«Σε πάγο» και η εξέλιξη των νέων μονοθεσίων της Formula 1

Gazzetta team
«Σε πάγο» και η εξέλιξη των νέων μονοθεσίων της Formula 1
Τον Φεβρουάριο του 2021 θα ξεκινήσουν οι δοκιμές των νέων αυτοκινήτων της Formula 1 σε αεροδυναμική σήραγγα, καθώς οι ακυρώσεις και οι αναβολές πολλών Γκραν Πρι επιβάλλουν εξοικονόμηση πόρων.

Μονόδρομος ήταν για τις ομάδες της Formula 1 η αναβολή της εφαρμογής των νέων τεχνικών κανονισμών στα αυτοκίνητά τους για ένα χρόνο και πιο συγκεκριμένα για το 2022 αντί του 2021. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του γερμανικού ‘’auto motor und sport’’ μπήκε…πάγος και στην εξέλιξη των νέων μονοθεσίων, καθώς οι ομάδες και η FIA συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις πρώτες δοκιμές τους στην αεροδυναμική σήραγγα από τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά για περιορισμό των δαπανών τους.

O Χέλμουτ Μάρκο.

Ο σύμβουλος μηχανοκίνητων αθλημάτων της Red Bull, δρ. Χέλμουτ Μάρκο, δήλωσε σχετικά με το θέμα σε αυστριακή εφημερίδα τα εξής: «Αυτό έχει πολύ νόημα. Όλες οι ομάδες πρέπει να υπολογίζουν με απώλεια εσόδων. Αν ακυρωθούν πέντε αγώνες, χάνονται 100 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα έχουμε ένα σταθερό πλαίσιο κανονισμών. Αν το παγώσουμε για το 2021, μειώνονται τρομερά τα κόστη και θα μείνουμε κάτω από το σχεδιαζόμενο ανώτατο όριο προϋπολογισμού».

Πρωτόγνωρη κρίση

Ο διευθυντής της Alfa Romeo, Φρεντερίκ Βασέρ, υπολογίζει ότι τα έσοδα των ομάδων έχουν ήδη μειωθεί από 15% έως 20% και το συγκεκριμένο ποσοστό θα αυξάνεται με κάθε νέα ακύρωση ενός Γκραν Πρι. Ο Βασέρ χαρακτήρισε την εφετινή κρίση «πρωτόγνωρη» για τη Formula 1 λόγω του κύματος αναβολών και ακυρώσεων αγώνων και ανέφερε ότι του θυμίζει την κρίση του 2017, οπότε είχαν αποχωρήσει από το άθλημα τρεις εργοστασιακές ομάδες, δηλαδή η BMW, η Toyota και η Honda.

O Βασέρ με τον Τζιοβινάτσι και τον Ράικονεν.

Ο CEO της Liberty Media, Τσέιζ Κάρει και ο πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ, φέρονται να επεξεργάζονται μία αναθεώρηση των ορίων των προϋπολογισμών, που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με στόχο τη συμπίεσή τους ακόμη χαμηλότερα. Αναμφίβολα πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει νόημα λόγω των οικονομικών δυσκολιών κυρίως των μικρομεσαίων ομάδων, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν αντιρρήσεις από τους μεγάλους του αθλήματος, όπως η Ferrari και η Mercedes.

Ενίσχυση του προσωπικού

Στόχος των ανθρώπων της Formula 1 είναι να πραγματοποιηθούν τελικά 15 έως 18 αγώνες εφέτος. Αν θέλουν να το πετύχουν, τότε θα έχουμε σίγουρα ένα συμπιεσμένο πρόγραμμα που θα προβλέπει και ορισμένα Triple Header, δηλαδή τρεις αγώνες στη σειρά με διαφορά μίας εβδομάδας ο ένας από τον άλλον. Σε μία τέτοια περίπτωση προκύπτουν για τις ομάδες ορισμένα καινούρια προβλήματα, όπως είναι η ανάγκη πρόσληψης πρόσθετου και εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και η προμήθεια ικανών ποσοτήτων άμεσα διαθέσιμων ανταλλακτικών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!