Ενας φίλος του Πούτιν διεκδικεί για τον γιο του τη Force India

Γιώργος Βαρίνος
Ενας φίλος του Πούτιν διεκδικεί για τον γιο του τη Force India
Πίσω από τον πόλεμο για την εξαγορά της ομάδας της Force India κρύβονται δύο ζάπλουτοι πατεράδες, oι οποίοι ονειρεύονται να καθιερώσουν τους γιους τους ως οδηγούς στη Formula 1.

Πριν περίπου ένα μήνα κατατέθηκε αίτημα πτώχευσης της Force India, κυρίως μετά από πίεση του οδηγού της Σέρτζιο Πέρεζ, που είχε να πληρωθεί εδώ και δύο χρόνια τους μισθούς του. Σαν από μηχανής Θεός εμφανίστηκε τότε στον ειδικό διαχειριστή στο Λονδίνο ο 59χρονος Λόρενς Στρολ και κατέθεσε ως εκπρόσωπος ενός επταμελούς επενδυτικού σχήματος μία πρόταση διάσωσης και εξυγίανσης της συγκεκριμένης ομάδας της Formula 1. Η πρόταση χαρακτηρίστηκε από τον διαχειριστή «καταπληκτική» και οι 408 εργαζόμενοι της Force India μπορούσαν πλέον να νιώσουν ανακουφισμένοι για τη διάσωση των θέσεων εργασίας τους.

Ο Καναδός επιχειρηματίας με περιουσία γύρω στα 2,7 δις δολάρια ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία για χάρη του γιου του, Λανς. Ο 19χρονος βολοδέρνει χωρίς επιτυχία στη Williams, όπου ο πατέρας του έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα, χωρίς όμως καμία προοπτική. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει από τη Williams ο βασικός χορηγός της, η εταιρεία Martini.

Ωστόσο, ο Λόρενς Στρολ κινδυνεύει να χάσει τελικά την Force India, την οποία διεκδικεί δικαστικά ένας φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πενηντάχρονος Ντμίτρι Μαζέπιν. Ο ζάπλουτος Ρώσος δισεκατομμυριούχος, που έχει δημιουργήσει περιουσία 7,1 δις δολαρίων με κύριο αντικείμενο τη χημική βιομηχανία και τα λιπάσματα, ανακοίνωσε μάλιστα στη FIA και στο αφεντικό της Formula 1, Τσέιζ Κάρεϊ, την πρόθεσή του να γίνει αυτός ιδιοκτήτης της Force India. Όπως δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά, «έχουμε προσλάβει τους καλύτερους δικηγόρους και συμβούλους. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η εξαγορά (της Force India) δεν πραγματοποιήθηκε με νόμιμες διαδικασίες και κυρίως όχι προς το συμφέρον της ομάδας».

Και εδώ ωστόσο, ο πραγματικός λόγος είναι ένας…γιος. Πρόκειται για τον Νικίτα Μαζέπιν, γιο του Ντμίτρι, ο οποίος είναι εφέτος δοκιμαστής οδηγός στη Force India – Mercedes και βέβαια ονειρεύεται, να καταλάβει ο ίδιος μία από τις δύο θέσεις οδηγών της ομάδας τον επόμενο χρόνο. Ο 18χρονος είναι αυτή τη στιγμή τέταρτος στο πρωτάθλημα της Formula 3, όπου νίκησε μάλιστα πρόσφατα στη Βουδαπέστη και γνωρίζει, ότι η εξαγορά της Force India από τον πατέρα Στρολ, θα έβαζε τέρμα στα όνειρά του, να γίνει μέλος μίας ομάδας με σταθερότητα και ικανοποιητικό αγωνιστικό επίπεδο. Η Force India είχε καταλάβει πέρυσι την τέταρτη θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της Formula 1 με 187 βαθμούς και εφέτος βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης, παρά τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!