13 οδηγοί της Formula 1 που δεν ξεκίνησαν από τα καρτ (pics) 

Πέτρος Σηφαλάκης
13 οδηγοί της Formula 1 που δεν ξεκίνησαν από τα καρτ (pics) 
Οι περισσότεροι αστέρες της Formula 1 σημειώνουν τους αγώνες καρτ ως την πρώτη ενασχόληση στο αγωνιστικό βιογραφικό τους, υπάρχουν όμως κι άλλοι που ξεκίνησαν από εντελώς διαφορετικά σπορ.

Τις περισσότερες φορές που κοιτάζουμε τη ζωή ενός πιλότου της Formula 1, διαπιστώνουμε ότι στην παιδική τους ηλικία, έτρεχαν σε αγώνες καρτ. Μάλιστα, η πλειοψηφία αυτών είναι τόσο συντριπτική, που με πολύ μεγάλη δυσκολία ανακαλύπτουμε οδηγούς που έχουν ξεκινήσει από άλλα σπορ.

Υπάρχουν αρκετά ονόματα ωστόσο, τα οποία πριν τη Formula 1 είχαν ασχοληθεί με πρωταθλήματα όπως οι μοτοσικλέτες και τα BMX. Μάλιστα, δεν λείπουν και άλλοι που άλλαξαν κατά 180 μοίρες την καριέρα τους, καθώς διέπρεψαν σε εντελώς διαφορετικά αθλήματα, όπως είναι οι αγώνες snowmobile και το σκι. Δείτε επτά οδηγούς της F1 που... αψήφησαν τα καρτ, ακριβώς από κάτω!

Ζιλ Βιλνέβ

Ο Ζιλ Βιλνέβ ξεκίνησε την καριέρα του από τους αγώνες snowmobile, μια εντελώς διαφορετική κατηγορία από τη Formula 1, στην οποία κατέληξε να αγωνίζεται. Τον ανακάλυψε η Ferrari όταν «σάρωνε» στο χιόνι και μάλιστα, πρόλαβε να κατακτήσει το αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των αγώνων snowmobile το 1974, σε ηλικία 22 ετών.

Ζακ Βιλνέβ, Ντιβίνα Γκαλίκα

Όπως και ο πατέρας του Ζιλ, έτσι και ο Ζακ Βιλνέβ, ήταν μεγάλος λάτρης του χιονιού. Έτρεξε στη Formula 1, ωστόσο πριν από αυτό ήταν ένας εξαιρετικός αθλητής του σκι! Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Ντιβίνα Γκαλίκα, η οποία έφτασε στη Formula 1 το 1976 και ήταν μια από τις ελάχιστες γυναίκες οδηγούς που είδαμε ποτέ στην κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ. Η τελευταία είχε λάβει συμμετοχή σε τέσσερις χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες, ως επικεφαλής της γυναικείας ομάδας σκι της Βρετανίας. Επίσης έχει ρεκόρ κατάβασης πλαγιάς με την τρομακτική ταχύτητα των 201 χλμ./ώρα!

Μαρκ Μπλάντελ

Οι αγώνες motocross ήταν το πάθος του Μαρκ Μπλάντελ σε νεαρή ηλικία, πριν μπει στη Formula 1. Έτρεχε σε βρετανικά πρωταθλήματα από τα 14 χρόνια του έως τα 17 του, όπου και τελικά στράφηκε στους... τετράτροχους αγώνες! Ο ίδιος έχει αποκαλύψει ότι οι αγωνιστικές γραμμές που έπαιρνε όταν δοκίμασε πρώτη φορά να αγωνιστεί με αυτοκίνητο ήταν εντελώς διαφορετικές από τους αντιπάλους του.

Χουάν Μανουέλ Φάντζιο

Ο πέντε φορές πρωταθλητής Χουάν Μανουέλ Φάντζιο ήταν 38 χρόνων όταν έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1, είχε όμως ένα γεμάτο αγωνιστικό βιογραφικό έως τότε. Έτρεχε σε σκληρούς αγώνες Ράλι στη Λατινική Αμερική σε πάρα πολύ απαιτητικές συνθήκες και μάλιστα, σε αγώνα αντοχής 10.000 χιλιομέτρων έχασε τον συνοδηγό του σε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα.

Τζον Σέρτις, Μάικ Χέιλγουντ, Τζόνι Τσερότο, Ντέιμον Χιλ

Όλοι οι προαναφερθέντες είχαν μια λαμπρή πορεία στους αγώνες μοτοσικλέτας πριν φτάσουν στη Formula 1. Μερικοί αποφάσισαν να στραφούν προς τους αγώνες αυτοκινήτου λόγω της μεγαλύτερης ασφάλειας, άλλοι ήθελαν να δοκιμάσουν τον εαυτό τους σε μια νέα πρόκληση και κάποιους απλώς... τους κέρδισαν οι τέσσερις τροχοί! Ο Τζον Σέρτις λέει ότι μετά την επιτυχία του στους αγώνες μοτοσικλέτας, ο Μάικ Χιούθορν του είπε να δοκιμάσει τα αυτοκίνητα γιατί «μένουν όρθια πιο εύκολα».

Μάρτιν Μπράντλ

Οι αγώνες γρασιδιού (grass track racing) ήταν η «ειδικότητα» του Μάρτιν Μπράντλ πριν τον γνωρίσουμε από τη Formula 1. Χωρίς τα χρήματα για να συμμετέχει σε αγώνες καρτ στην παιδική του ηλικία, ήθελε να βρει έναν τρόπο να ξεδιπλώσει το αγωνιστικό του ταλέντο! Έτσι, έμαθε να αγωνίζεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με τον Μπράντλ, αυτοί οι αγώνες του έδωσαν πολλά εφόδια για να μπορέσει να σταθεί απέναντι σε οδηγούς όπως ο Μίκαελ Σουμάχερ στη Formula 1.

Τζακ Μπράμπαμ, Μάριο Αντρέτι

Ο Τζακ Μπράμπαμ με τον Μάρτιο Αντρέτι είχαν ως αγωνιστική αφετηρία τους αγώνες σε οβάλ χωμάτινη πίστα. Ο πρώτος, μας λέει ότι οι απαιτήσεις αυτού του είδους αγώνα, τον έκαναν να έχει πολύ άμεσες αντιδράσεις στην οδήγησή του και τον εξέλιξαν πάρα πολύ σε ο,τι αφορά τον έλεγχο του οχήματος σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Από την άλλη, ο Αντρέτι, έφτιαχνε ένα απλό αυτοκίνητο με τον δίδυμο αδερφό του και δοκίμασαν την τύχη τους στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, με εφόδια το τεράστιο ταλέντο του.

Άλεξ Βουρτς

Ο Άλεξ Βουρτς μπορεί να μην κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα με τη Formula 1, το κατάφερε όμως στους αγώνες ποδηλάτων BMX, όπου και έτρεχε σε νεαρή ηλικία. Πήρε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1986, σε ηλικία 12 ετών και εμπνεύστηκε για τη συμμετοχή του στο σπορ όταν είδε την ταινία "ET". Σύμφωνα με τον ίδιο, εκεί έμαθε να διαχειρίζεται τον κορυφαίο ανταγωνισμό, να συνεργάζεται με χορηγούς και να προπονείται ως πρώτης κλάσης αθλητής, οπότε απέκτησε και τα απαραίτητα εφόδια για τη συνέχεια της καριέρας του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!