Ζιλ Βιλνέβ: 38 χρόνια χωρίς τον αγαπημένο οδηγό του Ferrari 

Ζιλ Βιλνέβ: 38 χρόνια χωρίς τον αγαπημένο οδηγό του Ferrari 
Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πέρασαν από τότε που ο αγαπημένος οδηγός του Έντσο Φεράρι έχασε τη ζωή του στην πίστα του Ζόλντερ, στο πλαίσιο των κατατακτήριων δοκιμών για το Γκραν Πρι Βελγίου.

Το ημερολόγιο έδειχνε Σάββατο, 8 Μαΐου του 1982 και οι φανατικοί των μηχανοκίνητων σπορ έβλεπαν τις κατατακτήριες δοκιμές για το Γκραν Πρι του Βελγίου, στην πίστα του Ζόλντερ. Σε αυτή τη διαδικασία συνέβη ένα τραγικό γεγονός. Ο Ζιλ Βιλνέβ, έχασε τη ζωή του ύστερα από μια τρομακτική έξοδο που είχε, λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ήθελε να γράψει εκείνος τον καλύτερο χρόνο με τη Ferrari του, για να πάρει την pole position του αγώνα. Στην όλη διαδικασία, βοήθησε και η μεγάλη αντιπαλότητα που είχε με τον τότε teammate του, τον Ντιντιέ Πιρονί.

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του, ο Βιλνέβ επιχείρησε να περάσει με μεγάλη ταχύτητα τον Γιόχαν Μας που οδηγούσε το μονοθέσιο της March. Με την επαφή τους, ο Βιλνέβ κυριολεκτικά απογειώθηκε. Το μονοθέσιο έσκασε στο έδαφος με το μπροστινό του μέρος και ο πιλότος χωρίστηκε από αυτό, με τη μεγάλη σύγκρουση. Έφυγε από το αγωνιστικό με το κάθισμά του, δεμένος, αλλά χωρίς το κράνος του. Φυσικά το ιατρικό τιμ της πίστας έσπευσε στο σημείο, ο Βιλνέβ έφυγε για το πλησιέστερο νοσοκομείο με ελικόπτερο και εκεί, διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κάταγμα στον αυχένα. Δεν χρειάστηκαν περισσότερες από λίγες ώρες για να ανακοινώσουν και επίσημα το θάνατό του.

Πρόλαβε να κερδίσει έξι Γκραν Πρι

Ο Ζιλ Βιλνέβ, μπορεί να οδηγούσε για τη Ferrari και να ήταν ο αγαπημένος οδηγός του Έντσο Φεράρι, όμως δεν είχε προλάβει να ξεχωρίσει στη Formula 1. Έτρεχε από το 1977, με την πρώτη του ομάδα να ήταν η McLaren, ενώ κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά το 1978, στο Γκραν Πρι του Καναδά, δηλαδή στην πατρίδα του. Εκεί, οδηγούσε μονοθέσιο της Ferrari. Συνολικά συμμετείχε σε 68 Γκραν Πρι, κατάφερε να μπει στην πρώτη τριάδα 13 φορές και τις 6 από αυτές, είχε κερδίσει. Δεν πρόλαβε να κατακτήσει κάποιον παγκόσμιο τίτλο, το κατάφερε όμως ο γιος του, Ζακ, το 1997 με τη Williams.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!