Τα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan θα τροφοδοτούν ποδοσφαιρικά γήπεδα!

Δημήτρης Γράτσος
Τα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan θα τροφοδοτούν ποδοσφαιρικά γήπεδα!
Οι μπαταρίες από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα της ιαπωνικής φίρμας, θα παρέχουν ενέργεια σε γήπεδα ποδοσφαίρου της Ευρώπης.

Ο αμερικανικός βιομηχανικός κολοσσός Eaton, ο οποίος χρησιμοποιεί μπαταρίες δεύτερου κύκλου ζωής από ηλεκτροκίνητα οχήματα της Nissan για την τροφοδοσία κτιρίων, βρίσκεται σε συζητήσεις με έξι ευρωπαϊκά γήπεδα ποδοσφαίρου, με στόχο να συνδράμει στην ενεργειακή τροφοδοσία των εγκαταστάσεών τους.

Σύμφωνα με την Eaton, η συγκεκριμένη αγορά είναι μεν εξειδικευμένη, ωστόσο αναμένεται να αναπτυχθεί έως και 20 φορές μέχρι το 2022. Η Eaton παίρνει τις κυψέλες από τις μπαταρίες δεύτερου κύκλου ζωής των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Nissan και τις επανατοποθετεί σε νέες συστοιχίες.

Το συγκεκριμένο προϊόν το ονομάζει xStorage, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ισχύος σε κτίρια, τόσο βιομηχανικού, όσο και οικιστικού τύπου. Με αυτό το σύστημα έχει ήδη εξοπλιστεί το στάδιο «Johan Cruyff Arena» στην Ολλανδία, το θρυλικό «σπίτι» της ομάδας ποδοσφαίρου του Ajax, ενώ το στάδιο Bislett του Όσλο στη Νορβηγία, τροφοδοτείται εν μέρει από ηλιακούς συλλέκτες.

Στο «Johan Cruyff Arena» το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας. Mε ισχύ 3MW και 2.8ΜWh χωρητικότητα, το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να τροφοδοτήσει αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά. Αυτή η χωρητικότητα σημαίνει επίσης ότι η ενέργεια που παράγεται από τους 4.200 ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του γηπέδου, μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!