Ο οδικός χάρτης των δύο πρώτων αγώνων της Formula 1 στην Αυστρία

Gazzetta team
Ο οδικός χάρτης των δύο πρώτων αγώνων της Formula 1 στην Αυστρία
Τσάρτερ με άδεια χρήσης στρατιωτικού αεροδρομίου, εξετάσεις κορονοϊού, χωριστά ξενοδοχεία και απομόνωση ανά ομάδα, αλλά και τρεις εβδομάδες προετοιμασίας περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης των δύο πρώτων αγώνων της Formula 1 στην Αυστρία.

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις και με ποια μέτρα θα γίνει δυνατή η έναρξη του πρωταθλήματος της Formula 1 στις 5 Ιουλίου στην Αυστρία; Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε ο σύμβουλος μηχανοκίνητων αθλημάτων της Red Bull, Χέλμουτ Μάρκο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία είναι και η διοργανώτρια του συγκεκριμένου Γκραν Πρι. Ο 76χρονος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ήδη έτοιμοι, αν και θα είχαμε τη δυνατότητα να τα έχουμε κάνει όλα αυτά έως τρεις εβδομάδες πριν το Σαββατοκύριακο του πρώτου αγώνα».

Αυτό σημαίνει, ότι το αργότερο ως τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη διοργάνωση των δύο πρώτων Γκραν Πρι με διαφορά μίας εβδομάδες μεταξύ τους. Όπως αναφέρει ο Μάρκο, οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα έκανε αδύνατη την πραγματοποίηση των αγώνων, αφού «μόνον το προσωπικό ασφαλείας της πίστας χρειάζεται τρεις εβδομάδες εντατικής εκπαίδευσης και προπόνησης».

Εως χίλια άτομα

Είναι σίγουρο επίσης, ότι όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πάρουν εικόνα από τα επίσημα συνεργεία της Liberty Media και ότι οι αγώνες και οι δοκιμές θα σχολιαστούν από τα στούντιο. Δεν θα υπάρξουν επώνυμοι καλεσμένοι ούτε θεατές και δημοσιογράφοι του έντυπου Τύπου, ενώ κάθε ομάδα θα απαρτίζεται από 60 έως 80 άτομα. Με αυτά τα μέτρα θα περιοριστεί ο συνολικός αριθμός των παρευρισκομένων στην πίστα Red Bull – Ring σε περίπου χίλιους.

Δεν θα υπάρχει εφέτος πολυκοσμία στο Γκραν Πρι Αυστρίας.

«Δεν γίνεται αλλιώς, επειδή η Liberty Media θέλει να κρατήσει όσο το δυνατόν χαμηλότερο τον αριθμό των ατόμων εκεί. Όλα αυτά εντάσσονται στο σώφρον θάρρος μας, που μας έδωσε το κίνητρο να προσπαθήσουμε τους δύο αγώνες παρά την σοκαριστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ουσιαστικά όλος ο κόσμος εξαιτίας της πανδημίας του κορανιού», εξηγεί ο σύμβουλος της Red Bull.

Μένουμε…ξενοδοχείο

Αυστηρά θα είναι τα υγειονομικά μέτρα στο αυτοκινητοδρόμιο, όπου όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες και να διατηρούν αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ τους. Κάθε ομάδα θα διαμένει χωριστά σε δικό της ξενοδοχείο και θα της χρεωθούν δικά της αυτοκίνητα και λεωφορειάκια για τις μετακινήσεις της. Επίσης θα επιτρέπεται να εγκαταλείπει το ξενοδοχείο μόνον με προορισμό την πίστα του αγώνα. Για τις μετακινήσεις έχει αναλάβει όλη την ευθύνη το επίσημο γραφείο ταξιδιών της Liberty με την ονομασία Formula 1 Travel, ενώ να επισημάνουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων γύρω από την πίστα ανήκει στον ιδιοκτήτη της Red Bull, Ντίτριχ Μάτεσιτς.

O Χέλμουτ Μάρκο.

Όλοι αυτοί οι περιορισμοί θα ισχύουν και για τους οδηγούς, οι οποίοι δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψουν σπίτι τους μετά τον πρώτο αγώνα στις 12 Ιουλίου, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα μέλη των ομάδων της Formula 1. Ο Χέλμουτ Μάρκο περιγράφει το πρόγραμμα ως εξής: «Την Πέμπτη μετά τον πρώτο αγώνα θα επανέλθουμε στην πίστα για τις κλασικές δηλώσεις στην τηλεόραση και τις συναντήσεις με τις ομάδες. Τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη πριν την Πέμπτη θα πρέπει να απασχοληθούν οι άνθρωποι των ομάδων μόνοι τους και να μείνουν στα ξενοδοχεία τους. Δεν γίνεται δυστυχώς χωρίς εγκλεισμό. Θα ήταν πολύ περίπλοκο και δαπανηρό, να κάναμε κάθε φορά και ένα καινούριο τεστ κορονοϊού, το οποίο θα είναι όμως υποχρεωτικό για την είσοδο στη χώρα. Μόνον όποιος μπορεί να επιδείξει ένα αρνητικό αποτέλεσμα, θα επιτρέπεται να μπει στην Αυστρία».

Ο φόβος της αναζωπύρωσης

Όμως και το ταξίδι προς την Αυστρία θα γίνει κάτω από δρακόντεια υγειονομικά μέτρα. Οι ομάδες θα ταξιδέψουν με τσάρτερ από τη Μεγάλη Βρετανία (για παράδειγμα οι Red Bull Racing, McLaren, Mercedes, Racing Point) και την Ιταλία (Alpha Tauri, Ferrari, Pirelli) που θα προσγειωθούν είτε στο αεροδρόμιο του Γκρατς που απέχει γύρω στα 50 χιλιόμετρα από την πίστα είτε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τσέλτβεγκ. Το τελευταίο βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από το Red Bull – Ring και οι διοργανωτές των Γκραν Πρι έχουν ζητήσει την άδεια χρήσης του και από επιβατηγά αεροσκάφη για το διάστημα των δύο αγώνων.

Ο Χέλμουτ Μάρκο δηλώνει αισιόδοξος, ότι θα πάνε όλα καλά και αποκαλύπτει ότι μόνον ένα πράγμα θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο. Αυτό θα συνέβαινε σύμφωνα με τον 76χρονο, «αν αυξανόταν πάλι δραστικά τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων, οπότε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Όμως αυτό δεν εξαρτάται από εμάς».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!