Τα SUV είναι 28% πιθανότερο να σκοτώσουν σε τροχαίο 

Πέτρος Σηφαλάκης
Τα SUV είναι 28% πιθανότερο να σκοτώσουν σε τροχαίο 
Το βάρος και οι μεγάλες διαστάσεις των SUV μοντέλων είναι απειλητικά απέναντι στα άλλα οχήματα των δρόμων, όταν έρχεται η στιγμή της σύγκρουσης.

Τα σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων είτε μιλάμε για SUV είτε για συμβατικά, περνούν ατέλειωτες ώρες εξέλιξης στον τομέα της ασφάλειας. Ωστόσο ακόμη κι έτσι, ένα SUV είναι πιθανότερο να σκοτώσει ή να τραυματίσει σοβαρά τους επιβάτες ενός άλλου, συμβατικού αυτοκινήτου, όπως προκύπτει και από μια έρευνα του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Ασφαλείας Αυτοκινητοδρόμων (IIHS) των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο βάρος τους, προκαλεί μεγαλύτερη ορμή και σταματά δυσκολότερα, ενώ άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι οι διαστάσεις και η απόσταση από το έδαφος.

Ένα SUV θα χτυπήσει ένα συμβατικό όχημα εκτός των ζωνών πρόσκρουσης που έχουν αναπτυχθεί από τους κατασκευαστές, τα σημεία δηλαδή που «υποδέχονται» τη σύγκρουση για να διαχειριστούν καλύτερα τις δυνάμεις. Ο IIHS ανέτρεξε στα αρχεία του και ανέλυσε τα ατυχήματα μεταξύ SUV και συμβατικών επιβατικών, από το 1989 μέχρι το 2019. Επέλεξε να κοιτάξει τα αποτελέσματα που εμπλέκονται αυτοκίνητα καινούργια, με ένα έως τέσσερα χρόνια στην αγορά και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα SUV είναι πιο πιθανό να σκοτώσει κατά 28%.

Μάλιστα τα πρώτα χρόνια (1989-1992) που τα SUV ήταν τεράστια, πάρα πολύ βαριά και σκέτα «ντουβάρια», το ποσοστό ήταν στο 132%, αργότερα όμως με τα χρόνια, έπεσε. Τα Pick-Up μοντέλα ωστόσο, διατηρούν ένα τρομακτικά υψηλό ποσοστό του 159%, έναντι του «μόλις» 28% των SUV. Φτάνοντας στο σήμερα πάντως, που τα αυτοκίνητα είναι ασφαλέστερα από ποτέ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη βάλει στις δοκιμές πρόσκρουσης που κάνουν στα μοντέλα τους διάφορες παραμέτρους, μαζί με αυτή της προσομοίωσης με ένα μεγαλύτερο και ψηλότερο όχημα, κάνοντας ασφαλέστερα τα μικρότερα μοντέλα έναντι των «τεράτων».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!