίας του. Ο σκληροτράχηλος χαρακτήρας του όμως, μαζί με τις off road δυνατότητες που επιβάλλεται να έχει, φέρνουν δυσκολίες στο πέρασμά του. Πιο συγκεκριμένα, ο ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας των 1.5 λίτρων δεν συμμορφώνεται με τα αυστηρά πρότυπα ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, η ιαπωνική μάρκα σταδιακά θα μειώσει την παραγωγή του και αργότερα, θα το αποσύρει από την γκάμα της για την ευρωπαϊκή αγορά. Η διάθεση του μοντέλου θα συνεχίσει κανονικά στις χώρες εκτός Ε.Ε.. Το Jimny εκπέμπει 154 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με τον κύκλο μετρήσεων NEDC, αλλά 178 γραμμάρια σύμφωνα με το πιο ρεαλιστικό WLTP. Αργότερα το πλάνο της μάρκας είναι να το φέρει ξανά στην Ευρώπη σαν επαγγελματικό βαν (αφαιρώντας τα πίσω καθίσματα), καθώς σε αυτή την περίπτωση τα όρια για τους ρύπους είναι υψηλότερα ή να το λανσάρει με έναν νέο κινητήρα.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν υπάρχει στη φαρέτρα της Suzuki ένα μοτέρ που να ταιριάζει στο Jimny και να πληροί και τις προδιαγραφές που χρειάζεται, οπότε το σχέδιο αυτό δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα περάσει στην πράξη. Ελπίζουμε να βρεθεί κάποιος τρόπος καθώς το Jimny είναι ένα μοναδικό μοντέλο στην αγορά και δεν υπάρχει άλλο καθαρόαιμο 4x4 αυτοκίνητο με τις δυνατότητές του σε παρόμοια κατηγορία αμαξώματος και τιμής. Αν επιστρέψει όμως σαν επαγγελματικό, κρατήστε ότι στην Ελλάδα θα ισχύουν και οι ανάλογοι νόμοι. Δεν θα μπορεί να το πάρει οποιοσδήποτε ιδιώτης ως ΙΧ αυτοκίνητο, δηλαδή.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!