Γυναίκες οδηγοί στη Formula 1 (pics)

Πέτρος Σηφαλάκης
Γυναίκες οδηγοί στη Formula 1 (pics)
Μέχρι σήμερα, πέντε γυναίκες οδηγοί έχουν λάβει επίσημα μέρος σε Γκραν Πρι της Formula 1, ενώ αρκετά περισσότερες έχουν συμβάλλει στην εξέλιξη των μονοθεσίων από τη θέση του δοκιμαστή.

Όταν ακούμε για «οδηγούς αγώνων» αυτόματα το μυαλό μας πηγαίνει σε μια ανδρική φιγούρα, κυρίως επειδή στα πιο γνωστά μηχανοκίνητα αθλήματα πρωταγωνιστούν άνδρες. Οι γυναίκες αποτελούν ακόμη και σήμερα την εξαίρεση στα motorsports, ιδιαίτερα σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως είναι η Formula 1 στην οποία μετριούνται οι γυναικείες παρουσίες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αρκετά περισσότερες κατάφεραν πάντως να φτάσουν έως την κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ, όχι ως επίσημοι οδηγοί σε κάποιο Γκραν Πρι, αλλά στο ρόλο του δοκιμαστή. Με τις γνώσεις και την εμπειρία τους βοήθησαν τις ομάδες να εξελίξουν το μονοθέσιο και να ενισχύσουν τα αδύναμα σημεία του. Μην ξεχνάμε όμως ότι η FIA έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες ανάδειξης των γυναικών στους αγώνες κορυφαίου επιπέδου με διάφορες πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως φυτώρια για τις νέες οδηγούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε το W Series. Πρόκειται για ένα νέο πρωτάθλημα που ίδρυσε η FIA, στο οποίο τρέχουν μόνο νέες γυναίκες με μονοθέσια αγωνιστικά. Αποτελείται από έξι αγώνες σε κάθε σεζόν και με είκοσι συμμετοχές σε κάθε αγώνα, ενώ με αυτό τον τρόπο, οι γυναίκες τρέχουν μεταξύ τους και αναδεικνύεται η ταχύτερη. Η σύσταση του νέου πρωταθλήματος ανακοινώθηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 2018, οι φήμες ότι το ετοιμάζουν όμως, υπήρχαν από τον Νοέμβρη του 2017.

Άξια αναφοράς είναι και η περίπτωση της Ασίλ Αλ Χαμάντ, μιας κοπέλας από τη Σαουδική Αραβία που επιδιώκει να φτάσει μέχρι τη Formula 1. Η Αλ Χαμάντ δηλώνει πως αυτό που κάνει, το χρησιμοποιεί σαν σύμβολο για να παρακινήσει τις γυναίκες της χώρας της να βρουν τη δύναμη να προχωρήσουν μπροστά και βέβαια, να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Μη ξεχνάμε ότι στη Σαουδική Αραβία, μόλις από το 2018 και μετά επετράπη στις γυναίκες να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης. Μέχρι τότε, απαγορευόταν ρητά και οδηγούσαν μόνο οι άντρες!

Σήμερα στη Formula 1 δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να τρέχει στο πρωτάθλημα. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, είναι δύσκολο να καθιερωθεί μία κοπέλα στο συγκεκριμένο άθλημα επειδή αναπτύσσονται πολύ υψηλές πιέσεις σε σημεία του σώματος όπως π.χ. ο αυχένας και καταπονούνται περισσότερο από το ανδρικό σώμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν έχουν υπάρξει πολλές γυναίκες στη θέση του δοκιμαστή. Πολλές ομάδες όπως η Minardi, η McLaren και η Williams έχουν προσλάβει γυναίκες οδηγούς αγώνων για να τους βοηθήσουν με την εξέλιξη του μονοθεσίου, μια αρμοδιότητα με πολλές ευθύνες που απαιτεί οδηγική μαεστρία, δεξιοτεχνία και την ικανότητα να εντοπίζεις το πρόβλημα στο αυτοκίνητο και να το υποδεικνύεις στους μηχανικούς, προκειμένου να το βελτιώσουν.

Παρακάτω ακολουθεί η πεντάδα με τις γυναίκες που έλαβαν μέρος σε επίσημο αγώνα της Formula 1, ασχέτως αν και κάποιες από αυτές αποκλείστηκαν στις κατατακτήριες δοκιμές..

Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις

Η πρώτη γυναίκα που μπόρεσε να φτάσει μέχρι τη Formula 1 ήταν η Μαρία Τερέζα ντε Φιλιπίς. Γεννήθηκε το 1926 και πέθανε το 2016. Στη F1 είχε τρέξει με την ομάδα της Maserati, αλλά και με τη Behra-Porsche. Συνολικά, συμμετείχε σε πέντε Γκραν Πρι και στα τρία από αυτά ξεκίνησε και στον αγώνα, ωστόσο, δεν κατέκτησε ούτε ένα βαθμό. Όταν αποσύρθηκε από την αγωνιστική δράση, εξαφανίστηκε για κάποια χρόνια από τη σκηνή των μηχανοκίνητων αγώνων. Τελικά από τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε να ασχολείται με διάφορα αθλητικά σωματεία, ως μέλος της διοίκησης και αργότερα, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Maserati Club.

Λέλα Λομπάρντι

Η δεύτερη γυναίκα που γνώρισε εκ των έσω ως οδηγός τον θαυμαστό κόσμο της Formula 1 ήταν η Λέλα Λομπάρντι. Πρόκειται για μια οδηγό αγώνων από την Ιταλία που γεννήθηκε το 1941 και έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς, το 1992 σε ηλικία μόλις 51 ετών. Η Λομπάρντι συμμετείχε στη Formula 1 με τις ομάδες των March, RAM και Williams σε συνολικά Γκραν Πρι 17. Τις 12 φορές προκρίθηκε στον αγώνα και μάλιστα πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα μέχρι σήμερα πήρε βαθμό στη Formula 1 ολοκληρώνοντας τη σεζόν του 1975 με 0,5 βαθμούς στο ενεργητικό της.

Ντιβίνα Γκαλίτσα

Το σκι και η Formula 1 ήταν η μεγάλη αγάπη της Ντιβίνα Γκαλίτσα. Με καταγωγή από την Αγγλία, σημείωσε πολλές επιτυχίες σε αγώνες πολλών ειδών. Είναι η τρίτη γυναίκα που κατάφερε να μπει στη Formula 1, αν και αποκλειόταν πάντα στις κατατκτήριες δοκιμές. Έλαβε συμμετοχές στα ελεύθερα δοκιμαστικά και βοηθούσε στην εξέλιξη των ομάδων που βρισκόταν, της Surtees και της Hesketh. Κατέχει το προνόμιο να έχει λάβει μέρος μαζί με τη Λομπάρντι στο Βρετανικό Γκραν Πρι του 1976 που ήταν και το μόνο στην ιστορία της Formula 1, στο οποίο συμμετείχαν δύο γυναίκες οδηγοί.

Ντεζιρέ Γουίλσον

Γεννημένη το 1953, η Ντεζιρέ Γουίλσον κατάφερε να τρέξει μία φορά στην καριέρα της σε επίσημη διοργάνωση της Formula 1. Δεν προκρίθηκε τελικά στον αγώνα αλλά μπήκε στα ελεύθερα δοκιμαστικά με την ομάδα της Williams τη σεζόν του 1980. Είναι ωστόσο η μοναδική γυναίκα οδηγός που νίκησε σε μια επίσημη διοργάνωση της Formula 1. Αυτό συνέβη στις 7 Απριλίου 1980 στο Brands Hatch στο πλαίσιο του βρετανικού πρωταθλήματος British Aurora F1 Championship, όπου συμμετείχαν αυτοκίνητα της Formula 1 παλαιότερων ετών. Προς τιμήν της Γουίλσον, δόθηκε μάλιστα το όνομά της σε μια από τις εξέδρες της ιστορικής πίστας του Brands Hatch.

Τζιοβάνα Αμάτι

Το 1992 η Ιταλίδα Τζιοβάνα Αμάτι συμμετείχε σε ελεύθερα δοκιμαστικά της Formula 1 με την ομάδα της Brabham. Σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος δεν έτρεξε ποτέ, όμως είχε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη αγωνιστική καριέρα στα πρωταθλήματα μονοθεσίων. Πριν μπει στη Formula 1, πέρασε και από πολλά ακόμη πρωταθλήματα, όπως η Formula Abarth όπου και ξεκίνησε, η Formula 3 και η Formula 3000. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ιαπωνία, αλλά μόλις ένα χρόνο μετά γύρισε στην Ευρώπη. Με την επιστροφή της εξελίχθηκε πολύ και η κορύφωση έφτασε το 1992 οπότε πήρε και το εισιτήριο για τη F1.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!