Φέτελ: «Με συγκλονίζουν οι φρικτές εικόνες από την Ιταλία»

Gazzetta team
Φέτελ: «Με συγκλονίζουν οι φρικτές εικόνες από την Ιταλία»
Ο οδηγός της Ferrari μίλησε για τη ζωή του στο σπίτι λόγω του κορονοϊού, την αβεβαιότητα γύρω από το εφετινό πρωτάθλημα της Formula 1, το νέο του συμβόλαιο, αλλά και τους Ιταλούς συνεργάτες του που υποφέρουν.

Η Formula 1 κάνει διάλειμμα μετά την ντροπιαστική ακύρωση του Γκραν Πρι Αυστραλίας κυριολεκτικά την ύστατη ώρα. Μέχρι τώρα έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί ήδη δέκα αγώνες και γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει η εφετινή σεζόν τον Ιούλιο με το Γκραν Πρι Αυστρίας. Προς το παρόν όμως παραμένουν κλειστά τα εργοστάσια όλων των ομάδων, ενώ και οι περισσότεροι οδηγοί δεν το κουνάν ρούπι από το σπίτι τους. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ άδραξε την ευκαιρία και μίλησε για όλα μέσω τηλεδιάσκεψης από τη βίλα του στο Τούργκαου της Ελβετίας. Ο Γερμανός είπε τα εξής…

…για την εκκίνηση της σεζόν

«Ελπίζω, ότι είναι εφικτή μία έναρξη στις αρχές Ιουλίου και να μην πάνε όλα ακόμη πιο πίσω. Καθένας θέλει να επιστρέψει στην κανονική του ζωή. Όμως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να καθορίσουμε αυτό το χρονικό σημείο, πρέπει πρώτα να φρεναριστεί ο ιός. Γνωρίζω από τον Ματία Μπινότο, ότι οι ομάδες συζητούν τακτικά μεταξύ τους, πότε θα μπορέσουν να γίνουν πάλι αγώνες».

…για αγώνες χωρίς θεατές

«Είναι περίεργο να οδηγείς μπροστά σε άδειες εξέδρες. Όμως πρέπει να λάβεις υπόψη σου και τις δύο πλευρές. Από τη μία είναι οι οικονομικές σκέψεις. Οι ομάδες, ιδιαίτερα οι μικρότερες, χρειάζονται τα Γκραν Πρι για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Από την άλλη πλευρά δεν βρίσκω σωστό να αποκλείονται οι οπαδοί. Είναι σημαντικοί για το άθλημα. Με άδειες εξέδρες δεν θα ήταν ωραίες ούτε οι εικόνες στην τηλεόραση. Όμως οφείλουμε να προσαρμοστούμε στο γεγονός, ότι οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν μάλλον διαφορετικά από το συνηθισμένο».

…τη ζωή του ως έγκλειστος

Το σπίτι του Φέτελ στην Ελβετία.

«Σε εμένα είναι όλα πολύ ήσυχα. Πολύ πιο ήσυχα ακόμη και από τις χειμερινές διακοπές, γιατί τότε κάνω διάφορα αθλήματα, όπως σκι. Όμως τώρα δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά είναι ωραίο που μπορείς να περάσεις πολύ χρόνο με την οικογένεια».

…την καθημερινότητα με τα παιδιά του

«Δεν πλήττεις ποτέ με τα παιδιά. Ξεχνάς το πρωινό χουζούρεμα στο κρεβάτι. Τρία παιδιά σημαίνουν αρκετή δουλειά όμως απολαμβάνω πολύ τον χρόνο με την οικογένεια. Είναι ευλογημένος χρόνος. Όταν περνάς περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως μαζί, συζητάς θέματα που θα είχαν μπει αλλιώς στην άκρη. Γενικά θα ήθελα, να κρατούσε και μετά την κρίση αυτή η νέα αναγνώριση της αξίας μικρών πραγμάτων».

…το ημερήσιο πρόγραμμά του

«Εχω γεμάτο πρόγραμμα όλη την ημέρα και όχι μόνον με τα παιδιά. Εχω την ευκαιρία να κάνω πολλά πράγματα στο σπίτι ή στον κήπο, τα οποία δεν θα είχαν γίνει σε άλλη περίπτωση. Πηγαίνω μόνον για ψώνια και φυσικά αθλούμαι πολύ».

…την προπόνησή του στο σπίτι

Ο Φέτελ προπονείται κάνοντας ποδήλατο.

Χάρη στον καλό καιρό μπορώ να προπονούμαι πολύ έξω, για παράδειγμα κάνοντας ποδήλατο. Δεν μου λείπει το γυμναστήριο, έχω τα περισσότερα όργανα σπίτι μου. Μπορώ να προγραμματίσω ο ίδιος την προπόνησή μου. Τώρα βρίσκομαι στην εβδομάδα 4 και έχω σχεδιάσει ήδη τις εβδομάδες 6 έως 8. Κανονικά δεν μπορώ να προγραμματίσω πολλές εβδομάδες νωρίτερα λόγω των πολλών ταξιδιών και υποχρεώσεών μου. Μου λείπουν μόνον οι αγώνες».

…το συμβόλαιό του με τη Ferrari

«Σταματήσαμε αρχικά τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των διαπραγματεύσεων για το συμβόλαιο. Όμως έχουμε αρκετό χρόνο, για να το συζητήσουμε ολοκληρωμένα. Αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα».

…την πρώτη του επιθυμία μετά την κρίση

«Να τρέξω σε αγώνες! Πρέπει να πάω και στον κουρέα κάποια στιγμή. Αν και υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι, που πάνε πιο ευχάριστα από εμένα στον κουρέα. Φυσικά θέλεις να δεις επίσης όσο πιο γρήγορα γίνεται τα μέλη της οικογένειας, από τα οποία είσαι τώρα χωριστά».

…τους αγώνες με προσομειωτές

Οι εικονικοί αγώνες σε προσομειωτή δεν αρέσουν ιδιαίτερα στον Γερμανό.

«Δεν είναι για εμένα αυτά. Από τότε που έχω παιδιά, δεν βρίσκεται το Sim-Racing ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μου. Όμως με πίεσαν αρκετά κάποιοι φίλοι και συναθλητές μου, να συμμετέχω και εγώ κάποιο βράδυ σε έναν αγώνα online. Γι αυτό έχω εδώ και μερικές ημέρες στο σπίτι μου έναν προσομειωτή, όμως δεν τρέφω φιλοδοξίες για εικονική καριέρα. Δεν έχω κάνει εξάσκηση, δεν θέλω να ρεζιλευτώ (γελάει)».

…την άποψή του για τον κορονοϊό

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν σωστά. Φυσικά, όλοι θέλουν να μάθουν πότε θα επανέλθει η κανονικότητα. Νομίζω, ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία συγκεκριμένη απάντηση στο σχετικό ερώτημα, αν και ορισμένες χώρες χαλάρωσαν ήδη τα μέτρα ή σχεδιάζουν να το κάνουν. Όμως οφείλουμε να παραμείνουμε υπομονετικοί και υπεύθυνοι».

…την κατάσταση στην Ιταλία

«Με συγκλονίζει. Οι εικόνες από την Ιταλία είναι φρικτές, δεν πρόκειται να τις ξεχάσουμε. Κάποιοι άνθρωποι της ομάδας έχουν πληγεί και έχουν τη γιαγιά ή τον παππού τους στο νοσοκομείο. Η κατάσταση είναι σε κάποιες περιπτώσεις πολύ σοβαρή, ευτυχώς δεν υπάρχει κανένα θανατηφόρο κρούσμα στο προσωπικό περιβάλλον των μηχανικών και των τεχνικών. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι παλεύουν άνθρωποι για τη ζωή τους. Ετσι περνούν σε δεύτερη μοίρα μερικοί περιορισμοί για τα ψώνια και μας γίνεται ξεκάθαρο, ότι οφείλουμε να τηρήσουμε τα ισχύοντα μέτρα. Η υγεία είναι το σημαντικότερο».

Ακολουθήστε την σελίδα του InMotion στο Facebook!