Πόσο κόστισε πέρυσι στη Mercedes το πρωτάθλημα στη Formula 1

Gazzetta team
Πόσο κόστισε πέρυσι στη Mercedes το πρωτάθλημα στη Formula 1
Η γερμανική ομάδα επένδυσε το 2018 περίπου 350 εκατ. ευρώ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Formula 1, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων της άγγιξε σχεδόν τους χίλιους!

Η ομάδα της Mercedes επένδυσε πέρυσι περίπου 350 εκατ. ευρώ (311,4 εκατ. στερλίνες λίρες) προκειμένου να κατακτήσει το 2018 για πέμπτη συνεχόμενη φορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών στη Formula 1. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία ισολογισμού της γερμανικής ομάδας, ο οποίος κατατέθηκε στις αρμόδιες βρετανικές Αρχές και δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, η Mercedes κατέγραψε από αυτή την επένδυση καθαρά κέρδη ύψους 14 εκατ. ευρώ, που ήταν ελαφρά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2017.

Για τον όμιλο της Daimler παραμένει η επένδυση στη Formula 1 μία εξαιρετικά επωφελής δραστηριότητα. Ο γερμανός αυτοκινητοκατασκευαστής ενίσχυσε το 2018 οικονομικά την ομάδα με έδρα το Μπράκλεϊ της Μεγάλης Βρετανίας με ένα ποσό της τάξης λίγο πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ, όμως τα 28 εκατ. από αυτά επέστρεψαν στα ταμεία του ως πληρωμή για το λίζινγκ των κινητήρων από το team της Formula 1. Oυσιαστικά δηλαδή, η Mercedes βάζει από τα ταμεία της για την ομάδα της στη Formula 1 κάτι περισσότερο από 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ μόνον από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις καρπώνεται μία προβολή αξίας άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την ίδια, αλλά και για τους συνεργάτες και χορηγούς της. Σε αυτό το ποσόν, δεν περιλαμβάνεται η αύξηση της υπεραξίας της μάρκας Mercedes λόγω των επιτυχιών της στη Formula 1 τα προηγούμενα χρόνια, επειδή είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογισθεί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο και το γεγονός, ότι η Mercedes δεν δείχνει κανένα σημάδι περιορισμού του προϋπολογισμού της για τη Formula 1, αν και από το 2021 υποτίθεται ότι θα τεθεί ανώτατο όριο γι αυτούς σε όλες τις ομάδες. Μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, καθώς το 2016 εργάζονταν στη Μεγάλη Βρετανία για λογαριασμό της ομάδας της Formula 1 849 άτομα, ενώ το 2018 είχε αυξηθεί ο αριθμός τους στους 968, με αποτέλεσμα να φτάσει το κόστος για το προσωπικό από περίπου 97,8 εκατ. ευρώ σε 105,1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!