Ζοάν Μιρ: Ποιός είναι ο νέος Πρωταθλητής του MotoGP (vid)

Γιώργος Βαρίνος
Ζοάν Μιρ: Ποιός είναι ο νέος Πρωταθλητής του MotoGP (vid)
Ο Νέος Πρωταθλητής του MotoGP είναι νέος και ωραίος. Ο Ζοάν Μιρ από την Μαγιόρκα ήταν μέχρι τώρα Πρωταθλητής της Moto3 2017. Tώρα είναι και Πρωταθλητής MotoGP2020!

O Μιρ για πολλούς στέφθηκε πρωταθλητής πριν ξεκινήσει ο προηγούμενος αγώνας στην Βαλένθια. Στις δηλώσεις που έκανε πριν το Γκραν Πρι Ευρώπης. Εκεί ρωτήθηκε αν έχει άγχος για το αν θα γίνει πρωταθλητής και πότε και απάντησε με σοφία και βαθιά γνώση που φανέρωνε το ποιόν του ανδρός... «Όχι. Γιατί να έχω άγχος; Άγχος έχουν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους και που δεν μπορούν να φέρουν φαγητό στο σπίτι τους να θρέψουν την οικογένειά τους λόγω αυτών των συνθηκών που ζούμε, λόγω του κορωνοϊου. Εγώ τι άγχος να έχω;». Μάλιστα. Εκτός από Πρωταθλητής MotoGP 2020, είναι και αλλού Πρωταθλητής ο Ζοάν Μιρ και μπράβο του.

Ο Ζοάν Μιρ Μαιράτα -όπως είναι ολόκληρο το όνομά του- γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1997 στην Πάλμα, την πρωτεύουσα της Μαγιόρκα. Κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Moto3 2017 με την ομάδα Leopard Racing και σήμερα 15 Νοεμβρίου 2020, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 2020 με τη Suzuki. Πριν τρέξει στην Moto3 συμμετείχε για δύο σεζόν στο Red Bull MotoGP Rookies Cup το 2013 και το 2014, τερματίζοντας με τρεις νίκες και έξι βάθρα. Την πρώτη του χρονιά στην Moto3 τερμάτισε το πρωτάθλημα στην 5η θέση ως ο rookie της χρονιάς, σημειώνοντας 144 πόντους. Παρέμεινε και το 2017 με την Leopard Racing όπου και στέφθηκε πρωταθλητής με 10 νίκες και 13 βάθρα σε 18 αγώνες. Το 2018, ανέβηκε κατηγορία και έτρεξε στην Moto2 με την ομάδα Marc VDS Racing Team, αφού υπέγραψε συμφωνία τριών ετών με την ομάδα. Τελείωσε τη σεζόν με τέσσερα βάθρα και 155 πόντους στην 6η θέση της κατάταξης του πρωταθλήματος.

Στα μέσα του 2018, ανακοινώθηκε ότι ο Μιρ θα τερματίσει το συμβόλαιό του με την ομάδα Marc VDS, προκειμένου να ενταχθεί στην εργοστασιακή ομάδα της Suzuki στη θέση του απερχόμενου Αντρέα Ιανόνε. Στην πρώτη του σεζόν στη μεγάλη κατηγορίας, είχε 10 τερματισμούς αλλά και έναν σοβαρό τραυματισμό στο Μπρνο. Αντικαταστάθηκε από τον δοκιμαστή Σιλβέν Γκουαντολί. Ο Μιρ τελείωσε τη σεζόντ ου 2019 με καλύτερη μια 5η θέση στην Αυστραλία. Τελείωσε τη σεζόν με 92 πόντους, 12ος στη γενική κατάταξη. Πριν από την καθυστερημένη έναρξη της σεζόν 2020, η Suzuki ανακοίνωσε ότι ο Ζοάν Μιρ θα μείνει στην ομάδα μέχρι το 2022. ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν του 2020 με 2 πτώσεις σε 3 αγώνες αλλά μετα βρήκε τη σταθερότητα που χρειαζόταν και ανέβηκε 7 φορές στο βάθρο, πετυχαίνοντας και μια νίκη και μαζεύοντας 171 βαθμούς μέχρι τώρα που τον καθιστούν και μαθηματικά Πρωταθλητή, έναν αγώνα πριν το τέλος του πρωταθλήματος.

Απολαύστε το video που έφτιαξε ειδικά για την περίπτωση η Dorna.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!