H SEAT μεταμορφώνει τις αστικές μας μετακινήσεις! (pics & vid)

Πέτρος Σηφαλάκης
H SEAT μεταμορφώνει τις αστικές μας μετακινήσεις! (pics & vid)
Με ένα e-Scooter που έχει αποσπώμενες μπαταρίες για φόρτιση στο σπίτι, 115 χιλιόμετρα αυτονομία και έναν πολύ δυνατό ηλεκτροκινητήρα με ροπή 240 Nm, η SEAT αλλάζει εντελώς το χάρτη των μετακινήσεών μας μέσα στην πόλη!

Οι ιδέες της SEAT για τη μετακίνηση στις πόλεις είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες. Αυτή τη φορά, μας δείχνει το e-Scooter Concept, ένα πρωτότυπο που θα εξελιχθεί μετέπειτα σε μοντέλο παραγωγής! Παρουσιάστηκε στο Smart City Expo World Congress στη Βαρκελώνη και αποτελεί σχέδιο κομβικής σημασίας για το πρόγραμμα SEAT Urban Mobility.

Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ στην ιστορία της μάρκας και έχει μαζεμένες διαστάσεις, ενώ προγραμματίζεται να διατίθεται τόσο σε ιδιώτες, όσο και σε εταιρείες που δημιουργούν «πράσινους» στόλους μετακίνησης στις πόλεις. Έχει κινητήρα 10 ίππων με λειτουργία overboost στους 15 ίππους, που ισοφαρίζει και ξεπερνά την ισχύ που αποδίδουν τα μικρά σκούτερ με κινητήρα εσωτερικής καύσης στα 125 κυβικά εκατοστά.

Η ροπή του ωστόσο, είναι θηριώδης για τα δεδομένα ενός μικρού αστικού δίκυκλου, στα 240 Nm, με άμεση παροχή στο άνοιγμα του γκαζιού! Αυτό του επιτρέπει να επιταχύνει από στάση στα 50 χλμ./ώρα σε μόλις 3,8 δευτερόλεπτα και να φτάνει εύκολα την ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα των 100 χλμ./ώρα. Το πιο σημαντικό, είναι ότι έχει αυτονομία της τάξεως των 115 χιλιομέτρων.

Τα ηλεκτρικά σκούτερ που γνωρίζουμε δεν έχουν ούτε τη μισή αυτονομία από το δημιούργημα της SEAT, οπότε μιλάμε για ένα επαναστατικό μοντέλο, που υπερκαλύπτει τις αποστάσεις που θα κάνει ο μέσος χρήστης ενός τέτοιου σκούτερ ημερησίως. Η SEAT δεν ανακοινώνει τη χωρητικότητα των μπαταριών σε kWh αλλά μας λέει ότι αφαιρείται εύκολα για να τη φορτίζει ο ιδιοκτήτης στο σπίτι ή σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Επίσης μας λέει ότι το κόστος μετακίνησης κυμαίνεται περίπου στα 0,70€ ανά 100 χλμ, με τις τιμές ρεύματος που ισχύουν στην Ισπανία. Στις λοιπές λεπτομέρειες για το e-Scooter της SEAT σημειώνουμε ότι συνδέεται με smartphone μέσω εφαρμογής, που επιτρέπει στον οδηγό να παρακολουθεί στο επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, αλλά και να το εντοπίσει σε περίπτωση κλοπής. Μπορεί να μεταφέρει συνολικά έως και δύο άτομα και κάτω από τη σέλα, υπάρχει χώρος για δύο full face κράνη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!