25 χρόνια από τον πρώτο τίτλο του Μίκαελ Σουμάχερ

Gazzetta team
25 χρόνια από τον πρώτο τίτλο του Μίκαελ Σουμάχερ
Στις 13 Νοεμβρίου του 1994 κατέκτησε ο Γερμανός το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Formula 1 μετά από μία αμφιλεγόμενη σύγκρουση με τον μεγάλο του αντίπαλο Ντέιμον Χιλ.

Είναι 13 Νοεμβρίου 1994, δηλαδή ακριβώς πριν 25 χρόνια. Τότε βγαίνει ο Μίκαελ Σουμάχερ εκτός αγωνιστικής γραμμής στο φινάλε της σεζόν στην πίστα της Αδελαΐδας και ακουμπά με την Benetton του το εσωτερικό τοιχίο. Ο έτερος διεκδικητής του τίτλου, Βρετανός Ντέιμον Χιλ, προσπαθεί να προσπεράσει τον Γερμανό που του κλείνει ωστόσο το «παράθυρο» και τα δύο μονοθέσια συγκρούονται μεταξύ τους. Ο Σουμάχερ αναγκάζεται να εγκαταλείψει όμως λίγο αργότερα γίνεται ο πρώτος Γερμανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, καθώς έχει σπάσει και η ανάρτηση της Williams του Χιλ που μπαίνει στα πιτ και βάζει επίσης τέρμα στον αγώνα του. Στο τέλος κατακτά ο Σουμάχερ τον πρώτο τίτλο του με μόλις ένα βαθμό διαφορά από τον Βρετανό και με έναν άκρως αμφιλεγόμενο τρόπο.

«Ήταν μία μεγάλη μάχη μεταξύ του Ντέιμον και εμένα. Ήταν ένα όνειρο η κατάκτηση αυτού του παγκόσμιου πρωταθλήματος», δήλωσε τότε ο Σούμι. Ακολούθησαν άλλα έξι πρωταθλήματα που ανέδειξαν τον Σουμάχερ σε πιο επιτυχημένο οδηγό όλων των εποχών στη Formula 1, ένα ρεκόρ που απειλεί να ισοφαρίσει του χρόνου ο Λιούις Χάμιλτον! Ο οδηγός της Mercedes έχει πετύχει 83 νίκες και είναι πλέον εφικτό να σπάσει το 2020 το αντίστοιχο ρεκόρ του Γερμανού με 91!

Ανεξάρτητα πάντως από το αν καταφέρει να ξεπεράσει ο Χάμιλτον ή κάποιος άλλος πιλότος της Formula 1 τις επιτυχίες του Σουμάχερ, ο Γερμανός θα παραμείνει μία τεράστια προσωπικότητα του αθλήματος που το έχει επηρεάσει σε κάθε επίπεδο. Ο πρώτος του τίτλος κατακτήθηκε σε μία σεζόν, η οποία επισκιάστηκε από τον θάνατο του Άιρτον Σένα και του Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ. Ο 25χρονος τότε Σουμάχερ είχε νικήσει ήδη στη Βραζιλία και στην Ιαπωνία όταν τρίτωσε την Πρωτομαγιά του 1994 τις νίκες του στο Γκραν Πρι Σαν Μαρίνο σε ένα μαύρο Σαββατοκύριακο με τους θανάτους δύο οδηγών της Formula 1.

Τα πρώτα λόγια του οδηγού της Benetton μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στις 13 Νοεμβρίου 1994 ήταν τα εξής: «Θέλω να αφιερώσω αυτόν τον τίτλο στον Άιρτον Σένα. Ήταν ο καλύτερος οδηγός στο καλύτερο αυτοκίνητο και θα άξιζε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.» Δεκαεννέα χρόνια αργότερα έπαιξε η μοίρα ένα άλλο άσχημο παιχνίδι στον ίδιο όταν τραυματίστηκε σοβαρά τον Δεκέμβριο του 2013 σε χιονοδρομικό κέντρο των γαλλικών Άλπεων και από τότε βρίσκεται σε μία συνεχή προσπάθεια αποκατάστασης της υγείας του.

Ο Σουμάχερ βρισκόταν πίσω από τον Σένα στην πίστα της Ίμολα όταν χτύπησε η Williams του Βραζιλιάνου στον τοίχο της στροφής Ταμπουρέλο και έχασε τη ζωή του ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 και –κατά πολλούς- το μεγαλύτερο ταλέντο στην ιστορία του αθλήματος. Μερικές ημέρες αργότερα τραυματίστηκε σοβαρότατα στις δοκιμές του Γκραν Πρι Μονακό ο Τιρολέζος Καρλ Βέντλινγκερ και βυθίστηκε σε κώμα. Ο Μίκαελ Σουμάχερ κατέκτησε τη νίκη και σε εκείνον τον αγώνα, ωστόσο μετά από αυτά τα περιστατικά άρχισε να πρωτοστατεί στον αγώνα των πιλότων για περισσότερη ασφάλεια στη Formula 1.

Το 1994 ήταν όμως και η χρονιά που κόλλησε στον Σουμάχερ η ρετσινιά του «απατεώνα». Αυτό συνέβη επειδή βρέθηκαν αποκλίσεις εκτός προδιαγραφών στο πάτωμα της Benetton του και αποκλείστηκε από δύο αγώνες, ενώ το ίδιο συνέβη και για άλλους δύο επειδή αγνόησε τις μαύρες σημαίες. Παρόλα αυτά κατάφερε να βρεθεί στο φινάλε της Αυστραλίας έναν βαθμό μπροστά από τον Χιλ και να διατηρήσει το προβάδισμα μετά τη διπλή τους εγκατάλειψη.

«Εθεσε τα δικά του μέτρα κυριαρχίας, αν και λειτούργησε μερικές φορές με αλληλοσυγκρουόμενο τρόπο», δήλωσε κάποια στιγμή ο Χιλ για τον μεγάλο του αντίπαλο. Ο Άγγλος ηττήθηκε το 1995 για δεύτερη φορά από τον Γερμανό πήρε όμως το 1996 το αίμα του πίσω με την κατάκτηση του ενός και μοναδικού του παγκόσμιου τίτλου. «Ο Μίκαελ ήταν κάτι σαν πέτρα τροχισμού για το ακόνισμα ενός μαχαιριού. Βελτίωσε την απόδοσή μου, γιατί έπρεπε να το κάνω. Αλλιώς θα με διέλυε», τόνισε ο Ντέιμον Χιλ στο ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού RTL για τα 25 χρόνια από το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σούμι. Και αυτή η δήλωση τα λέει όλα!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!