Αμφίβολο και το Γκραν Πρι της Formula 1 στο Μπαχρέιν

Gazzetta team
Αμφίβολο και το Γκραν Πρι της Formula 1 στο Μπαχρέιν
Το κρούσμα κοροναϊού σε μέλος της ομάδας της McLaren, που επιβεβαιώθηκε στην Αυστραλία, ενδέχεται να προκαλέσει ακύρωση ή αναβολή και του δεύτερου Γκραν Πρι της σεζόν στο Μπαχρέιν.

Η Formula 1 επέδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά στην περίπτωση του Γκραν Πρι Αυστραλίας στη Μελβούρνη σε αντίθεση με τις γρήγορες αντιδράσεις των διοργανωτών του πρωταθλήματος μοτοσικλέτας MotoGP και της Formula E με ηλεκτρικά μονοθέσια. Παρά την εξάπλωση του κοροναϊού χρειάστηκε να φτάσουμε μία ημέρα πριν την έναρξη των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης για να αποφασίσει η Formula 1 μαζί με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου FIA την αναβολή –άγνωστο προς το παρόν για πότε- του συγκεκριμένου αγώνα.

Ήταν προφανές ότι τόσον η Liberty Media όσο και η FIA ήταν υποχρεωμένες να λάβουν αυτή την απόφαση μετά το πρώτο κρούσμα κοροναϊού σε μέλος της McLaren και την αυτόβουλη αποχώρηση της βρετανικής ομάδας από το πρώτο Γκραν Πρι του 2020.

Ωστόσο η συγκεκριμένη αιτία αναβολής δημιουργεί ένα είδος «δεδικασμένου» και για το δεύτερο Γκραν Πρι του Μπαχρέιν, καθώς αφορά μέλος ομάδας και όχι π.χ. κάποιον θεατή, ενώ ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των δύο προγραμματισμένων Γκραν Πρι είναι πολύ σύντομος. Συγκεκριμένα ο αγώνας στο Μπαχρέιν είναι προγραμματισμένος για τις 22 Μαρτίου, δηλαδή μόλις μία εβδομάδα από το αναβληθέν Γκραν Πρι Αυστραλίας. Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι οι διοργανωτές του έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών (‘’participent – only event''), ενώ είχαν διακόψει στις 6 Μαρτίου την προπώληση εισιτηρίων.

Τρέμουν το φιάσκο της Αυστραλίας

Αν είχαν κυλήσει όλα ομαλά στην Αυστραλία, τότε πιθανότατα δεν θα υπήρχε πρόβλημα διεξαγωγής του Γκραν Πρι του Μπαχρέιν. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της McLaren ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει μέσα από τις ίδιες τις ομάδες και όχι οπωσδήποτε από τους θεατές, οπότε αρχίζει και τίθεται σε αμφιβολία και η πραγματοποίηση του δεύτερου αγώνα της χρονιάς.

Επίσης, η Formula 1 δέχθηκε τρομερές επικρίσεις από όλον τον κόσμο επειδή αγνόησε επιδεικτικά την επικινδυνότητα του κοροναϊού. Μάλιστα κατηγορήθηκε ευθέως από τον Χάμιλτον ότι ακολουθεί αυτή την τακτική παρωπίδων για να μη χάσει χρήματα. Αν λοιπόν αποφασιστεί η διεξαγωγή του αγώνα στο Μπαχρέιν και έχουμε για δεύτερη συνεχή φορά ένα παρόμοιο φιάσκο με της Αυστραλίας, τότε δεν τους ξεπλένει τους υπεύθυνους της FIA και της Formula 1 τίποτα!

Άρα όλα συγκλίνουν υπέρ της πιθανότατης ακύρωσης ή αναβολής και του δεύτερου αγώνα του εφετινού πρωταθλήματος. Από εκεί και μετά είναι προγραμματισμένο για τις 5 Απριλίου το παρθενικό Γκραν Πρι Βιετνάμ στο Ανόι, οπότε υπάρχει μέχρι τότε σαφώς περισσότερος χρόνος για μία αξιολόγηση της κατάστασης, ώστε να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Το Γκραν Πρι Κίνας που επρόκειτο να γίνει στις 19 Απριλίου, αναβλήθηκε επίσης και ακολουθεί με βάση το ισχύον πρόγραμμα ο αγώνας στην πίστα του Ζάντβουρτ στην Ολλανδία στις 3 Μαϊου του 2020.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!